Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблем сред организациите на българските евреи у нас?

„Паметникът на спасението“ в софийската градина „Св. Климент Охридски“
Снимка: БГНЕС

"Ние, представителите на организации на българските евреи, несподелящи позициите, застъпвани от сегашното ръководство на Организацията на евреите в България (ОЕБ) "Шалом", сме изключително притеснени от някои аспекти на дейността му, като не само претендира да представлява цялата еврейска общност в България, а и системно използва името на тази организация в кампании, насочени срещу българската държава, обществото и историческата истина". 

Това е записано в отворено писмо, изпратено до служебния премиер Гълъб Донев, подписано от представителите на организации на българските евреи - Елко Хазан от ръководството на Българо-еврейския научен институт, Роман Стоянов, основател на института, и Естер Георгиева от Клуба на приятелите българи и евреи, цитирано от БТА. 

Представителите на организации на българските евреи считат, че действията на ръководството на ОЕБ "Шалом" внасят разделение не само в еврейската общност в България, но и крият риск от отчуждаването на самата еврейска общност от българския народ, от който тя винаги е била интегрална част. 

Представителите на организации на българските евреи призовават всички представители на еврейската общност в България да се обединят около историческата истина за спасяването на българските евреи през Втората световна война, като уникален акт на българското общество и държава. 

Сегашното ръководство на ОЕБ "Шалом" да прекрати клеветническите кампании, които води срещу България пред международните еврейски организации, настояват още представителите на организации на българските евреи. Те посочват, че спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е уникален морален капитал, от който светът се нуждае и днес, и общ дълг на цялото общество е да не позволяваме някой да петни паметта на спасени и спасители за собствена финансова изгода. 

Пред БНР Роман Стоянов заяви: 

"Тази организация се опитва да изкара нашата държава като съучастник в Холокоста. Българските евреи не са спасени само от народа, каквато е тяхната теза. Без участието на държавата в това време това не би било възможно. По време на монархия, няма по-висша институция, която да вземе решение какво да се случва с даден етнос от обществото. Много хора страдат, гладуват. В съседните държави са избити евреи на тяхната територия, в Сърбия, в Румъния, в Унгария... Когато се обсъждат въпросите, свързани с евреите, искаме да бъдат допитвани всички еврейски организации, не само "Шалом" и други, които се помещават в тяхната сграда". 

Стоянов е внук на еврейка и е български праведник, титла, която се дава от израелски институт, който се занимава с проучване на хора, спасявали евреи по време на Холокоста. 

"Нашата организация създаде единствения в света мемориал на всички праведници на една държава, който и до днес е в двора в Еврейското училище в София. 

Проф. Александър Оскар, председател на "Шалом", коментира в предаването "Хоризонт за вас": 

"Шалом" има над 5000 реални членове в България и стотици извън страната. Организацията ни е много активна в гражданското общество... Ние никога няма да приемем хора, били съпричастни с нацистката идеология, които са били проводник на тази идеология, които са били причина за страданията на спасените български евреи. Българското правителство по времето на Втората световна война е съюзник, подписва договор за участие на страната на Нацистка Германия. Това правителство приема и Закона за защита на нацията, в резултат на който 50 000 евреи в България са подложени на сериозни страдания, лишения и ограничения, а още 12 000 евреи от новоприсъединените територии са депортирани в лагерите на смъртта... Не сме против еврейските организации, ние работим с цяла палитра от еврейски организации. Аз не съм запознат с дейността на тези организации, подписали писмото - да си регистрираш фондация и да я наречеш еврейска организация, не те прави еврейска организация. Ние нямаме нищо против тях, не знам защо те имат. Ние сме приети като представляващи еврейската общност в България от всички международни организации, институции - еврейски и нееврейски". 

По думите на проф. Оскар всеки има право на гледна точка, но това няма да се отрази върху мисията на "Шалом". 

"Ние работим с всички институции, но не мога да коментирам с кого работят... 

Повече по темата можете да чуете в интервюто на Снежана Иванова с Роман Стоянов и с проф. Александър Оскар в предаването "Хоризонт за вас" в звуковия файл. 

----

Следва пълният текст на отвореното писмо на представителите на организации на българските евреи: 

ДО Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Ние, представителите на организации на българските евреи, несподелящи позициите, застъпвани от сегашното ръководство на ОЕБ „Шалом“, сме изключително притеснени от някои аспекти на дейността му, като не само претендира да представлява цялата еврейска общност в България, а и системно използва името на тази организация в кампании, насочени срещу българската държава, обществото и историческата истина.

Считаме, че действията на ръководството на ОЕБ „Шалом“ внасят разделение не само в еврейската общност в България, но и крият риск от отчуждаването на самата еврейска общност от българския народ, от който тя винаги е била интегрална част.

1. Членовете на еврейските организации в България, извън ОЕБ „Шалом“, също спазват традициите на религията ни, но нямат достъп до местата на култа - синагогите, културните и обществените обекти предназначени за евреи - места, които са част и от нашата историческа памет.

2. Ние и членовете ни не участваме в допитванията, с които държавните институции съгласуват политиките си по отношение на религиозните общности. Затова и се чувстваме непредставени, нямаме адекватен достъп до образователните и изследователски програми, културни събития на държавно и регионално ниво.

3. Категорично сме несъгласни с приоритетната функция, която Министерски съвет отдава на ОЕБ „Шалом“. Изборът само на една организация да представлява цялата еврейска общност в България е недемократичен и противоречи на европейските практики във всички държави с еврейско население. Това води до трайно лишение на нашите членове от достъп до образователни, културни и обществени програми, макар да имаме желание и нужда от тях. Различното ни третиране е тревожен признак за дискриминация.

4. Никога и при никакви обстоятелства не сме били включвани в допитвания и не ни е искано съгласие за издигане на паметници, паметни плочи, мемориали, нито са съгласувани с нас техните надписи. Затова изказваме и твърдото си несъгласие с нароилите се през последните години паметници, които изкривяват историческия разказ за най-светлия акт в българската история през Втората световна война - Спасяването на българските евреи. Въпросните места на паметта подменят историческата истина и ограбват най-ценния морален капитал на българската държава, като основен спасител на еврейската общност.

5. Подкрепяме становището на историческия екип, подготвил официалната теза на научната общност в България по въпроса за спасението на евреите в България и депортацията на евреите от т.нар. „нови земи“. Считаме, че то е закъсняло, защото досегашната му липса даваше възможност за спекулации с темата, условия за прояви на ксенофобия и антисемитизъм от една страна и език на омразата към българския народ и България от друга. Затова и приветстваме възможността българските институции най-после да се опират на формулирана от специалисти и в съответствие с историческата фактология позиция.

6. Считаме, че системните опити на ОЕБ „Шалом“ за вкарване на българската държава в режима на виновник за депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот в медийното пространство у нас и в чужбина, има користни цели и вреди на имиджа на държавата и на всички български граждани, между които са и нашите членове. Изключително сме притеснени, че „Шалом“ от години разпространява фалшив исторически разказ за паметните събития, за да получава милиони евро и долари като ежегодна компенсация, изпросена от чужди правителства, международни организации и фондове. Твърденията им представят българските евреи в международен план не като целенасочено спасени, а оцелели, подлагани на дехуманизиращ принудителен труд и мъчения, за които е нужно да бъдат сега компенсирани. Фалшивият разказ от години поставя в неудобство българските дипломатически представителства и институции, лишава държавата от истинския и образ в исторически план. Подобен разказ води до това открито да се говори за огромни финансови компенсации от българската държава, което е крайно неморално и всъщност е причина за пораждането на антисемитизъм.

Затова призоваваме:

Всички представители на еврейската общност в България да се обединят около историческата истина за спасяването на българските евреи през Втората световна война, като уникален акт на българското общество и държава. Благодарение на тези действия нито един евреин не беше депортиран в лагерите на смъртта или убит на територията на българската държава;

Недопускане на окалването на паметта на спасените 50 000 български евреи, както и паметта на нашите спасители. Точно до това водят опитите за вменяването с фалшификати на българската държава на чужда вина за депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот с користната цел за финансовото облагодетелстване на малцина.

Българското правителство да отмени монопола на ОЕБ „Шалом“ върху гласа на еврейската общност в България. Само така представители и на други еврейски организации в България могат да имат достъп и да бъдат включени в консултативните съвети и работни групи, които определят държавните политики по отношение на религиозните общности в страната.

Сегашното ръководство на ОЕБ „Шалом“ да прекрати клеветническите кампании, които води срещу България пред международните еврейски организации.

Спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е уникален морален капитал, от който светът се нуждае и днес и общ дълг на цялото общество е да не позволяваме някой да петни паметта на спасени и спасители за собствена финансова изгода.

София, 17 май 2023 г.

БЪЛГАРО-ЕВРЕЙСКИ НАУЧЕН ИНСТИТУТ, ЕЛКО ХАЗАН

БЪЛГАРО-ЕВРЕЙСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ, РОМАН СТОЯНОВ

КЛУБ НА ПРИЯТЕЛИТЕ БЪЛГАРИ И ЕВРЕИ, ЕСТЕР ГЕОРГИЕВА

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК

Коалиция "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК. Според водача на листата Валери Жаблянов целта е да спечелят най-голям дял от доверието на левите избиратели. "Тръгваме с нагласата, че '"ЛЕВИЦАТА“ отразява в най-голяма степен очакванията на българското общество за достойно участие на България в Европейския съюз, за..

публикувано на 07.05.24 в 11:28

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. "Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59
Снимката е илюстративна

Великденско вино в израелска винарна сближава хората и създава добро настроение

Откакто е написана пиесата на Константин Илиев, названието "великденско вино" е синоним на виното, което изкарва на бял свят истината. Създадена преди десетки години от дядото на Юда Камиса, братовчед на бившия посланик на Израел в България, Шаул Камиса, за винената фабрика разказва търговската директорка на предприятието Ринат Биренфелд:..

публикувано на 07.05.24 в 10:54