Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 14-20 май 2023

10
Александър Сорокин
Снимка: Официална Фейсбук страница

Александър Сорокин постави нов световен рекорд на 100 км бягане. Това стана на състезание във Вилнюс, Литва миналата неделя, 14 май. Сорокин измина тази дистанция за 6:05:35 часа, с 6 секунди по-бързо от предишния рекорд, поставен отново от него, който обаче не беше сертифициран. Затова рекордът досега официално принадлежеше на японеца Нао Казами - 6:09:14, от 2018 г.


41-годишният Сорокин държи 7 световни рекорда в бягането на големи разстояния, сред които в дисциплините 100 км, 100 мили, 6 часа, 12 часа, 24 часа.

По кръговото трасе във Вилнюс

Снимка: Фейсбук страница на Александър Сорокин


Ето какво каза в интервю за БНР литовският ултрабегач, който пробяга стоте километра с невероятното темпо от 3,39 минути за километър:


Как се чувствате? Възстановихте ли се?

Вече се чувствам добре, възстанових се, макар и не напълно. Седмица по-късно все още чувствам умора в краката си.

Подобрихте с 6 секунди най-доброто си постижение на 100 км, което обаче не беше сертифицирано като рекорд, и бягахте с 3 минути и 39 секунди по-добре от сертифицирания рекорд на Нао Казами.

Да, миналата година успях да запиша време 6 часа, 5 минути и 41 секунди. Международната федерация на ултрамаратонците сертифицира рекорда, но от World Athletics отказаха, тъй като бягането беше на стадион. Затова се наложи тази година отново да бягам за рекорд. Сега всичко беше по правилата на World Athletics, трасето беше сертифицирано, имаше допинг контрол, даже дадоха на състезанието във Вилнюс бронзов етикет, тоест всичко си беше по правилата. Остава да се уредят всички документи, за да бъде признат рекордът.

Каква беше целта Ви - какво време искахте да постигнете?

Целта ми беше да бягам под 6 часа, но беше много топло, имах стомашни проблеми, така че този път не ми се получи, но може пък следващия път...

След финала

Снимка: Фейсбук страница на Александър Сорокин


Кога разбрахте, че ще успеете?

Докато бягах, знаех, че ще има рекорд. Малко се поотпуснах към края, когато се появиха стомашните проблеми, и това донякъде влоши резултата - вероятно щях да го избягам с 1-2 минути по-бързо.

Коя цел е следващата в чек листата Ви с рекорди?

Сега искам да се фокусирам върху дисциплината 24 часа бягане. Ще се опитам и там да подобря рекорда. Не знам къде точно ще бъде това - може би на Световното първенство в 24-часовото бягане в Тайпе, Тайван.


Още по темата. Световният рекордьор Александър Сорокин: Заради пандемията загубих работа и така можех да бягам повече


Антония Григорова зае 14 място във втория кръг от Световните серии по скайрънинг - състезанието SkyRace des Matheysins. То се проведе миналата неделя във френските Алпи. Трасето беше с дължина 25 км и с близо 2000 м положителна денивелация. Първа при жените финишира французойката Clementine Geoffrey - 2:54:12, а при мъжете - сънародникът й Frederic Tranchand, 2:25:04.

Антония Григорова

Снимка: Фейсбук страница на Антония Григорова


Трима души финишираха едновременнно на първо място в 21-километровата дистанция на състезанието по планинско бягане Маратон Каланджа. Това са братята-близнаци Георги и Тенчо Жекови, и Шабан Мустафа. Тримата записаха време 1:18:07 часа.


"В лицето на Шабан конкуренцията беше много силна. Наложи се сериозно темпо още от първия метър. Тримата се откъснахме напред пред другите атлети, като до края никой не можа да се откъсне пред другите двама, също и никой не отпадна от групата. Силите някак си бяха изравнени. Малко преди финала решихме да се хванем за ръце и да завършим така, в името на приятелството и спортменството" - разказа за БНР Георги Жеков.

Тримата победители на 21 км

Снимка: Евелина Чакърова

А ето какво ни разказа Шабан Мустафа:

"Бягането стана много интересно. Конкуренцията беше сериозна, силите ни бяха почти на едно ниво. След като тримата не можахме да се откъснем след многократни атаки, решихме, че няма смисъл да си чупим краката, тъй като двамата братя скоро се върнаха от Балканско първенство по планинско бягане, а самият аз лекувам травма от почти 20 дни .В крайна сметка, се хванахме за ръце и финиширахме заедно".

При жените първа стана Билсерин Сюлейман, с време 1 час и 31 минути. Старт-финалът и в седмото издание на маратона беше на плажа "Велека" край Синеморец, а трасето минаваше през природния парк "Странджа". В 42-километровата дистанция безапелационна победа записа Моника Филипова - 3 часа и 41 минути, с над 20 минути по-добро време от втората на финала, Бела Дулева.


"Чувствах се добре през цялото време и финиширах свежа. Мъчи ме упорита контузия от 7 месеца и това беше единственото ми неразположение, но явно съм по-упорита и търпя на болка", сподели пред БНР Моника.


При мъжете в маратонската дистанция победи Александър Спасов - 3 часа и 2 минути. Ето какво ни разказа той:


“Състезанието беше много добре организирано, както всяка година. Добре заредени пунктове и безупречна маркировка. Поради обилните валежи в последните дни, трасето беше малко по-кално от обикновено, но се получи интересно състезание, което се радвам, че успях да спечеля”.

Пълните резултати можете да видите тук.

Николай Русев

Снимка: Фейсбук профил на Николай Русев


17-годишният Никoлай Русев се класира за полуфиналите при мъжете на Световната купа по спортно катерене в дисциплината "боулдър" в Солт Лейк Сити. На квалификациите българинът постигна 4 топа и 5 зони, като зае 17 място.

Нов маршрут на връх Меру

Снимка: Фейсбук страница на Роджър Шели


Матийо Менадие (Mathieu Maynadier, Франция), Роджър Шели (Roger Schaeli, Швейцария) и Симон Гитл (Simon Gietl, Италия) изкачиха по нов маршрут шестхилядника Меру (6660 м), който се намира в Гарвалските Хималаи, Индия. Изкачването е осъществено в алпийски стил. 800-метровата линия е по Южната стена на Меру и се казва “Goldfish” M6+, A1.

Към върха

Снимка: Фейсбук страница на Роджър Шели


“Втория път се получи. Големите мечти изискват повече от един опит”, написа във Фейсбук страницата си Роджър Шели, който през 2019 г., заедно с Матийо Менадие и белгиеца Шон Вилануева, направи първия си опит за премиерен маршрут по този връх. Тогава обаче се наложи тримата да се откажат в последната част от изкачването си. Сега Шели разказва за много сняг, което е позволило на тримата членове на тазгодишната експедиция да достигнат до основата на стената със ски. В същото време обаче, обилните снеговалежи са направили участъка от Лагер 1 до Лагер 2 лавиноопасен, а пътят до Базовия лагер е представлявал “лабиринт от цепнатини”.


БНР потърси Шон Вилануева за коментар:

"Това е супер успех. Много добра линия по един красив връх в прекрасен район.  Roger и Mémé са мои добри приятели и имам много хубави спомени от съвместния ни опит, така че съм много щастлив за техния успех. Нямам търпение да чуя разказите им за случилото се", каза Шон пред БНР.

Тримата пред връх Меру

Снимка: Фейсбук страница на Роджър Шели

Симон Гитл беше гост на Банско филм фест през 2019 г. Интервю с него можете да чуете тук.


По високите върхове - Ками Рита Шерпа се изкачи за рекорден, 27 път на Еверест, а броят на жертвите сред стотиците желаещи да стъпят на Покрива на света достигна 9. 84-годишният испанец Карлос Сория пък беше откаран до болница в Катманду с хеликоптер, пилотиран от Симоне Моро, след като падна на 7700 м височина под Дхаулагири и счупи крак. Това беше 13-ият опит на Сория да изкачи Дхаулагири.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14

31.3.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 31.03.24 година. Изречение на месеца: " Малкият ум е пълен с големи претенции ". Автор е д-р Драгомир Мирчев от Хасково. 

публикувано на 31.03.24 в 08:15