Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свободни авторски плакати" - 10 години Плакат Комбинат в изложба

Надежда Комитска, Николай Петрусенко и Даниел Ненчев (в средата)
Снимка: Ирина Недева

10 години Плакат Комбинат в изложба и поредица от събития, обединени под надслова "Свободни авторски плакати". 

Концептуално пространство ДОМ, София, ул. Парчевич 49-А, сутерен. Откриване - 25 май, 19:00 ч.

Изложбата “Свободни авторски плакати” включва нови произведения, специално направени за 10-годишнината на Плакат Комбинат, и такива, които са представителни за колекцията.

В дните на изложбата ще бъдат включени още следните събития:

- Представяне арх. Пламен Тодоров и арх. Виктория Станчева - "ZOOM Studio за каламбурите им с артисти, творци и графични дизайнери и как изкуството може и трябва да е приятел с архитектурата"
- "Жените в плаката" - лекция на Албена Спасова от Международното триенале на сценичния плакат
- Калиграфско творческо ателие/уъркшоп ГЛАГОЛИЦАТА, воден от художничката и преподавател д-р Маргарита Дончева на 26 май от 18 до 21 ч.

Участници в изложбатаИван Газдов, Теодор Ушев, Дамян Дамянов, Анна Симеонова, Люба Халева, Георги Янков, Надежда Комитска, Ясен Згуровски, Филип Попов, Милена Вълнарова, Николай Петрусенко, Мариян Дзин, Петър Чучулигов, Георги Георгиев-Аршата, Иван Кашлаков, Радослава Боор, Здравка Будинова, Камен Горанов, Калоян Илиев-Кокимото, Маргарита Дончева, Марио Иванов, Теодор Лихо, Николай Младенов, Светлин Балездров.

Куратор на изложбата е Анна Симеонова.

През 2023 г. Плакат Комбинат ще осъществи и “Бягащият човек” - проект със социални плакати и авторски видео произведения, посветени на бежанците от война и тоталитарни режими.

"Проектът "Бягащият човек" се фокусира върху различни истории на хора, които бягат от войната в Украйна, и на бежанци от тоталитарния, недемократичен режим в Русия. Това са лични съдби на хора, които бягат към свободата, към свободното общество, примерно - европейското", обясни в предаването "Хоризонт до обед" журналистът от БНР Даниел Ненчев, който с усмивка определи себе си като член на фенклуба на Плакат Комбинат и хамалин на платформата. 

"В момента работим по проект, който е своеобразна реакция на войната в Украйна, тъй като плакатът е изкуство, което трябва да реагира - да провокира и да показва отговорно мнение и позиция на авторите", каза Надежда Комитска.


"Независимо в коя медия работят, е една от целите на творците е да посочват правилната посока, да са коректив на обществото и да го насочват в позитивна промяна. С този проект - “Бягащият човек”, реакция на войната в Украйна, целим позитивно осъзнаване на хората", добави Николай Петрусенко. 

Интервюто на Ирина Недева с Надежда Комитска, Николай Петрусенко и Даниел Ненчев в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21
Виви Василева и специалните гости на концерта във Виена

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в напълно разпродадената зала „Моцарт“ на виенския Концертхаус състоя забележително  събитие. Концертната вечер беше финал и кулминация на специализирания музикален цикъл „Percussive Planet“ за сезон 2023/2024 година. Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и..

публикувано на 20.06.24 в 18:25
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09