Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Йордан Стоев би могъл да каже кой го е пратил при Гешев"

Адела Качаунова: Възможно е 14 гласа да стигнат за отстраняването на Гешев, би било горчива победа

"Няма как ГЕРБ да убедят сериозно хората, че работят за съдебна реформа"

Иван Гешев
Снимка: БТА

Механизмът за разследване на главния прокурор бе одобрен и на второ четене в правната комисия на парламента. За "тримата големи" в съдебната система обаче се предвижда обща процедура за избор и отстраняване.

"Прилича на едно изтъргуване – ще приемем механизма за контрол и отчетност на главния прокурор, но ще подчиним съда. Няма "трима големи". Трябва да е ясно – съдът стои по-високо от прокурора", коментира пред БНР адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет.

Тя призова "да не се обличат във всяка процедура процедура председателите на върховните съдилища с главния прокурор, защото не са едно и също нещо".

Има зависимости и те няма да се изкоренят, дори в първоначалния вид да беше приет този механизъм, смята Качаунова. По думите ѝ това е предмет на по-сериозна и задълбочена работа, която ще отнеме години.

Може да имаме механизъм за разследване, отчетност и контрол, но дали би бил ефективен, е силно под въпрос, заяви Адела Качаунова в предаването "Преди всички". По думите ѝ, избирайки председател на ВКС и ВАС преобладаващо от прокурори, няма защо да се заблуждаваме – ще бъде удобен избор.

Няма как ГЕРБ да убедят сериозно хората, че работят за съдебна реформа, изтъкна още тя.

"И конституционни промени да се започнат, няма защо да бъдем оптимисти какво ще произлезе от тях."

Най-вероятно Конституционният съд няма да види неконституционосъобразност в промените, касаещи статута на главния прокурор, изрази предположение юристът.

Възможно е 14 гласа да стигнат за отстраняването на главния прокурор, но това би било една горчива победа, подчерта Адела Качаунова.

"Но кой ще бъде следващият? Не съм оптимист, че ще бъде истински професионалист, който иска да работи независимо и безпристрастно, за да се разкриват престъпления."

ВСС затъва в процедури, вместо действително нещо да направи, смята адвокат Качаунова. Тя добави, че ВСС трябва да действа по по-оперативен начин. 

Относно оповестените от Иван Гешев данни Качаунова посочи:

"Не е ясно кой държи по-силните карти в момента все пак. Този запис, който изслушахме, загатва за много сериозни зависимости – нещо, което наблюдателите на системата знаем отдавна, но вече това се признава от самия главен прокурор и то видимо без съзнание за нередност."

Тя изрази мнение, че Йордан Стоев в ролята му на "пратеник, вестоносец" би могъл да каже кой го е пратил при Гешев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35