Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много и различна военна техника има значение за хода на войната"

Клаудия Майор: Западните изтребители няма да повлияят на украинското контранастъпление

Ако на изборите догодина Америка и Европа изпратят сигнал, че подкрепата за Украйна се пропуква, това ще бъде пагубно за нея, смята експертът от Института за международна политика и сигурност в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ф-16 е новият символ на украинската отбрана. В наши дни изтребителят от 70-те години изживява нещо като ренесанс. По време на срещата на върха на Г7 в Хирошима американският президент Джо Байдън изненадващо обяви, че няма нищо против съюзниците да предоставят на украинските военновъздушни сили свои Ф-16. Великобритания и Франция веднага подкрепиха идеята. Но няма никакво съмнение, че докато Съединените щати не направят първата стъпка да изпратят от своите бойни самолети в Украйна, нито една европейска държава няма да посмее да изпревари Вашингтон, както признаха под сурдинка министрите на отбраната от ЕС по време на срещата си в Брюксел.

Така погледите отново са отправени към Белия дом, където стопанинът му, Джо Байдън, следва познат сценарий: първо се опълчи на доставките на тежка артилерия, след това - на ПВО-системи и танкове, а накрая даде зелена светлина за всичко. Този път обаче Пентагонът трябва да даде съгласието си, ако съюзници изразят готовност да предоставят на Украйна изтребители Ф-16 американско производство.

Освен това американският президент е изправен пред проблема, че товари прекалено много държавните финанси с помощта за Украйна. А догодина Байдън ще се бори за втори мандат срещу кандидат на републиканците, които все по-силно го упрекват, че харчи безразборно парите на данъкоплатците.

Темата коментира пред БНР военният експерт Клаудия Майор, ръководител на научната дейност на Института за международна политика и сигурност в Берлин, който съветва Бундестага и германското правителство.

Ф-16 е наричан "впрегатният кон" на бойната авиация. Този изтребител е на въоръжение от средата на 70-те години в редица страни от НАТО - САЩ, Белгия, Дания, Нидерландия, Португалия, Румъния, Турция, Гърция, Полша, а по-нататък и в България и Словакия. Или с други думи - много държави имат Ф-16, въпросът е, кой е готов да помогне на Украйна - със самолети или с поддържка. А това, че толкова много държави имат Ф-16 е практично, по някакъв начин, защото Украйна би имала много потенциални доставчици. В съседна Полша пък има възможност за техническа поддръжка в непосредствена близост.  

"Ф-16 първоначално е замислен като боен самолет, предназначен главно за унищожаване на самолети на противника във въздуха. Това беше отговорът на съветските МиГ-ове. Но впоследствие Ф-16 се превърна в мултифункционален боен самолет. Именно това го прави привлекателен и затова много държави притежават точно този самолет", казва Клаудия Майор.

"Бих искала малко да намаля очакванията, че с доставката на Ф-16 за Украйна веднага ще настъпи обрат във войната", коментира тя в предаването "Събота 150". По думите ѝ, колкото и бързо да бъдат доставени изтребителите, те няма да могат веднага да влязат в бой. Преди това украинските пилоти трябва да бъдат обучени и да бъдат подсигурени и обучени техниците за поддръжката. Нужни са военни летища със съответната инфраструктура, за да могат самолетите да кацат и излитат.  

"Всичко това означава, че Украйна не може да разчита на изтребителите Ф-16 за сегашната контраофанзива. Говорим за доставка и влизане в бой най-рано в края на годината. Затова ми се иска всеки път когато заговорим за коалицията за бойни самолети да подчертаваме, че не става дума за краткосрочен проект, а за дългосрочна инициатива. В това обаче не виждам нищо лошо, защото показва, че Западът е готов да се ангажира с подкрепата за Украйна дългосрочно. Че ще продължим да предоставяме западно оръжие на Украйна и по този начин да модернизираме армията ѝ. Това е много важен сигнал и в посока Москва."  

След като западните изтребители нямат значение за обсъжданата в момента контраофанзива на украинската армия, защо тогава именно сега се говори толкова усилено за "коалицията Ф-16"?

"Защото украинският президент Володимир Зеленски настоятелно постави въпроса по време на серията срещи в Европа и в Хирошима. А иначе дебатът не е нов - за изтребители се говори още от началото на годината, когато Великобритания заяви, че ще започне с обучението на украинските пилоти. А Зеленски е толкова настоятелен, защото украинските военновъздушни сили губят бойните си самолети. Те разполагаха с МиГ-ове, които руснаците все пак унищожават.

Украйна сега има нужда от изтребители, защото трябва да защитава небето си. От самото начало на войната Русия се опитва да унищожи украинската противовъздушна отбрана, за да може безпрепятствено да атакува цели от въздуха. За година и половина Русия не успя да си осигури контрола над украинското въздушно пространство. В нито един момент не е ставало дума западните изтребители да бъдат използвани за нападение срещу Русия. Това е много важно да се подчертае", казва още Клаудия Майор.

"За охраната на украинското въздушно пространство важна роля изигра западната военна помощ, включително от Германия, макар че се забави с предоставянето на системите ИРИС-Т и "Пейтриът". А както знаете, точно тези ПВО-системи свалиха руските хиперзвукови ракети "Кинжал", които до този момент се смятаха за несваляеми. Но само ПВО-системите не са достатъчни за охраната на въздушното пространство на Украйна. От една страна Русия унищожава украинските МиГ-ове, от друга - украинците трябва да опазят небето си, защото в противен случай руските сили ще бомбардират безпрепятствено цивилни цели."

Нека да поясните за ракетите "Кинжал" - какво означава това, че украинската ПВО, т.е. със западните ПВО-системи свали руските суперракети?

"Когато се появи първото съобщение за свалена ракета "Кинжал", мнозина си помислиха, че е било случайно, просто късмет. Но след това украинците прехванаха още шест такива хиперзвукови ракети. Това вече не е късмет. Това просто означава, че западните ПВО-системи могат да прехващат тези модерни ракети. Това са две добри новини за Украйна. Първата е, че западните ПВО-системи действително работят, а това е сериозно предимство за украинската отбрана. А другата е, че рухна митът "Кинжал". Това е важно както за военните, така и като сигнал към Москва."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че доставката на западни изтребители за Украйна ще бъде разисквана на срещата на министрите на отбраната от Алианса следващия месец. В така наречената "коалиция Ф-16" основни фигури са Великобритания, Дания, Нидерландия и Франция. Но нито британците, нито французите разполагат с изтребители Ф-16.

"Наистина любопитна коалиция. Фактът, че Великобритания и Франция, които нямат на въоръжение Ф-16, влязоха в лидерската роля в тази коалиция показва, колко важно е политическата подкрепа. Великобритания и Франция са две ключови държави в западния алианс. Великобритания и Франция се заеха с обучението на украинските пилоти. Постепенно ще разберем кои държави колко изтребители могат да предоставят на Украйна. За Нидерландия се знае, че така или иначе преминава към Ф-35 и затова може да даде своите стари Ф-16 на Украйна. Вероятно Полша и Румъния ще поемат част от нужната техническа поддръжка."

Вие няколко пъти наблегнахте на това, че доставката на западни изтребители няма да донесе моментален успех за украинската армия. Защо тогава Киев възлага на тях толкова големи надежди? Да не говорим, че този филм сякаш сме го гледали - не по-различно беше, когато ставаше дума за доставката на западни танкове, които ще променят хода на войната.

"Наистина не смятам за полезен дебата за това, дали танковете или сега изтребителите ще обърнат хода на войната. И понеже говорим за западни изтребители - западните изтребители няма да повлияят на украинското контранастъпление. Британските ракети "Storm Shadow", които са с голям обсег, имат много по-голямо значение, защото достигат руския тил. Така че всъщност много и различна военна техника има значение за хода на войната. Не са нито само танковете, нито само изтребителите. Само в своята съвкупност, в система, западните оръжия помагат на Украйна да се защити. Включително такива на пръв поглед дребни неща, като резервни части и гориво.

В този смисъл ключът към успешната отбрана на Украйна е дългосрочната военна подкрепа - от боеприпасите през резервните части до танковете и изтребителите. И именно това е голямото предизвикателство за Запада. Контраофанзивата, за която говорим от толкова дълго време, нито ще е последната, нито ще е решаваща за изхода от войната. Но тя ще е тест за украинската армия - дали може да борави със западна военна техника.

Предизвикателство за Запада е също така, че нашите оръжейни складове са празни. Производството се бави и по принцип е бавно. Към това се добавя политическата подкрепа."

Политическата подкрепа след серията избори, които предстоят догодина ли? Като президентските избори в САЩ, например?

"Не само. Американските избори, разбира се, са от ключово значение за подкрепата за Украйна. Но изходът от тези избори е важен и за сигнала, който ще изпратят към другите съюзници, не само в Европа, но и към Япония и Австралия. За европейците изборите в Съединените щати са особено важни, защото нашите отбранителни способности са пряко свързани с Америка. Но избори ще има и за Европейски парламент, избори ще има и във Великобритания.

Ако сигналът след изборите, който изпратят Америка и Европа догодина към Москва, е, че подкрепата за Киев може и да се пропука, ще бъде пагубно за Украйна, защото Русия има повече сили да издържи в една изтощителна война."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е квалифицирано като особено тежък случай. Готови са резултатите от автотехническата експертиза,..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Надсловът..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидентът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени "14 души пътуват - 11 ранени - двама тежко, двама със..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47