Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Това, което се случва, не е добре нито за ЕС, нито за Австрия, където привържениците на крайната десница стават все повече"

Даниела Писойо: Чрез ветото Австрия се опитва да вкара зациклилата миграционна политика в дневния ред на Брюксел

"Колкото по-радикално говорят консерваторите, толкова повече подкрепа трупа крайната десница"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Тук съм, за да убедя Австрия да промени мнението си, но и да чуя притесненията ви. За мен Шенгенското споразумение е едно от най-големите постижения на ЕС, което ни дава свобода на движение, икономически просперитет и надежда. Когато една държава изпълнява критериите за членство, трябва да бъде приета. Милионите граждани на двете държави се чувстват пренебрегнати и дискриминирани и тях също трябва да чуем."

Това каза в четвъртък председателката на ЕП Роберта Мецола във Виена, където бе на посещение, за да се опита да накара консервативния канцлер Карл Нехамер и вътрешния му министър Герхард Карнер да размислят, когато в началото на юни членството на България и Румъния в Шенгенското пространство ще бъде разисквано отново. Във втори доклад, публикуван наскоро, Европейската комисия призова лидерите на 27-те, и особено на Австрия и Нидерландия, да дадат зелена светлина. Но от интервю на австрийския външен министър Александър Шаленберг за "Политико" става ясно, че Виена ще потвърди ветото си "докато не забележим устойчив спад на търсещите убежище".

Темата коментира в интервю за БНР политолог