Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Калин Калпакчиев: Партиите осъзнават, че политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях

Калин Калпакчиев
Снимка: Савина Спасова

Трябва да гледаме на приетия закон за изменение на НПК и измененията в Закона за съдебната власт като на част от дълъг процес, като на етап от опитите за укрепване на независимостта на съдебната власт и същевременно като на опит за създаване на отчетност и прозрачност на прокуратурата.

Това мнение изрази пред БНР съдията от Софийския апелативен съд Калин Кампакчиев. Като "сериозен позитив" съдията отбеляза приетия механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор.

"За тези 30 години трудно, но се правят малки стъпки в правилната посока – създаване на независима съдебна система и отчетна прокуратура", посочи Калпакчиев. Той смята, че събитията от последния месец водят до постепенно отрезвяване – както на обществото, така и на политическите сили.

С приетите закони за пръв път се направи разграничение между статуса на главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Това е особено важно, подчерта Калпакчиев.

Според него са били наложени неправилно виждането за равен статут на т.нар. трима големи в съдебната система, както и приравняване между съдиите и прокурорите. По думите му освен невярно, това е било е вредно.

"Съдът е хоризонтална система. Председателите на върховните съдилища нямат кадрови и властови правомощия по отношение на съдиите. Прокуратурата по естеството си е йерархична структура. Главният прокурор е свръховластен и успява да влияе върху кадровия процес на прокурорите", поясни Калин Калпакчиев.

През годините правната общност и политически партии са предлагали политиците доброволно да се откажат от правото те да определят по неясни критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет, коментира съдия Калпакчиев в предаването "Неделя 150". Сега по думите му "никой не знае кой определя този списък".

В България имаме дълга традиция да подменяме същността на демократични процедури и да ги превръщаме във фасада, изтъкна магистратът.

"Демокрацията, включително отвоюването на съдебната система, на нейната независимост, изисква много усилия, промяна на манталитет, зачитане на определен тип ценности. Политическите партии постепенно осъзнават, че създаването на политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях."

Като следваща стъпка Калин Калпакчиев очерта окончателното разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като в прокурорската да има мнозинство на непрокурори, а в съдийската мнозинството да се състои от кандидати, излъчвани от професионалните, а не от политическите среди.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Катя Танева

Фотоизложба за сърдечното здраве - „Лицата на женското сърце“

В парка пред Националния дворец на културата се откри изложба с важно послание - превенция на сърдечното здраве с фокус жената.  „Лицата на женското сърце“ е поетичното й име, а мисията й - чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията...

публикувано на 03.10.23 в 11:31
Снимката е илюстративна

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса ...

публикувано на 03.10.23 в 10:02

Енергетик: Протестът е за България. Независимата енергетика е последният бастион

Пети ден и четвърта нощ остава блокиран пътят край Гурково . "Духът на енергетиците си остава приповдигнат. С надежда да бъдем чути. Да бъдат разискани днес нашите искания. Този протест не е само за нашите заплати, нашите работни места и семейства. Този протест е и за България. Това е последният бастион – независима българска енергетика ,..

публикувано на 03.10.23 в 07:00

Родителите масово неглижират оралното здраве на своите деца

Тази седмица в Русе се проведе кръгла маса по програмата на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата. Основна тема бе силанизирането на детските зъбки. В България грижата за детското здраве е приоритет, според нормативните уредби. Макар все още да няма специализирана детска болница, държавата..

публикувано на 02.10.23 в 13:15

Проект за личностно развитие на млади хора

В Плевен продължават интересните събития и срещи, включени в проекта “Стъпка напред!“, реализиран от екип на читалище „ЛИК“. Идеята е да се стимулират младите хора за общественополезна работа и доброволчество. В дейностите са включени над 300 момичета и момчета на възраст 15-19 години от градовете Плевен, Левски и Кнежа. Този..

публикувано на 02.10.23 в 11:24

Медици и пациенти призовават центърът за протонна терапия да бъде върнат в ПВУ

Проектът за изграждане на център за протонна терапия на онкоболни да бъде върнат в Националния план за възстановяване и устойчивост. За това призоваха медицински специалисти и пациентски организации, след като в сряда правителството гласува отпадане на проекта с одобрени 157 млн. лева европейско финансиране.  Хинков ще предложи центърът за протонна..

обновено на 01.10.23 в 08:48

Медицинският университет в София откри учебната си година

Над 1000 първокурсници присъстваха на церемонията по откриването на новата учебна година в Медицинския университет в София. Официални гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на академичната общност...

обновено на 01.10.23 в 06:02