Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 21-28 май 2023

6
Връх Сура (6764 м)
Снимка: Марек Холечек

Килиан Жорнет направи опит да изкачи Еверест по един от най-трудните маршрути - част от Западния гребен и през кулоара Хорнбайн. Жорнет е достигнал кулоара, когато е бил повлечен от лавина 50 метра надолу. Не е пострадал, но е решил да се върне в Базовия лагер при обилен снеговалеж.

Килиан Жорнет
Снимка: Фейсбук страница на Килиан Жорнет

Руските ски-алпинисти Виталий Лазо и Антон Пуговкин осъществиха поредния етап от проекта си “Фрирайд в зоната на смъртта”. Те изкачиха Еверест без допълнителен кислород и без лични шерпи, а после се спуснаха от 3 метра под върха със ски. Това е петият им осемхилядник, от който се спускат със ски, след като са го изкачили. От 6500 м височина обаче се е наложило Лазо да бъде евакуиран с хеликоптер заради мозъчен оток. Състоянието му се подобрява.

Междувременно, броят на жертвите на тазгодишния топсезон на Еверест достигна 13. След като непалските власти издадоха рекорден брой разрешения (пермити) за изкачване на върха - 478, задръстванията по нормалния маршрут станаха неизбежни. Видеоклипове в социалните мрежи показаха как хората стоят скупчени на въжетата, докато чакат реда си да преминат по стълбите, а после се изнизват в дълги колони нагоре. Смъртните случаи са при различни обстоятелства, повечето - заради височинна болест. Други четирима души са в неизвестност. Сред изчезналите е глухоням малайзиец, който преди 10 дни е успял да изкачи върха, но на слизане следите му се губят. В неизвестност са още индиец и двама непалци. В събота беше сложен край на спасителната акция за унгареца Шухайда Силард (Suhajda Szilárd), който се изкачваше без допълнителен кислород, като сам пренасяше палатката и останалия си багаж. На 25 май сутринта той е бил видян на 8780 м височина от хора, които са се качвали към върха. Бил е с признаци на измръзвания и мозъчен оток, но не е получил помощ. От екипа му съобщиха, че по-късно е започнало издирването му - с хеликоптер и от шерпи, на терен, но без резултат.

Шухайда Силард
Снимка: Фейсбук страница на Шухайда Силард

И още една новина от Еверест - двамата шерпи с най-много изкачвания на върха си подобриха отново рекордите. Пасанг Дава Шерпа стъпи на Покрива на света за 27 път, а колегата му - Ками Рита Шерпа, пак държи рекорда с 28 изкачвания.

Под Канчендзьонга пък изчезна германският водач на експедиция Luis Stitzinger. Връзката с него е прекъснала на слизане от върха, на около 8500 м височина, на 25 май. В ход е издирвателна операция. Германецът има изкачени 9 осемхилядника без допълнителен кислород, като от 6 от тях се е спускал със ски.

Чешките алпинисти Марек Холечек (Marek Holeček) и Матей Бернат (Matěj Bernat) изкачиха по нов маршрут шестхилядника Сура пик (6764 м) в Непал по 1300-метровата му северозападна стена. Изкачването е продължило 4 дни, с 3 бивака - последният от които на 6500 м височина, в цепнатина под серак. Върхът се намира в долината Хонгу, а новият маршрут е кръстен “Simply Beautiful”.

Двамата чехи
Снимка: Фейсбук страница на Марек Холечек

17-годишният Никоай Русев зае 15 място на Световната купа за мъже в дисциплината “боулдър” в Солт Лейк Сити. Така пловдивският катерач постигна най-доброто си класиране при мъжете. Първите две места бяха заети от японци - Томоа Нарасаки, злато и Сорато Анраку, сребърен медал. Като цяло, японските катерачи отново показаха класа в тази дисциплина и по атрактивен начин успяха да преодолеят дори ръстови боулдъри, по които по-високите състезатели бяха привилегировани с ръста си. Рутсетингът обаче все повече отдалечава боулдъринга от катеренето и състезанията започват да приличат на нещо средно между спортна гимнастика и паркур. Следващият кръг от Световната купа започва на 2 юни, в Прага. Там страната ни ще бъде представена от трима състезатели - Александра Тоткова, Слав Киров и Николай Русев.

В края на миналата седмица (20 и 21 май) за първи път Ямбол беше домакин на катерачно състезание за деца - купа “Тангра”, кръг от купа “България 2023”. Участваха 85 малки катерачи от страната, които се състезаваха в дисциплините “трудност” и “скорост” на изкуствена стена на открито.

Димитър Маринов победи в най-дългата дистанция на планинския ултрамаратон "Тракия Ултра". Той измина 95-километровото трасе за 12:45:02 часа. На второ и трето място се класираха, съответно, Красимир Димитров (13:26:21) и Гено Увардов (13:31:50). При жените първа финишира Анелия Ташкина, с време 17:05:47 часа, а 30 минути след нея завърши и Росица Стефанова, която зае второто място.

Гледка от трасето
Снимка: Фейсбук страница на "Тракия Ултра"

Състезанието имаше още 2 дистанции - 20 и 50 км, а бегачите трябваше да обиколят най-високия връх на Родопите – Перелик, и да влязат в Ягодинска пещера. Старт/финалът беше в китното родопско село Широка Лъка. Трасето на Тракия Ултра 50 е сертифицирано от International Trail Running Association с ниво на трудност 3 и ниво на планинска трудност 6, а трасето на Ягодинска Пещера Ултра 95 е сертифицирано от International Trail Running Association.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е  Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години , като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм.  Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със..

публикувано на 10.03.24 в 15:08