Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът - „Яфо танцува" в навечерието на 1 юни

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

В навечерието на Денят на детето - 1 юни, в българската столица на Израел  - Яфо ще отбележат този ден с приобщаване на децата от най-невръстна възраст към танцовото изкуство .
Това ще стане чрез фестивала -  „Яфо танцува".

Детски колички, подтичващи малчугани, деца от детските градини и в начална училищна възраст, придружавани от тези от родителите си, се струпваха около петте площадки с изглед към морето в Яфо.

Въпреки силното слънце, те се наслаждаваха на танци от най-различни жанрове: от фламенго до клейзмерски или палестински хора, от изяви на един от световно известните израелски състави за модерен балет „Бат Шева“ до танци с акробатични номера.

Танцьорите често навлизаха сред зрителите и провокираха децата, ( а и родителите им) да танцуват с тях (или помежду си), преподаваха основни стъпки на своите танци или просто импровизираха. Попитахме с какво този фестивал ги обогатява Анат Гринафелд, майка на 4 деца , която бе повела на фестивала и съседките малчугани:

"Две от децата ми учат балет, но и участват в кръжоци по модерни и характерни танци, който приличат на народни, но се танцува с обувки за степс. Сама обучавам двете ми по-малки дъщерички. Била съм балерина, в трупата на Ясмин Годер. Тук сме "на лов" за непознати за нас танци. Искам да запиша за тях през лятото по-големите ми момичета. А съседчетата също са запленени от танца. Учат заедно с моите деца", каза тя за "Рано в неделя".

Край огромен надуваем дюшек двама танцьори показваха необикновена хореография, като не позволяваха децата да изпълзят при тях, защото е доста опасно, разказа за "Хоризонт" танцьорът Офир Юдилевич, който има партньор Асаф:

"Подготвихме танца "Гравитация" преди 8 години и до сега сме имали 1300 представления. Гастролирали сме в много страни по четирите континента, включително и в България. Там имахме и майсторски клас, по създаден от нас стил.

Започнахме от капуера и танцът ни е повлиян от нея, но има елементи на модерен балет и най-вече от акробатика. Това, което прилича на батут и танцуваме върху него се нарича ерфлор и в началото е свито състояние, но пред зрителите, го пълним с въздух, като гигантски надуваем дюшек .

Приличаме на пънкари и сме истински номади. Когато ни гледат да танцуваме и подскачаме изглежда лесно, но всичко се постига с много труд и владеене на тялото.

Тренирам капуера на 14 години, а сега съм на 39. За тези 25 години съм получавал не малко тежки травми, но никога не съм си мислил да се откажа. Защото ако на 50 години не мога да направя салто или челна стойка, не знам дали си струва да живея. На нашите спектакли хората не само се смеят и ръкопляскат, но и сякаш се чувстват по-леки и ефирни. А какво по-хубаво от това, категоричен е още Офир Юдилевич.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15