Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Президентът води отделна политическа линия и се различава от останалите, но не като антиевропеец или антинатовец, а като умерен"

Андрей Райчев: Борисов се разведе с ДПС и Гешев, жени се по принуда за ПП

"Крайният резултат ще бъде нова електорална картина в България"

Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

Прокуратурата нанася удар едновременно по ГЕРБ и по ПП. Това обясни пред БНР социологът Андрей Райчев.

Гешев стреля по всичко – няма приятели и неприятели. Чувства се обиден от разпадането на едни съюзи, които е смятал за сигурни.  Прокуратурата обаче обединява своите противници и би трябвало да стане правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ПП са обвинени в чудовищни престъпления по върховете си. На Борисов ще бъде поискан имунитета всеки момент. Парламентът пък гласува закон, че с 13 гласа се сваля прокурора. Това е война“

Най-вероятният изход е Денков да бъде премиер на техническо правителство, прогнозира социологът.

Разпадна се съюзът между ГЕРБ, ДПС и Прокуратурата. Възниква нов под западен натиск. Борисов се разведе с ДПС и Гешев, жени се по принуда за ПП. Той го прави, за да излезе от изолация, включително международна“

Разпадът на този съюз доведе до едно пъстро многообразие, обясни той.

„Нахлуха най-различни играчи. Крайният резултат ще бъде нова електорална картина в България. Тези маневри не са безплатни. Въпросът е кой ще загива. В ГЕРБ не виждам процеси на разцепление. В БСП и ДПС – също. ДБ мъдро и умело излезе в периферията и чака. Жертвата ще бъде електоратът на ПП. Той ще бъде подложен на напрежение. Част от него ще се прелее към ДБ. Друга ще бъде отвратена от политиката. Ще има и такива, които ще предпочетат да гласуват за „Възраждане“. Възниква и въпросът колко голяма ще е  „Възраждане“ след тази история“.

Андрей Райчев коментира и записите, оповестени в публичното пространство от Радостин Василев.

„От записа се вижда, че ПП ненавиждат ГЕРБ и влизат в този брак насила. Какви шпиони на Путин ги накараха да говорят тези глупости? Това са оправдания на бездарници“.

Социологът смята, че партията на Петков и Василев се занимава с автоколонизация и сама предлага услугите си в чуждо посолство.

„Но проблемът не е в нарастващото влияние на Русия, а в това, че престижът на Америка спада“.

Райчев припомни времената на българо-съветската дружба.

„Българският народ не изпитваше ненавист, а положително отношение към руснаците“

Той коментира и позицията на президента в динамичната политическа ситуация.

Президентът води отделна политическа линия и се различава от останалите, но не като антиевропеец или антинатовец, а като умерен. Той вижда нещо важно за България. Българският народ не иска тази крайна позиция към Зеленски. Но няма настроения за напускане на ЕС и НАТО. Историята за белия Зеленски и черния Путин не минава в България. Това, че той си позволява да се движи в умерена, а не в крайна позиция го прави естествена жертва. Натикват президента в ролята на проруски шпионин. Това е смехотворно, но работи. Той става поляризирана фигура. Щеше да спечели, ако смяташе да направи партия през есента. След края на мандата е късно. Президентът обаче печели от това , че не е участник в тази ситуация, а само коментатор. Той е най-лесното им знаме“.

Цялото интервю на Петър Волгин с Андрей Райчев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прогимназията в село Костичовци

1435 училища са закрити у нас от 1991 до 2021 г.

От 1991 до 2021 година в България са закрити 1435 училища, съобщиха от Асоциацията на българските села. От там изтъкват, че много млади хора желаят да се завърнат да живеят в селата, но пречка за това се оказва липсата на работещи детски градини и училища.  По тази причина от Асоциацията инициират програма за възраждане на образованието в..

публикувано на 19.03.24 в 15:59

"Шарена седмица" в Силистра

"Шарена седмица", посветена на хората със Синдром на Даун и на Международния ден за информираност за аутизма, организира в Силистра Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Инициативата е подкрепена от детски градини и училища в региона. "Решихме да сме малко по-различни, по-креативни", каза Недка Русева,..

публикувано на 19.03.24 в 15:57
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Киев е уверен, че US помощта ще бъде одобрена

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба изрази увереност, че необходимата помощ от Съединените щати ще пристигне в Киев. Долната камара на Конгреса във Вашингтон все още блокира пакета от 60 милиарда долара, одобрен от Сената миналата година. Шефът на Пентагона обеща САЩ да не изоставят Украйна Кулеба коментира темата по..

публикувано на 19.03.24 в 15:51
Жан-Франсоа Дофан

МВФ: Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е реалистично

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е реалистично, заяви ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофан. Редовната мисия на фонда оцени икономиката ни на ръст от 2,7 процента за тази година. Инфлацията се очаква да бъде 3,5 на сто. Според Дофан, присъединяването към еврото ще намали част от рисковете..

публикувано на 19.03.24 в 15:23
МБАЛ - Ловеч

Финансовите и кадрови проблеми в болницата в Ловеч се задълбочават

Финансовите и кадрови проблеми в ловешката многопрофилна  болница се задълбочават. Заради ниски заплати в някои от отделенията  продължават да напускат лекари, медицински сестри и лаборанти, което води до затваряне на отделения, а други са на ръба на изискванията за персонал. За търсене на решение на проблемите в лечебното заведение в..

публикувано на 19.03.24 в 15:08
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

Германският министър на отбраната обяви 500 млн. евро помощ за Украйна

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Във военната база Рамщайн започна срещата на съюзниците на Украйна за координация на военната помощ за Киев. "Коалицията за подкрепа на Украйна няма да се огъне, свободният свят няма да остави Украйна сама", каза преди разговорите американският министър на..

публикувано на 19.03.24 в 15:00
Великите владетели на Второто българско царство

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство"

Археологът проф. Николай Овчаров зарадва публиката с книгата си "Великите владетели на Второто българско царство". Изданието вече може да се намери на книжния пазар. "Това е една книга, която пиша 25 години.  Тя е с акцент върху шестима от царете на Второто българско царство- Калоян, Иван Асен Втори, Константин Тих-Асен, Теодор Светослав,..

публикувано на 19.03.24 в 15:00