Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш съветник на Зеленски за взрива на "Нова Каховка": Шантаж на Путин

Олексий Арестович към България: Не се залепвайте към потъващия кораб

Снимка: Ангелина Пискова, БНР

Бившият съветник по националната сигурност на украинския президент Володимир Зеленски - Олексий Арестович - определи като шантаж от страна на Русия взрива на "Нова Каховка". 

Пред БНР той подчерта, че това е съзнателно действие:

"Това е шантаж на Путин, който по този начин казва на световната общественост: "Щом няма да преговаряте и ще подкрепяте украинското контранастъпление, виждате какви последствия това ще има за вас". И те са достатъчно трагични - промяна на суровинния баланс на Черно море и рязкото замърсяване на водата". 

Според Арестович обаче, това няма да повлияе на украинското контранастъпление:

"Това няма да спре нашето настъпление, ние го правим и ще продължим да го правим и смятам, че режимът на Путин ще бъде осъден. Ще задаваме допълнително въпроси, защото страна, която съзнателно причинява такава огромна екокатастрофа през 21-ви век - най-голямата след "Фукушима", не може да бъде член на ООН. И тези, които ни предлагат да преговаряме, трябва окончателно след този случай да разберат с какво си имаме работа".

Арестович коментира в интервюто пред БНР и украинско контранастъпление, както и хода на войната на Русия срещу Украйна:

Казвате, че Вашата позиция за поддържане на контакт с руснаци от какъвто и да било политически спектър не е особено популярна в Украйна. Имате ли опасения как ще Ви посрещнат на връщане от Брюксел?

Не, не се боя. Винаги съм отстоявал гледната точка, че ценностите, убежденията и идеалите трябва да се подкрепят с конкретни постъпки. И аз със своите постъпки подкрепям това, в което вярвам. Нито една цена не е страшна, така че към това се отнасям много спокойно, още повече, че в Украйна има огромно количество хора, които ме подкрепят, както и моята гледна точка.

Дали с навлизането на войната в Белгородска област тя върви към своя край в Украйна и навлиза на територията на Русия - като гражданска?

Не, засега няма потенциал за гражданска война в Русия. Повечето хора са заслепени от лъжите на Путин и им вярват и в крайна сметка поне поддържат позицията, че той не е добър човек и може да сме започнали войната напразно, но щом сме го направили, вече не можем да спрем, защото Русия не може да си позволи да загуби. Това е опасна гледна точка и тя трябва да се опровергава по всякакъв начин. Аз я атакувах и по време на изказването си. Това, което правят Руският доброволчески корпус или Легиона "За свободата на Русия" е важно, но има друго значение - че след началото на техните действия не можем да говорим за руска армия, а за путинска и друга руска армия. Настойчивата мисъл, която прокарвам в руската опозиция е: "На вас ви трябва алтернативно политическо представителство, а въоръжени сили вече имате". И вие веднага ще промените вашата тежест и вашето влияние, ако се подкрепите един друг и се обедините.  Това вече ще бъде атрибут на държавността и алтернативно правителство зад граница и в изгнание и собствени въоръжени сили, които със своите отличителни знаци и система на подчинение отговарят на всички международни закони.  Надявам се да ме чуят, защото това е съществено засилване на нейната позиция.  Тогава за тези, които са в Русия и не са съгласни с Путин, ще се появи видима и осезаема алтернатива.  А на този етап те няма къде да ходят, освен да се появяват по медиите, но не там трябва да се обръщат. Дори по-трезвата част от руските олигарси и регионални лидери няма с кого да водят преговори. Така  че трябва спешно да се засили тяхната политическа тежест. 

Според Вас Русия разполага ли все още с голям потенциал, за да воюва?

Не смятам, че има голям потенциал, за да воюва, дори и по Запорожкото направление, където те очакват нашия основен удар, само предните им части са горе-долу добре въоръжени, но голяма част от оръжията им липсват. И вместо необходимите на батальона 30 танка, те имат 15 или 12. А около 40 на сто от частите, а в отделни направления 60 или 70 са т.нар. "стрелкови батальони" - мобилизирани хора, на които са раздали автомати, нямат тежко въоръжение и се придвижват на камиони. Могат да призоват още 400 хиляди души, но те ще воюват на танкове от 60-те години, а това от военна гледна точка е нищо, особено на фона на съвременната техника, която ни доставя Запада. Смятам, че ако ситуацията се развива по същия начин, както в момента, някъде около февруари руската армия ще загуби способността си да воюва ефективно.

Тоест, повече от половин година?

Да, 9 месеца. Но дотогава няма да се чака - ще има едно контранастъпление, второ, а може да се наложи и трето. Ф 16 не ни се дават заради мира, ние това разбираме прекрасно. 

Не става дума за еднократно контранастъпление, така ли?

Не, отведнъж няма да се справим. Сега ще освободим значителна част от територията ни, но ще се наложи втора възможност и дори трета. Но смятам, че след 9 месеца, може и година, въпросът ще бъде решен, защото те няма да могат повече да удържат, тъй като няма да имат потенциал за това. Те започнаха да преминават към стратегическа отбрана и още през юли и август миналата година след превземането на Попасна, Лисичанск и Северодонецк настъплението престана. Широко анонсираното зимно настъпление не се състоя - то просто се ограничи с превземането на два районни центъра - ние ще си отвоюваме Бахмут, а днес войските ни се движат и към Соледар. Резултатите са нищожни - 130 хиляди убити или ранени от тяхна страна за два районни центъра и нямат потенциал да победят, дори и да настъпват сериозно в някакво направление. След първото контранастъпление те няма да имат потенциал сериозно да се отбраняват. Те загубиха тази война именно във военно отношение. Трябва ни само още малко военна подкрепа.

В България обаче много хора са на обратното мнение...

Те трябва да разберат нещо много важно - 23 февруари 2022-ра година повече никога няма да се случи. И ако те искат да правят бизнес с Русия както обикновено и да влизат в обичайните политически схеми, тоест, да правят обичайните споразумения, то тях вече ги няма. Тези, с които са водили преговори и на които разчитат, вече загубиха стратегически и исторически, а за Путин има издадена заповед за арест. Да си имаш работа с него означава да подкрепяш военнопрестъпник. И затова част от отговорността ще попадне върху тях - те трябва много трезво да разберат, дори от абсолютната сценична гледна точка - на Макиавели и с целия цинизъм, просто няма на кого да разчитат, няма този потенциал. Парите останаха далеч, а във военно отношение няма кого да плашат. Основата на руската външна политика, която бе подкрепяна и от шоу бизнеса, политическото, културното влияние, бе военната сила. Ние я унищожихме и вече я няма. Руската армия няма кадри, всички те лежат в нашите полета. И освен това, ние все още не смятаме да спираме. Както те казваха: "Ние все още не сме започвали сериозно". Така че те залагат на мъртва фигура. Това е безполезно и ще ги повлече наникъде.

Имате ли нещо друго, което искате да кажете на тези българи?

Да, не се залепвайте към потъващия кораб. Защо ви е необходимо това? България е страна с много голяма и древна история, гигантски потенциал, винаги сте били самостоятелни и дори в съветския блок провеждахте самостоятелна политика.  Ясно е, че има исторически сантименти, благодарност за освобождаването от турското владичество и т.н. Но трябва да се гледа трезво на нещата - като говорим за режима на Путин, дори не говорим вече за Русия. Русия е друга, днес ние я виждаме тук и аз я подкрепям изцяло. С Русия може да се създават добри отношения, не се обвързвайте с режима на Путин, той ще ви завлече със себе си в гроба, защо ви е това?

Какви са отношенията Ви с президента Зеленски?

Не знам той как се отнася към мен, но аз го подкрепям като върховен главнокомандващ на страната и смятам, че цялата подкрепа трябва да бъде съсредоточена върху него. Уважавам го като човек, тъй като работих с него в най-напрегнатите дни, много часове в денонощието и видях той как се измени психологически и прероди - от лековат човек с минало на актьор се превърна в сериозен военно-политически лидер с много добър потенциал за политически лидер. По начина, по който решава нещата за външната подкрепа за Украйна, ръководи отбраната и символично трупа капитал, то за него може да се говори като за историческа личност. Той има шансовете да стане човекът, победил Путин. Като всеки човек и той има своите грешки, не съм му ги крил, но те са значително по-малко от качествата му на лидер на страната.

Не таите ли обида към него, все пак подадохте оставка?

Не, още повече, че аз бях инициаторът за нея. В Украйна много чиновници се вкопчват в креслата си.  Аз исках да дам пример за цивилизовано поведение. Още повече, че нито моето влияние, нито това, с което се занимавам, се е променило. Така че аз върша своята работа за страната, правителството и нейното бъдеще. По-важно е това, което можеш да направиш. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05