Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наталия Киселова: Възможно е до края на другата седмица главният прокурор да бъде отстранен

доц. Наталия Киселова
Снимка: Юлияна Корнажева

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата. Които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване."

Това каза в интервю за БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова след 14-часовото заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Ако в близките дни до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор да бъдат разгледани законовите промени, с които бе свалено мнозинство за евентуалното му отстраняване от ВСС, ще бъде в компетентността на ВСС дали да спре, или да изчака решението, поясни Киселова.

"Според мен ще имаме още 2 заседания. По-скоро е възможно до края на следващата седмица да има отстраняване."

Викането на външния експерт след опита за атентат срещу кортежа на главния прокурор не е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, за да бъде отстранен главният прокурор, затова и вносителите на първото искане са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата", смята Киселова. 

Относно второто искане за отстраняване на Гешев – за изказването му за политическия боклук в парламента като мотив на кадровиците, че главният прокурор уронва престижа на съдебната власт, в предаването "Преди всички" доц. Наталия Киселова коментира:

"В стратегията на г-н Гешев ще видим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат, като представител на една от трите структури в съдебната власт говореше. Когато говорим за правото на мнение, то е право на мнение на всеки гражданин и по отношение на хората на политическия терен. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?"

Тя допуска, че причината главният прокурор "да започне да упражнява правото си на мнение" не се дължи "на преживения уплах", а на това, че се е почувствал "притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен".

"Практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на текста, който засяга правото на мнение по обществени и политически въпроси е, че е допустимо и по шокиращ начин да бъдат представяни тезите на изразяващия мнението, но все пак по отношение на гражданите, не по отношение на лица, които заемат публична длъжност", изтъкна конституционалистът. 

Трябва да се помисли дали е целесъобразно дали някой от "тримата големи" в съдебната система да бъде временно отстраняван. Мандатът е сравнително дълъг, но от друга страна това да бъде за обозрим срок и да не е възможност да бъде фактически отстранен, изтъкна още доц. Киселова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Шима Мехрабиан

Доц. Мехрабиан: Очакваме скорошно одобрение на ново лекарство срещу Алцхаймер в Европа

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми.  Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради..

публикувано на 21.09.23 в 15:11
Веселин Вучков

Веселин Вучков: Самоцелното създаване на разследващи органи няма да доведе до нищо добро

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро. Това мнение изказа пред БНР Веселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи, бивш депутат от ГЕРБ, сега преподавател по национална сигурност в НБУ. "Няма да бъдат трима членовете на тази нова..

публикувано на 21.09.23 в 09:18

Специалист по съня за учебните часове от 7.30: Лоша идея! Младите хора имат нужда от повече сън

" Сънят в училищна възраст е от фундаментално значение за учебния процес и това да се неглижира е, меко казано, глупаво ." Тази позиция изрази в интервю за БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня. "Това означава директно недоспиване и сънливост . Особено за хората в тийнейджърска възраст. Изглежда се недоглежда, че..

публикувано на 20.09.23 в 10:52
Кирил Вътев

Кирил Вътев: Българското земеделие е в насипно състояние. Тракторите на най-големите не са на Долни Богров

" По точка 1 ние ще се подпишем, че наистина водим преговори и то не отсега." Това декларира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНР след снощните тричасови преговори с протестиращите земеделци и изчаквателната им позиция до подписването на меморандум с правителството по техните 5 искания. Земеделците спират протеста в..

публикувано на 20.09.23 в 08:43

Проучване констатира огромен дефицит на данни в институциите за пребиваващите у нас украинци

Социологическо проучване на профила на гражданите на трети страни, търсещи международна и получили временна закрила в България , беше представено днес. Във фокуса са украинските бежанци, а според данните институциите у нас знаят твърде малко за тези хора – с какво образование са, какъв е здравният им статус, искат ли да продължат да живеят в..

публикувано на 19.09.23 в 14:29

"Не съм терорист, аз съм животновъд." Накъде ще избие гневът на фермерите?

Каква е мотивацията на дошли за протеста в София фермери от цялата страна: "Ние сме тук заради безумното решение на нашето правителство да спре забраната за внос на украински продукти – всякакви продукти: от зеленчукопроизводството, до млекопроизводството. Затова сме всички браншове с една коалиция, да се борим, защото фалират всички..

публикувано на 19.09.23 в 07:08

Земеделци се заканиха: Не знаят каква буря се задава!

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 18.09.23 в 10:58