Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културните институти готови да затворят за седмица в знак на протест срещу недостатъчното финансиране

Христо Мутафчиев: Даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка

Културните индустрии внасят много сериозно перо в бюджета на държавата, а тя им се отплаща, като им отделя бюджет за работа 0,5%, заяви председателят на Съюза на артистите

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в областта на културата, Съюзът на артистите в България и други съсловни организации заявиха готовност за протестна акция – една седмица без културни събития.

"До този момент субсидията, с която се финансираха сценични изкуства в областта театър, беше 3 лева. Тя беше абсолютно недостатъчна. След последното министерско постановление на предишното правителство, субсидията се увеличи. Не се увеличи в размера, който настоявахме – 7 лева, а в размер 4,50, което също е недостатъчно. В текста е записано – увеличава се до 4,50, но не по-малко от 3, което дава възможността на недобросъвестни министри, имащи зъб на директор на някой театър, грубо казано, да ги цака със субсидията. Министърът може да решава да накаже един или друг театър. На всичкото отгоре тази субсидия ще влезе на 1 октомври. Нашето желание беше да влезе от 1 април, със задна дата, за да може да се стабилизират културните институти."

Това коментира пред БНР председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. По думите му до 1 април които и да е театри, филхармонии, симфониети, опери да са били на плюс, със сигурност ще влязат в дефицит, което дава възможността на министъра на финансите за закрива определени сцени.

Мутафчиев е категоричен, че настояват новият Министерски съвет да увеличи субсидията за театър на 7 лева, респективно за всички други структури. Той нарече "обидно и унищожаващо цял един сектор" увеличаването на субсидията за музеите с 1,28 лв.

Ако ние не предприемем действия за протестно затваряне на театри, всички сценични изкуства, галерии, музеи, читалища, училища по изкуствата дори, те до октомври ще се самозакрият, така или иначе, предупреди председателят на Съюза на артистите.

"Ние даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка, че не може с лека ръка да лишават министерството първо от 37 милиона, които им отнемат от капиталови разходи, и отделно трябва да вложат 36 милиона поне за увеличения разходен стандарт на базата на последното министерско постановление, за да се спази това постановление."

Според НСИ приносът на културните индустрии в БВП на държавата за 2020 г. е бил 5,6%, за 2021-ва е 6%. Културните индустрии внасят много сериозно перо в бюджета на държавата, а тя им се отплаща, като им отделя бюджет за работа 0,5%, подчерта Христо Мутафчиев в предаването "Преди всички". По думите му около 60 на сто от тези 6% идват от извънстолични културни индустрии, а на този фон изнемогват, защото им липсва публика.

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34

Наградите "Аскеер" - за 33-ти път

публикувано на 24.05.24 в 07:30
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив чества 60-годишнина

В неделя, 26 май, в Пловдив започва 60-ото издание на Международния фестивал на камерната музика.  То ще продължи до 16 юни. Историята му се преплита с тази на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, която също закръгля шест десетилетия през тази година. Артистичен директор на фестивала е..

публикувано на 22.05.24 в 21:17

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32