Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова за бюджетите на общините: Запазват се параметрите, договорени със служебния кабинет

"Следва да бъде внесен повече ред в законодателството", каза тя относно ПВУ

Донка Михайлова
Снимка: БГНЕС

"Освен най-продължителните, това бяха и най-сложните преговори. От 1 февруари 2022 г., когато ги започнахме, минахме през преговори за бюджет, през преговори за удължителен закон, в условия на липса на Закон за държавния бюджет и липса на бюджети на общините". Това заяви пред БНР Донка Михайлова - кмет на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Основните проблеми са свързани с това, че работихме в условия на несигурност, непредвидимост, без ясни правила, подчерта тя. По думите й въпреки всичко това преговорите с различните министри на финансите са били резултатни и гражданите не са изпитали сериозни затруднения с основните функции на управление на общините. 

"С министър Асен Василев успяхме да договорим това, че добрите параметри, постигнати с предишния министър, ще бъдат запазени. Отнесохме се с разбиране към трудностите на държавата в тази сложна ситуация. Поискахме 4 основни неща - ръст в капиталовата субсидия, известен ръст в изравнителната субсидия, известен ръст в средствата за общинска администрация и да бъдат продължени инвестиционните проекти, договорени с МРРБ миналата година и за които получихме 50%от стойността на обектите. Постигнахме съгласие - то е да бъдат запазени параметрите, договорени в рамките на служебното правителство, капиталовата и изравнителната субсидия ще бъдат увеличени съответно с 6,7 и 7,7. Това ще ни позволи да компенсираме инфлацията и да продължим да изпълняваме започнатите проекти", коментира Михайлова в интервю за предаването "Преди всички".

Тя потвърди, че още тази година ще има ръст на заплатите на медицинските кадри в общинските болници: 

"Министър Василев ни увери, че средствата ще бъдат осигурени от НЗОК и медицинските специалисти и лекарите ще получат договорените възнаграждения".

Следва да бъде внесен повече ред в законодателството, изказа мнение Донка Михайлова в коментар за Плана за възстановяване и устойчивост:

"Сигнализирахме ръководството на Министерството на финансите, че сме разтревожени от бързото и недообмислено приемане на редица законопроекти, които нормалното усвояване на средства по Плана предполагат. Бързането вероятно е една от причините за недобрия законодателен продукт, което ще се отрази най-вече в прилагането му и което пряко ни касае. Топката е в МС и в съответните министерства. Очакваме да влизат по-качествени законопроекти. Промяната на редица законопроекти в хода на законодателния процес не дава най-добрите продукти".

Относно казуса със сметосъбирането и начисляването на ДДС, Михайлова отбеляза, че вече има решение на Върховна прокуратура, което вкарва общините в сложен казус. Общините започват да си търсят парите от ДДС от държавата, което ще създаде проблем на финансовото министерство, което трябва да връща пари. Според нея МФ трябва да промени нормативната база. С министър Василев водихме разговор по темата и постигнахме разбирателство, че тава промяна е неотложна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Константин Фиданчев и Стефани Митева

Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана

Монтана е домакин на двудневен Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Към 600 деца от цяла България пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом. Проявата стартира вчера с раздел "Народно пеене". Днес конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13