Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ с предупреждение за идните дни: Ще има значителни количества валежи!

Снимка: БГНЕС

На много места в западната половина от страната в периода 16-18 юни ще има значителни по количество, временно интензивни валежи. Очакват се сумарни количества на валежите, надхвърлящи 100 литра на квадратен метър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В петък през деня, главно над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд - и гръмотевични бури.

В Северозападна България, в Западния и в Централния Предбалкан ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 литра на квадратен метър.

В източните райони, където ще бъде предимно слънчево, вятърът ще е от югоизток, а в западната част от страната ще се ориентира от северозапад, ще бъде слаб до умерен. Температурите ще са в широки граници: от 18-20 градуса в Западна България до 28-30 градуса в Източна България.

През почивните дни и в източните райони ще има валежи, придружени с гръмотевици. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата в събота, главно в Рило-Родопската област и в Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50-70 литра на квадратен метър.

Температурите в събота ще останат в широки граници, в неделя ще се понижат и на изток, и максималните температури в страната ще са предимно между 21 и 26 градуса.

През първата половина от новата седмица ще настъпва бавно подобрение на времето, но в понеделник и вторник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и за гръмотевици, главно в източните, през втория ден след обяд и в планинските райони. Ще има повече слънчеви часове в Западна България. Температурите ще започнат да се повишават и към сряда максималните - ще са между 28 и 33 градуса. 

Карта на опасните явления за 16.06.2023 г./НИМХ

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58