Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързането за Шенген и еврозоната цели да затрудни бъдещото управление на "Възраждане", смята той

Деян Николов: Евроатлантическото влияние в България отслабва. Готвят ни украински сценарий

"Може да се окаже, че бракът не е съюз между мъж и жена", изрази опасения депутатът, като посочи възможността конституционното мнозинство да се занимае и с Истанбулската конвенция

Деян Николов
Снимка: БГНЕС

"Имаме информация, че се готви забрана на "Възраждане". Действия в посока да ни ограничат както в парламента, така и опит чисто законово да ограничат съществуването на "Възраждане" като политическа партия."

Това заяви пред БНР Деян Николов, депутат от "Възраждане". През изминалата седмица той прочете в парламента декларация на партията, в която сравни евроатлантическата идеология с фашизма.

"Приликите започват да стават все повече. Ние го изпитваме на наш гръб. Срещу нас почти денонощно валят доноси. Отделно имаме информация, че има сериозна стратегия за втори опит за забраняване на "Възраждане". Всички тези проводници на евроатлантическите интереси в България все повече припознават определени фашистки методи, инструменти и философии. Голяма част от тях не разбират какво се случва. По-скоро ги намирам за обикновени предатели. Готови са да предадат националния интерес. За тях няма значение идеологията – фашизъм, комунизъм – за тях това са кухи фрази, които могат да използват както се налага."

Николов уточни, че се позовава на "вътрешна информация", която достига до тях от "доблестни хора на определени позиции", които искат да ги предпазят от готвени срещу партията атаки – както в парламента, така и на законово ниво. Той не изключва все пак подобен опит за забрана на партията да бъде направен, въпреки неуспешния първи такъв.

"Те са в някаква ситуация на безсилие. Както чухте и в записа, Асен Василев какво каза – че до две години "Възраждане" ще управлява. Че до 24 месеца проруските интереси и т.н., той визира нас. Ние защитаваме българските интереси, но те знаят, че евроатлантическото влияние в България отслабва. Стратезите им не са особено добри. Понякога се чудя с толкова много неограчинен ресурс да не можеш нито в стратегическо, нито в тактическо отношение да се справиш с една колонизирана държава, не говори добре нито за американското посолство, нито за ЦРУ", коментира Деян Николов в предаването "Политически НЕкоректно".

Еврозоната и Шенген за сега управляващите са необходими най-вече заради по-дълбоката интеграция на България в евроатлантическото пространство. Целта средносрочно е да бъде затруднено бъдещото управление на "Възраждане", смята той.

На нас ни готвят малко украински сценарий, който обаче ще бъде реализиран по различен начин заради спецификите на България, предупреди Николов.

"Те очакват евроатлантическото влияние да намалее в България и ако се готвят за някакъв вид отстъпление, те ще бъдат готови да изгорят земята. Ще насаждат все повече и повече напрежение. Ако могат да предизвикат гражданска война или сблъсъци, това ще бъде възможно най-доброто решение за тях. Те няма да отстъпят просто така, мирно."

Кирил Петков и Христо Иванов в пленарната зала на парламента, 15 юни 2023 г. Снимка: БТА

"Христо Иванов отиде в стаята на ДПС да се договаря с Делян Пеевски. За да се пребориш с модела Борисов – Пеевски, отивайки при Борисов и Пеевски, да правиш заедно с тях конституционна реформа… аз ли не разбирам нещата", попита още Деян Николов.

"Политическата мафия разчиства сметки. В момента не става въпрос за реална съдебна реформа. Гешев стана жертва на коалицията между ПП и ГЕРБ. В момента изглежда, че Сарафов е следващия в пирамидата на прокуратурата, който е достатъчно послушен."

ПП може би имат притеснения, защото Сарафов е много повече човек на Борисов, отколкото техен, добави той.

Запитан може ли съдебната система да функционира без фигурата на главния прокурор, той посочи, че от "Възраждане" припознават варианта министърът на правосъдието да бъде и главен прокурор.

"Лично мен ме притеснява отварянето на Конституцията, предвид, че сме в много специфичен политически момент. Да не се окаже, че събирайки конституционно мнозинство, ще пипнат не само частта за съдебната реформа, но и други неща. По отношение, да кажем, на Истанбулската конвенция, която ЕК и ЕП приеха и вече е задължителна за държавите членки. Може да се окаже, че бракът не е съюз между мъж и жена, както е записано в Конституцията, а някой ще промени две думи там. В кулоарите на парламента почваме да подочуваме различни слухове. Много е интересно и какви ще бъдат исканията на ДПС по отношение на конституционната реформа – техни интереси, за които те сега ще усещат, че са в позицията на по-силния. Има такива опасности."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58