Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взеха проби от морската вода при залива Болата

Три пробонабирания в басейна на Северното Черноморие взимат днес експерти от Басейнова дирекция "Черноморски регион" и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, 19 юни 2023 г.
Снимка: БТА

Проби от морската вода при залива Болата бяха взети днес от експерти на Басейновата дирекция "Черноморски район". Те ще бъдат изследвани във връзка с инцидента с язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна.

Последно изследваните показатели "тежки метали", "нефотопродукти" и два радионуклида не показват превишение на нормите. Последната проба обаче е взета преди взрива на язовирната стена в Украйна от точки в морето в края на май.

Явор Димитров/Снимка: Мая Щърбанова

Сега започва пробонабиране от брегови точки, успоредни на тези в морето, посочи Явор Димитров, директор на Басейновата дирекция "Черноморски район":

"В момента освен изброените показатели сме добавили нови – пестициди и други вещества, които очакваме да бъдат налични във водата, за да покажем дали има някакво замърсяване в нашата акватория, или няма".

Анализите се извършват в лабораториите към Изпълнителната агенция "Околна среда" като първите резултати ще са готови след една седмица.

Всяка седмица ще се вземат проби от бреговите точки, а морските точки на около километър от брега ще бъдат изследвани всеки месец.

Симулациите към момента показват придвижване на евентуално замърсяване, което не предвижда достигане до нашата акватория преди 27 юни, допълни Явор Димитров.

Кметът на с. Българево Георги Георгиев сподели, че вече се получават запитвания от туристи с резервации за замърсяване. Към момента няма отказали се от почивка.

Междувременно Министерството на околната среда и водите съобщи, че към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море.  Честотата на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води, посочват от министерството и допълват, че към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения също не дават повод за притеснение.

Чуйте още в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24