Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 юни предстои голям концерт в зала България в рамките на 54- я международен фестивал „Софийски музикални седмици“

Изтъкнати композитори за съвремения естетически вкус на класическата музика

2
Добромир Кисьов, Пламен Цветанов, Костадин Генчев, Константин Костов и Йордан Владев (от ляво на дясно )
Снимка: Мая Данчева

За втора поредна година Държавна опера – Русе провежда една музикална инициатива с името "Ново поколение".

Идеята е да срещне публиката с творби на последната генерация композитори и да покаже приемственост в българската композиторска школа, както и съвременните тенденции в българската класическа музика. Разбира се голяма роля за това има оркестърът на Русенската опера, който в симфонични програми излиза със запазената марка Русенска филхармония.

На 25 юни предстои голям концерт в зала България в рамките на 54 – я международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Подборът на програмата е осъществен от маестро Димитър Косев, главен диригент на русенската опера.

Днес като класическа музика се определя и всяко произведение, създадено в нашето време, което е написано в традиците на класическата норма. Това, разбира се е свързано с едно ново поколение композитори, които създават класическа музика за съвремения естетически вкус. 

В специалната селекция ще бъдат изпълнени творби от десет български композитори: Ангел Заберски – син, Вели Чаушев, Добромир Кисьов, Емелина Горчева, Йордан Владев, Константин Костов, Костадин Генчев, Петя Тончева, Пламен Цветанов, Стефан Тоцев.  

Петима от тях са специални гости на "Нощен Хоризонт"  за да ни срещнат с музиката, написана в класическия жанр с днешна дата. Това са Константин Костов, Пламен Цветанов, Добромир Кисьов, Йордан Владев и Костадин Генчев.

Изтъкнатите композитори споделиха за БНР, че класическата музика в момента е предимно филмова, балетна и театрална оркестрова музика. Съвременните автори пишат сега предимно за филми и много от тях за видеогри. Там звучи оркестърът, който пресъздава абсолютно всичко, едно изключително изразително средство за отношението на композитора.

Самите музиканти се срещнаха за първи път именно в студиото на "Нощен Хоризонт".

Добромир Кисьов, Пламен Цветанов, Костадин Генчев, Константин Костов и Йордан Владев (от ляво на дясно )

Музикантите разказаха пред "Нощен Хоризонт", че смесването на българския фолклор с класическа музика е като вливане на свежа кръв в оркестровата класическа музика. По думите им музиката винаги расте нагоре, променя се през вековете, но стъпва върху едни здрави основи, които през вековете това е било поп музиката. При джаз музиката, например импровизията е водеща.

От съвременната класическа музика хората очакват тя да е тонална, да е приятна за слушане, и те биха се припознали точно в такъв вид концерт, в симбиоза с джаз, фолклор, с филмова музика, споделиха композиторите.


Класическата музика със своя църковен и светски характер има дълбоки традиции в западноевропейската култура още от Средновековието. Барок, класика, романтизъм, модернизъм, постмодернизъм, музиката се развива и надгражда и тонално и инструментално. Нейният златен период се бележи от произведенията от Бах до Бетовен и за да се дефинира това време в началото на 19 век се появява терминът класическа музика.  

У нас традицията в писането и изпълнението на класическа музика започва десетина години след Освобождението и еволюира в произведенията на Емануил Манолов, Панайот Пипков, Добри Христов, Георги Атанасов, Никола Атанасов, следват имената на Петко Стайнов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Марин Големинов.  

Константин Костов – учил е музика в Музикалната академия в Мюнхен и преподава там, в неговата музика има много джаз, издал е четири албума.

Пламен Цветанов – пианист и композитор, има богата концертна дейност като солист, създава театрална и филмова музика, камерни пиеси, оркестрови творби, в момента пише музика за пълнометрафен филмов мюзикъл

Добромир Кисьов – композитор, оркестратор, мултиинструменталист и музикален продуцент, през миналата година в концерта на Ново поколение са представени неговите Ръченични вариации за симфоничен оркестър, автор е на музика за театър, кино, съвременен танц, написал е цикъл образователни концерти за престижния Кралски концерт гебау оркестър 

Йордан Владев – композитор, вокалист и мултиинструменталист, учил е скулптура в Художествената академия, музика в Музикалната академия, а сега учи и психология. Има 15 авторски албума  

Костадин Генчев – свири на кавал, има Аскеер за театрална музика, наш колега в Оркестъра за народна музика на БНР,  автор е на над 1000 аранжимента и над 100 инструментални пиеси, написани за този състав

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Нели Станева

Нели Станева и нейният "Билет за никъде другаде": Съвършеното спокойствие

Определят я като един от най-многообещаващите гласове в съвременната българска поезия .  С Нели Станева се запознах в Брюксел, по време на "Фестивала на българската книга" . Нели израства в Сливен, учи „Икономика“ в Германия, след което става куратор в арт галерия в Швейцария . Голямата й мечта в момента - да се върне в родината си.  През..

публикувано на 03.07.24 в 10:23
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас. Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика,..

публикувано на 02.07.24 в 09:23
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59