Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Владов: Музиката е най-голямата ми любов!

2
Симеон Владов
Снимка: Станислава Пирчева

"Аз пея с удоволствие песента, която стана хит на проекта "Пеещи артисти", лично на мен текстът и музиката много ми харесват", сподели в "Нощен Хоризонт" Симеон Владов за песента "Богатите тъпанари", която е по стихотворение на Георги Константинов.

Стихотворението на Георги Константинов е написано през  2013-а, звучи в песента „Български тъпан“ в изпълнение на актьора Симеон Владов. Това е второто заглавие от проекта „Пеещи артисти” на продуцента Игор Марковски. Музиката и аранжимента са на Красимир Гюлмезов, а режисьор на клипа е Васил Стефанов.

„По-добре да съм български тъпан, отколкото някой богат тъпанар”, се казва в текста на песента, събрала вече стотици лайкове и коментари в социалните мрежи.

"Има хора, които не одобряват песента, припознават се в нея, казват, че те са съвестни граждани, които осигуряват работа на много хора и си плащат данъците...но така или иначе песента разбуни духовете преди три години, когато излезе", каза още Симеон Владов пред БНР.
Симеон Владов
Специално за "Нощен Хоризонт" поетът Георги Константинов сподели, че "Рядък екземпляр" е една от най-популярните песни, изпети от Владов, а той е открил за песента неговите стихове:

"Нашето запознанство стана именно заради тези песни от проекта на Игор Марковски - "Пеещи артисти". Симеон Владов е контактен и интересен човек със сърдечно отношение към публиката и читателите въобще...Поздравявам го!

Той постигна това, което иска - стихотворението да бъде преведено на езика на музиката и моята стихосбирка да стигне до повече хора чрез дарбата на Симеон Владов. Той изнесе навън, при хората, смисълът на тези стихотворения", сподели още за БНР Георги Константинов.

"За мен най-великото е музиката - тя е най-голямата ми любов, най-демократичното изкуство, тя достига най-бързо до хората като изкуство, но пък словото е също много важно изкуство - най-възвишените изкуства са те - първо музиката, а после поезията. За създаването на една песен се започва първо от хубавото стихотворени, по-трудно е обратното, макар че и в обратния случай има много добри образци", каза още Симеон Владов.

Симеон Владов

Симеон Владов е сред основателите на младия, частен „ТЕАТЪР КРИЛЕ“. През 2017 г е неговата първа, поставена комедия „Брачни безумия“ под режисурата на Алексей Кожухаров.

През 2021 г, отново със звезден състав от колеги - под шапката на Театър „Криле“ се ражда нов спектакъл, но този път свързан с дублажа –„ГЛАСОВЕ ПОД НАЕМ“, подпомогнат и от НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА. С идеята да направи видими някои от спецификите на този „творчески занаят“, под режисурата на Христо Ботеви актьорите от дублажа - Гергана Стоянова, Симеон Владов, Виктор Танев и др.

Като свободен артист, Симеон Владов играе като гост-актьор и в други театрални проекти. Паралелно с театралната си работа, актьора Владов, развива и поведение и присъствие пред камера, в кино и телевизионни формати.

Симеон Владов в Истанбул

Симеон Владов (р.1 април 1966 г. в Ботевград), завършва през 1991 г „Актьорско майсторство за драматичен театър“ при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Димитрина Гюрова. Началото на актьорската му кариера е с роли в пиеси на класици като Шекспир, Молиер, Чехов, Тенеси Уилямс, Дейвид Мамет, Труман Капоти, Джон Стайнбек, Мърей Шийзгал, Леополд Герш, Пейо Яворов, Валери Петров... поставени на сцените на драматичните театри на Перник, Монтана, софийския „Свободен театър“, Театър „199“, Театър „Инверсия“,„Студио 5“ в НДК и др.

През последните години, предизвикателство за творческия му талант са моноспектаклите - от автори като австриеца Петер Турини „Най-сетне край“, и от нашумелия млад български писател Радослав Гизгинджиев („Рай“ и „Дневниците“). Проекта „Любов“ и в частност моноспектакъла, писан специално за Симеон Владов – „Любовта, не може просто да отмине“....се играе с огромен успех пред публиката в цялата страна и в чужбина (Гърция, Израел и др.)– вече над 80 пъти.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42