Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленумът на ВСС не излезе с решение кой орган да избира временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет не излезе с решение кой е компетентият орган да избира временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Дискусията беше провокирана от правосъдния министър Атанас Славов, според когото - не Прокурорската колегия, която избра Борислав Сарафов, а Пленумът на Съвета е трябвало да избере временен ръководител на държавното обвинение.

Обсъждането засегна и личността на Сарафов. Стигна се и до спор каква е истинската цел на дискусията - министър Славов и Гергана Мутафова от Прокурорската колегия:

"Когато имаме разминаване между легалността и легитимността остава чувство за несправедливост, че някакви други мотиви, съображения са надделели, а не аргументите, които се предполага да се излагат въз основа на Конституцията и закона".

"Тази дискусия беше провокирана за нещо друго. Цели се освен дискредитиране на изпълняващия функциите главен прокурор в момента, който сме избрали, и дискредитиране на цялата прокурорска колегия. Съжалявам да го кажа, но мисля, че излязохме доста извън твърдяното намерение от началото на разглеждане на точката от страна на министъра на правосъдието".

Над 3 часа продължи обсъждането.

То завърши без решение, защото, според всички присъстващи съдебни кадровици, без Атанаска Дишева, няма правно основание Пленумът да коригира решение на Прокурорската колегия.

До простото прекратяване на процедурата - без решение, се стигна след първо 30-минутен процедурен спор дали изобщо този въпрос трябва да се дискутира, а след като се събра мнозинство за обсъждането, правосъдният министър мотивира настояването си за него с необходимостта обществото да бъде убедено в легитимния избор на Борислав Сарафов.

"Има една максима - правосъдието трябва да бъде осъществявано, но и трябва да се вижда, че е осъществявано, т.е. да не остава съмнение, че взетите решения са наистина мотивирани, че са справедливи, че са оправдани, че са легитимни. И, когато има усещане за разминаване между легалност и легитимност, се отваря една бездна. Ние трябва да я затворим тая бездна".

В последвалите три часа единствено председателят на ВКС Галина Захарова и Атанаска Дишева и Олга Керелска защитиха тезата, че Пленумът на ВСС трябва да избира временния главен прокурор.

Споровете минаха по две линии - бързали ли са от Прокурорската колегия с избора на Сарафов или тъй като правосъдният министър се е забавил да свика Пленума.

Втората линия беше трябвало ли е да бъдат обсъдени детайлно качествата на избрания за и.д. главен прокурор и особено сигналите срещу него в самата Прокурорска колегия, в Съдебния инспекторат и даже 2 в новия механизъм за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници. Споменати бяха и снимки на Сарафов с издирвания Петьо Петров -Еврото пред вече несъществавущия ресторат "Осемте джуджета".

Ето какви реплики си размениха Огнян Дамянов от Прокурорската колегия и Олга Керелска от Съдийската:

"В този дебат бяха обсъждани и качествата на господин Сарафов, въпреки че темата наистина умело беше изместена към лицето, и да ви кажа сигнали могат да бъдат пускани срещу всеки".

"А ваше задължение по закон е било вие да обсъдите професионалните и нравствени качества на всички заместници, и, съответно, на базата на това да вземете мотивирано решение, което вие не сте сторили".

На финала след като тричасовото обсъждане, което беше наричано свободен разговор, излагане на позиции и дебатиране, темата беше приключена и съдебните кадровици продължиха  с обсъждане на предложението на Прокурорската колегия да бъде ли открита процедура за избор на нов главен прокурор.

Министърът на правосъдието ще обжалва следващата седмица във Върховния административен съд решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за избора на Сарафов.

На финала на 6-часовото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет министър Славов обяви, че ще свика специално заседание, на което да бъдат обсъдени прозвучалите по време на процедурата по прекратяване мандата на Иван Гешев твърдения за оказан натиск върху магистрати, както и т.нар. афера "Осемте джуджета".

 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти и козунак получиха самотни възрастни хора от габровски села

Хранителни продукти и козунак за Великденските празници получиха самотни възрастни хора от габровски села. Инициативата е на женското благотворително дружество в града, което чрез набрани средства и с подкрепата на дарители помага на нуждаещи се семейства. Помощта достига до 56 души - самотно живеещи хора, останали без грижи от страна..

публикувано на 02.05.24 в 13:13
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване трябва е приоритет, да се гледа като елемент от националната сигурност

От дългите години чакане да има Национална детска болница (НДБ), в най-голяма степен потърпевши са първо пациентите – децата и екипите, на които животът им живота в тези условия на работа. Това коментира д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и член на Обществения съвет за строителството на детска..

публикувано на 02.05.24 в 13:05

Задържаха шофьор в Монтана с 1,92 промила алкохол

Полицаите в Монтана задържаха шофьор, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол от 1,92 промила. Контролът по празниците по пътищата в региона е засилен. 20 минути след полунощ, в района на бензиностанцията на улица "Веренишка" на входа на Монтана, служители на Пътна полиция спрели за проверка лек автомобил, който влизал в града.   49-годишният..

публикувано на 02.05.24 в 12:50

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под патронажа на Надежда Бачева - зам.-кмет на Столична община в направление "Социални дейности и интеграция на..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната В сръбския парламент днес трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство...

публикувано на 02.05.24 в 12:23

Кулеба: Половината енергийна система на Украйна е повредена заради руските атаки

Русия извърши нова ракетна атака срещу украинския град Одеса. Пострадали са 14 души са пострадали. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати. Нанесени са ограничени щети на околните жилищни..

публикувано на 02.05.24 в 12:19

Деца от различни националности ще боядисват яйца в събота

На 4 май от 10 до 14 часа в Каньон парк в "Младост 3" до метростанция "Александър Малинов" деца от различни националности и техните семейства ще боядисват заедно великденски яйца. Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. Великденското събитие се организира за трета поредна година от Фондация "От нас зависи". Мария Тончина, която..

публикувано на 02.05.24 в 11:59