Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите отбелязват Курбан байрам

Тази година празникът е двойно по-скъп

В градския парк на Момчилград бе отбелязан денят Арифе, който мюсюлманите честват в навечерието на един от най-големите мюсюлмански празници – Курбан байрам.
Снимка: БТА

Мюсюлманите отбелязват днес големия празник Курбан байрам. Настъпването му беше обявено рано тази сутрин с големи молитви във всички джамии у нас. В основата на празника е разбирането за взаимното съжителство, почитането на семейството и прошката. По традиция всяко семейство трябва да приготви курбан. Вярващи казват, че тази година празникът е два по-скъп от преди.

Мюсюлманите в Кърджали посрещнаха Курбан байрам в двете джамии в града. Повечето от вярващите отправиха молитвите под открито небе. Това е един от най-тачените празници, ден на прошка и състрадание, казва Али Бекир:

"Дори и да не е Байрям, при нас е прието да си изпереш кърпата и докато изсъхне тази кърпа, сръднята трябва да е отминала".

Традиция е на този ден да се прави курбан. Тази година обаче цената на жертвените животни е по-висока от преди.

Обаче никой няма да остане без месо на Курбан байрам, твърди Али Бекир: "Тези, които не могат да си купят курбан, тези които имат възможност и си колят, дават им пайове".

От дни в Кърджали има оживление. Много наши изселници в Турция и Западна Европа се върнаха, за да бъдат с близки и роднини.

"Традиция е да се връщат, защото това е един от най-тачените празници", казва Бекир.

Курбан байрам се празнува три дни.

***

С поздравления към българските мюсюлмани за свещения за тях празник Курбан байрам започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Председателят на НС Росен Желязков изтъкна толерантността към религиите у нас като най-голямото ни достояние:

"Нека да са благословени с много здраве, успех и лично щастие и благополучие. Вярвам, че просперитетът на страната е възможен с общи усилия, знанията, енергията на всеки един от нас. Честит празник, честит Курбан байрам".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна с думите:

" Нека тези светли дни да ни направят по-добри и да укрепят вярата ни, да донесат, здраве, хармония и щастие. Честит Курбан байрам на всички братя и сестри мюсюлмани".

Президентът Румен Радев също поздрави българската мюсюлманска общност по повод празника. Радев отправи пожелания за здраве, мир и благоденствие на всички празнуващи и техните близки, изразявайки убеденост, че българското общество ще продължи да съхранява традициите в името на толерантността, разбирателството, добруването и напредъка на българския народ.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество...

публикувано на 05.06.24 в 22:12

Путин: За Русия е без значение кой ще спечели изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербуг, че Москва "не се интересува" кой ще спечели изборите в Съединените щати, предаде Ройтерс. "За нас крайният резултат няма голямо значение", отбеляза Путин, добавяйки, че не вярва, че ще има много големи промени в политиката на..

публикувано на 05.06.24 в 21:39
Вон Гетинг, първи министър на Уелс

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие в парламента

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие, гласуван в парламента на тази част от Обединеното кралство. В парламента на Уелс, който е известен още като Сенед, 29 депутати гласуваха в подкрепа на предложението за недоверие към Вон Гетинг, срещу 27 против. Гетинг, който е от Лейбъристката партия, е първи министър едва от..

публикувано на 05.06.24 в 21:28
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад"

Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, съобщи Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС "Коперник" в сряда, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад". Средната глобална температура за 12-месечния период до края на май е била..

публикувано на 05.06.24 в 20:53
Снимката е илюстративна

Задържани са 11 нелегални мигранти край град Килифарево

11 нелегални мигранти от Афганистан, сред които петима непълнолетни, са задържани привечер от великотърновската полиция край град Килифарево. Незаконно пресеклите границата ни чужденци са били превозвани в два леки автомобила, потвърдиха за БНР от полицията. Трафикантите са четирима. Двама от тях са направили опит да избягат, но след..

публикувано на 05.06.24 в 20:17
Министерски съвет

В МС се подписват утре договори за изграждане на Вертикалния газов коридор

В присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов утре, 6 юни, ще бъдат подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, съобщават от правителствената пресслужба. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от..

публикувано на 05.06.24 в 19:53
Румен Радев

Румен Радев: Нуждата от електрическа енергия ще се покачва рязко до 2050 г.

Президентът Румен Радев заяви пред участниците в международния ядрен форум "Булатом", който се провежда край Варна, че до 2050 г. ще се покачва рязко нуждата от електрическа енергия, което ще важи за всички отрасли на икономиката. Другата тенденция, според него, е съчетанието между политически амбиции и желания и възможностите на технологиите...

публикувано на 05.06.24 в 19:35