Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтът на "Вагнер" и останалите международни новини от седмицата

Снимка: БТА

Какво последва след нуспешния “марш за справедливост” на частната наемническа групировка "Вагнер" в Русия? Какви бяха изявленията на замесените и засегнатите, реакциите и коментарите? Обобщението може да чуете в звуковия файл. И още:

- Имигрант от Ирак оскверни копие на Корана пред джамия в Стокхолм в сряда, което изглежда усложни допълнително кандидатурата на Швеция за НАТО.

- Германският канцлер Олаф Шолц препотвърди пълната си подкрепа за Северна Македония по пътя й към членство в Европейския съюз. 

- Гърция има ново редовно правителство, изборите миналата неделя категорично спечели партията "Нова демокрация" на досегашния премиер Кириакос Мицотакис. След съкрушителнаото поражене на лявата партия СИРИЗА нейният лидер и бивш премиер Алексис Ципрас подаде оставка. 

- Нощи на насилие и протести във Франция след като полицай простреля и уби във вторник 17-годишен тийнейджър заради отказ да изпълни нареждане при пътна проверка в парижкото предградие Нантер. 

- Британският престолонаследник принц Уилям даде началото на петгодишна програма в помощ на бездомните хора на Острова. 

Подробностите по тези и други международни новини от седмицата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традиционни български млечни продукти ще бъдат представени на национален събор в Луковит

В Луковит започва тридневен национален събор "Млечният път на България през вековете", който се организира за пети път от сдружението "Български традиционни млечни продукти" в партньорство с община Луковит. На откриването ще присъства и министърът на земеделието Георги Тахов. По време на събора, който се организира за пети път производители ще..

публикувано на 18.10.24 в 07:46

Сигнали на граждани, извън ЕС, че са експлоатирани като прислужници

Във връзка с днешния Световен ден за борба с трафика на хора, от Националната комисия оповестиха, че у нас нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с трафика на хора. От един-два преди, до..

публикувано на 18.10.24 в 07:41

Военните парашутисти отбелязват своя празник

Военните парашутисти отбелязват своя празник. Денят е избран, защото на 18 октомври 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия. На Алеята на парашутиста в Централните Софийски гробища ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите.  Венци и цветя ще бъдат поднесени пред..

публикувано на 18.10.24 в 07:38
Лидерът на

"Хизбула" обеща по-остри действия срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас"

Ливанската шиитска организация "Хизбула" заяви, че ще предприеме по-остри действия във войната срещу Израел след убийството на лидера на палестинската групировка "Хамас" Яхия Синуар. Израел бомбардира Ивицата Газа, Ливан и Сирия Яхия С и нуар, сочен за "архитект" на атаките на "Хамас" в Израел на 7 октомври миналата година, е бил убит в..

публикувано на 18.10.24 в 07:35
Марк Рюте

Марк Рюте: Единството на НАТО в подкрепа на Украйна няма да се разпадне

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, посети  военна болница в Брюксел, където се лекуват украински защитници.  Зеленски ги награди с държавни отличия. По-рано той  призова лидерите на Евросъюза да нанесат решаващ удар на Путин - с покана за членство на Украйна в НАТО. В заключенията от заседанието си лидерите, 27-те потвърдиха решимостта..

публикувано на 18.10.24 в 07:32
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: ЕК скоро ще представи законодателни предложения за връщане на нелегалните мигранти

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Комисията скоро ще представи нови законодателни предложения за връщанията на нелегалните мигранти. Темата за миграцията беше основна на заседанието на европейските лидери, което приключи снощи. "Едва 20 на сто от тези, които нямат право да останат в ЕС, се връщат в..

публикувано на 18.10.24 в 07:28
 Джо Байдън

Байдън и Харис се надяват на край на войната в Газа след смъртта на Яхия Синуар

Смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар дава възможност за слагане на край на войната в Газа и връщането на израелските заложници, които все още са държани от палестинската групировка. Така позиция изразиха американският държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис.  "Сега е моментът да минем напред към примирие в Газа, да гарантираме, че се..

публикувано на 18.10.24 в 05:24