Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест срещу съдебната реформа в Израел

Снимка: БТА

Десетки хиляди хора излязоха отново по улиците в Израел снощи, за да протестират срещу спорния план на правителството за съдебна реформа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На централния митинг в Тел Авив демонстрантите скандираха "демокрация", докато развяваха бели и сини национални знамена.

Някои участници преработиха заглавието на известната италианска партизанска песен "Бела чао" (Bella Ciao) в "Биби чао" (Bibi Ciao). "Биби" е име, с което е наричан дясноконсервативният премиер Бенямин Нетаняху.

Около 150 000 души са взели участие в митинга в Тел Авив, съобщиха организаторите. Десетки демонстранти блокираха улиците на града.

Според съобщения в медиите хиляди хора са излезли по улиците и в Йерусалим, Хайфа и няколко други града.

Според израелските медии в следващите няколко седмици ще бъде приет закон, който ще ограничи правомощията на съда да обявява правителствени решения за "незаконосъобразни". Наблюдателите се опасяват, че по този начин правителството ще може да прави произволни назначения на важни постове.

Тази седмица Нетаняху се опита да успокои обществеността.

Той заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че "отхвърля" спорна част от реформата, която щеше да позволи на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

Критиците обаче не смятат това за обрат в реформата. Според тях в програмата на правителството за промени в съедбната система има и много по-спорни моменти.

Следващият протест вече е планиран за утре вечер пред летище "Бен Гурион" край Тел Авив. Организаторите твърдят, че въздушният трафик няма да бъде нарушен.

В момента Израел е сезонът на летните отпуски и много семейства ще заминат на почивка със самолет.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43