Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Симеонов: Важни са хората, а не местата в един град

Двама русенски поети и журналисти за духа на хората, които правят духа на градовете

Татяна Даскалова: Отдалечаването между хората продължава

3
Татяна Даскалова и Светлин Симеонов
Снимка: Станислава Пирчева

"До Повелителя на думите, който и да е той: дай ми тъмни думи, но дай ми и светли… И не искам никакви цветя, уханието запази за себе си… Искам думи, които не окапват, не прецъфтяват… Искам корени и тръни… и рядко, много рядко, някое прозрачно листо… Други думи не искам, тях раздай на богатите…"

Това са думи на нобелиста Елиас Канети роден в Русе на 25 юли 1905 г.

За творците в крайдунавския град, за културния живот преди и сега в него, за отчуждението между хората в "Нощен Хоризонт" разказват поетите Светлин Симеонов и Татяна Даскалова от Русе.

И в двете стихосбирки - "Невидимото чудо" на Светлин Симеонов и "До капилярите на любовта" на Татяна Даскалова  витае темата за духа на хората, който прави духа на градовете. 

"Поезията на Светлин Симеонов е родена върху графичния лист на нашето днес, където контрастите на енергиите, на черното и бялото, на любовта и нелюбовта... проверяват устойчивостта на Душата! ("...да размекна с топъл дъх снега, / насъбрал се горе по душата"). Цялата книга е един задъхан прочит на видимото и невидимото в голямото чудо-живот. Има стихове, в които магнитната стрелка на авторовия душевен сеизмограф буквално ще изхвръкне заради високите стойности на експресивния изказ, а други пък стихове звучат мъдро и с космическа хармония и простота... А чудото е самият автор - че е успял да долови и пресъздаде всичко това!...

Тази книга ще бъде преживяване за читателите!" – така представя новата стихосбирка на Светлин Симеонов редакторът на книгата му поетесата Елка Няголова.
Светлин Симеонов
"В Русе хората всяка година намаляват като брой с по около 2000 души, което не е добра тенденция, но мисля, че това не би трябвало да влияе на хората на изкуството в стремежът си да направят града притегателен център", каза за "Нощен Хоризонт" Светлин Симеонов, музикален продуцент в Дирекция „Музикална къща“ към БНР.
 
"Защото църквата е там, където се помоли човек. Няма значение, според мен колко хора има, един човек е достатъчен, който да изпее нещо..., смята Симеонов.

По думите му не реконструкцията на сградите в Русе ще върне интереса на хората към града, а хората на изкуството да си имат свой център, както е било в миналото Клуба на дейците на културата...сега то е едно доста тъжно място. Както навремето е бил Клубът на писателя в София...

Премиерата на  "Невидимото чудо" е на 5 юли от 18:30ч., на ул. „Славянска“ № 29, в Галерия-книжарница София Прес, гр. София. А след това на 19 юли в регионална библиотека "Любен Каравелов" гр. Русе.
Татяна Даскалова
Книгата на Татяна Даскалова е за всички, които искат да "пристигнат" чрез словото до различни географски ширини на света от София до Гринуичкия меридиан, от Лондон до Камино де Сантяго, Япония и още много държави и интересни градове с различни култури, хора и забележителности.

"Духът на града трябва да бъде за мен, оня дух от времето на Канети, в който в Русе хората са живели заедно от различни националности, хора, при които е имало едно голямо обединение...От 20 юли живея в Лондон и виждам, че хората продължават да се отдалечават един от друг....

Няма как явно да се върнат онези хубави спомени от детството ми, в което хората общуваха по правилния начин, защитаваха се, не се рушаха сградите, хората да се уважават и обичат,  да се защитаваме помежду си, каза в "Нощен Хоризонт" Татяна Даскалова.

Двамата поети като част от Сдружение от Русе имат идеята да създадат Културни квартали на Русчук, в които хората на изкуството да имат възможност да общуват по-активно и то на живо.

Пътуването към любовта криволичи по своите омайни и не толкова леки пътеки понякога в живота, за да стигне до мястото, където сме родени.

В тази посока Татяна Даскалова води читателя от онази галеща, дълбока и силна майчина любов до обичта към семейството, заобикалящия свят и любимия човек до нас.

Времето е нещото, което хем вълнува и преследва в забързаното ежедневие поетесата, хем спира в капилярите на любовта, откъдето тя показва ясно, че е тръгнала самата тя.

Редактор на книгата е Камелия Кондово, издател - ХуЛите.

Стихосбирката "До капилярите на любовта" ще бъде представена на 24 юли от 18:00 ч. в отвореното архитектурно пространство на регионална библиотека "Любен Каравелов" в гр. Русе.
Станислава Пирчева, Светлин Симеонов и Татяна Даскалова (от ляво на дясно)

Светлин Михов Симеонов е роден на 10.10.1971, гр. Русе, в семейството на учители. Средното си образование е завършил в родния си град, в музикалното училище „Веселин Стоянов“. По това време датират и първите му поетически опити. След това е приет в Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров“, гр. София, инструментален профил, специалност „Контрабас“.

По това време (1993г.) издава и първата си книга „Безимен“. След запознанството си с известния български поет Недялко Йорданов, с негово съдействие посещава в курс по творческо писане в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ с ръководител поетесата Валентина Радинска. По време на следването е свирил във Филхармония „Пионер“ и в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След завършването на ДМА за дълго време прекъсва с писането. Свири в Частна опера - Русе, представяща репертоара на Държавна опера - Русе с много пътувания в страни от Европейския съюз.

От 2015г. е музикален продуцент в Дирекция „Музикална къща“ към Българско Национално Радио. Възобновява писането. Получава Втора награда в XVII национален конкурс за поезия „Никола Й. Вапцаров“ 2020 г. През 2022г. участва и печели и двата проекта на Министерство на културата – „Помощ за книгата“ и „Подпомагане на творчески проекти в областта на литературата“. През 2023 г. излезе от печат втората му поетическа книга „Невидимото чудо“.

Татяна Даскалова е дипломиран журналист в СУ "Климент Охридски". Работила е като главен редактор на вестник "Посоки" и като редактор в издателствата "Литавра" и "Легакон". Съставител е на поредица от книги за "Женски тайни и рецепти", издадени през 1992 г. в София.

Удостоена е с награда от конкурс на Асоциация на младите български писатели. Нейни творби са включени в сборника на номинираните участници в конкурса в памет на поета Ивайло Балабанов. Тя участва и в сборник на българските творци по света. Татяна Даскалова е работила в Съвета за електронни медии. Понастоящем работи и живее в Обединеното Кралство.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас. Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика,..

публикувано на 02.07.24 в 09:23
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26