Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Народното събрание не приеме решение за референдума, "Възраждане" ще поиска мнението на президента

Костадин Костадинов: Внасяме точката за референдума за лева за разглеждане утре в НС

"Имаме право като опозиция всяка първа сряда на месеца да внесем точка, която става задължителна"

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

"Днес внасяме в парламента точката за референдума за лева за разглеждане утре, сряда (5 юли)".

Това съобщи пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и обясни, че досега са внасяли предложение за разглеждане на тази точка (в дневния ред на заседанието - б.р.) в парламентарните комисии, но е било отхвърляно.

"Имаме право като опозиция всяка първа сряда на месеца да внесем точка, която е задължителна. Утре точката ще влезе в дневния ред. След това народните представители имат два избора - или гласуват "за", или гласуват "против", няма трети вариант", подчерта той и уточни, че не е задължително разглеждането в парламентарна комисия, защото "това е решение - тип декларация - не се изисква задължително гледане в комисия".

Ако Народното събрание не приеме решение за референдума за лева, "Възраждане" ще поиска мнението на президента, категорично заяви Костадинов и коментира:

"Юристите в НС на ПП-ДБ и ГЕРБ си мислят, че по този начин ще стопират референдума. Парламентът не е последната инстанция. Президентът е този, който решава. В случая, ако се вземе дори отрицателно решение от НС, президентът е в пълното си право да свика референдум".

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 35 и 45 са жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище

Между 35 и 45 е броят на жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.  Според израелските военни в училището са се укривали бойци на "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад" и затова то е станало обект на атака. При нея са неутрализирани най-малко 20 бойци на..

публикувано на 06.06.24 в 15:12
Президентът Гордана Силяновска-Давкова връчва на Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителство, Скопие, 6 юни 2024 г..

Мицкоски получи мандат, има 20 дни за съставяне на кабинет

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Президентът на РСМ връчва мандат за правителство на Християн Мицкоски Бъдещият министър-председател има 20-дневен срок за съставяне на кабинета. Той обеща "в следващите 100 дни исторически и епохални..

публикувано на 06.06.24 в 15:09
Университетска болница „Александровска“

УМБАЛ "Александровска" с безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще..

публикувано на 06.06.24 в 14:58

Още година режим за украински износ за ЕС без мита и квоти

Удължението на отмяната на митата и квотите на украинския износ в ЕС с още една година влиза в сила от днес, съобщи Европейската комисия. Става дума за регламента за автономните търговски мерки, одобрен от страните-членки в средата на май. Така Съюзът потвърждава ангажимента си да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Влезлите в сила мерки съдържат и..

публикувано на 06.06.24 в 14:47

Районната прокуратура в Габрово работи по три досъдебни производства за купуване на гласове

Районната прокуратура в Габрово работи по три досъдебни производства за купуване на гласове за предстоящите избори. По трите досъдебни производства - за предлагане на имотна облага срещу ангажимент за подкрепа на определена политическа партия на предстоящия вот, се разследват случаи от района на Севлиево, посочи говорителят на Районната прокуратура в..

публикувано на 06.06.24 в 14:37
Соня Миклай (вляво)

Проблеми пред германския бизнес у нас: Политическа нестабилност, инфраструктура и липса на работна сила

Политическата нестабилност, липсата на качествена инфраструктура и недостигът на работна сила са проблемите, пред които е изправен германският бизнес в България. Това показва проучване на бизнес средата у нас, проведено в периода от 19 февруари до 15 март тази година, едновременно в 16 страни от Централна и Източна Европа. Сред..

публикувано на 06.06.24 в 14:30
Драгомир Драганов

Предлагат възстановяване на бързия влак от Русе до София "Синият Дунав"

Да бъде възстановен директният бърз влак от Русе до София "Синият Дунав" предлага областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той вече е провел срещи с представители на БДЖ и Министерството на транспорта. Нито един директен влак не се движи по линията Русе - София и това прави пътуването на хората от районите на двете крайни дестинации..

публикувано на 06.06.24 в 14:25