Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колумб. Четирите пътешествия" - не поредната, а книгата за великия пътешественик

"Това е книгата за Колумб. За него има издадени стотици, вероятно хиляди книги. Но това е най-подробната. Четирите пътешествия на Колумб са проследени крачка по крачка". 
Това каза пред БНР Петър Берон, учен, пътешественик, бивш политик, който представи в предаването "12+3" книгата на Лорънс Бъргрийн "Колумб. Четирите пътешествия". 

През 1492 г. Колумб тръгва на пътешествие с надеждата да намери търговски път до Китай, но вместо това стига до Америка – откритие, което ще промени хода на световната история.

Той не знае нищо за ориентацията по небесните тела и тяхното движение, нито за съществуването на Тихия океан, защото преди всичко е самоизтъкващ се и амбициозен предприемач. Картите му са смесица от фантазии и заблуди. Когато стига до нови земи, поробва местното население, насърчава геноцида и опорочава отношенията между народите.

Това е той – великият пътешественик Христофор Колумб. 

Освен арогантност и амбиция обаче Колумб притежава и вроден усет за морето, вятъра и времето; превъзходните му навигационни умения му позволяват да избира оптималния курс. В течение на десетилетие мореплавателят осъществява още три презокеански пътувания и всеки път се стреми да докаже, че може да стигне до Китай по море само за няколко седмици и да покръсти местното население. И четирите му пътешествия са рисковани и изпълнени с насилие, а политическите, моралните и икономическите последствия са живи и до днес.

Драматичен исторически разказ за една от най-противоречивите личности в световната история, чиито открития водят до прекрояване картата на света и унищожаването на велики цивилизации.

Авторът Лорънс Бъргрийн е американски историк, биограф и хроникьор. Книгите му са преведени на над 25 езика по света. Сред най-популярните му произведения са „Над ръба на света: Ужасяващата обиколка на Земята на Магелан“ (2003), „Капоне: човекът и епохата“ (2003), биографии на известни личности като Марко Поло, Христофор Колумб, Магелан, Казанова, Луис Армстронг и др.

Интервюто на Петър Волгин с Петър Берон в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Петър Берон в БНР
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи на велосипеди в помощ на туристите в Гърция

Полицаи на велосипеди оказват всякаква помощ на туристите в Гърция. Властите приканват при необходимост туристите да се обръщат към тях. Днес туристите в град Катерини останаха приятно изненадани от полицаи на велосипеди, които са готови да окажат всякаква помощ на почиващите. От утре и на Халкидики се включват полицейски екипи на..

публикувано на 05.06.24 в 10:30

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение на Острова

Нови банкноти с лика на крал Чарлз III са пуснати в обращение, но може да мине известно време, преди да започнат по-често да попадат в портфейлите на британците, съобщи Би Би Си. Новите банкноти на Bank of England (Английската централна банка) постепенно ще заменят тези, които са повредени, или ще бъдат емитирани, когато търсенето се увеличи...

публикувано на 05.06.24 в 09:57

Оранжев код за жеги в Кипър - до 43 градуса по Целзий

В Кипър днес е в сила първият за годината "оранжев код" за изключително високи температури. В периода му на действие всички работи на открито – на строителни обекти, в селското стопанство, доставка на храни на мотоциклети и други дейности, трябва да бъдат преустановени, съобщи социалното министерство. 43 градуса ще достигне температурата..

публикувано на 05.06.24 в 09:48

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Снимката е илюстративна, архив.

Висок риск от пожари в Гърция

Рекордните жеги в Гърция продължават и днес. Има висок риск от пожари, предупреждават властите. От рано тази сутрин туристите търсят спасение от високите температури на плажа. Прогнозите и за днес са за рекордни температури. Вчера термометърът показа над 39 градуса в Елефсина, Тива и на остров Евия. От Гражданска защита предупреждават..

публикувано на 05.06.24 в 09:41
Криминално проявеният младеж

Издирваните деца са открити невредими в центъра на Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец.  Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като с нощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена.  Разследването установи, че момичето..

публикувано на 05.06.24 в 09:32
16-годишното момче

Издирват 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче от Лясковец, и двамата от ромски произход.   Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 09:17