Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде и как правят най-известната рибена чорба у нас?

Снимка: Даниела Костадинова

Адресът на най-известната рибена чорба това лято е Созопол.

Причината за нейната популярност е един негативен коментар в социалните мрежи, че по българското Черноморие няма туристи, защото рибената чорба се предлага на цена от близо 20 лева.

Тази информация беше многократно споделяна като коментарите под нея варираха от „ах, тези тарикати по морето“, до „цената си заслужава заради качеството“.

Кореспондентът на БНР в Бургас Даниела Костадинова откри ресторанта предизвикал такъв интерес, опита от рибената чорба и сега ще ни разкаже за нея.

Важно уточнение е, че това е рибена супа, а не рибена чорба, т.е. освен бульон има и риба в нея. ресторантът не е крайпътно заведение, а е малко бутиково бижу, с гледка край морето. Собственикът на заведението Теодора е освен готвач, но и кулинарен експерт. Рецептата за рибената супа, както и всички кулинарни деликатеси в менюто са нейна идея. В заведението можете да опитате и уникалното за Созопол сладко от зелени смокини, приготвено от Теодора. То не е част от менюто, а комплимент от нея.

Защо рибената супа там е уникална и с по-висока цена, обяснява Теодора:

„Това е рибена супа, а не просто рибена чорба. Приготвена е с много качествени продукти, в нея има различни видове риба. Основната е калкан, почиства се много внимателно, защото има много много кости, по същия начин се почистват и останалите видове риба. За да стане много вкусна, се използва и бульонът от калкана. Супата е заимствана от френска рецепта, която се нарича супа „Буябес“, затова казвам, че не е просто рибена чорба. При нас тази супа е с цена 18,99 лв., защото залагаме на качеството, а накрая при сервиране добавяме и шафран, който прибавя допълнителен аромат на супата. Във Франция тази супа се предлага и за 150 евро.

Не ме изненадаха негативните коментари в интернет. За нас не е важно да дойде всеки клиент, защото не всеки оценява качеството. Нашата храна е с естествени продукти, в кухнята ни няма палмова мазнина, няма и течен маргарин, предлагаме това, което консумира и моето семейство“, сподели още Теодора.

Созопол е по джоба на всеки. Има и високи цени, но има и възможност за евтини нощувки, с места за бързо хранене. Туристите са доволни и всеки може да открие своето място - див или скъп плаж, както и евтини или скъпи ресторанти.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев първи реагира на негативните коментари за скъпата рибена супа. Той показа в социалните мрежи касова бележка за рибена чорба от плажен капан:

„По принцип си ям рибената чорба вкъщи, но ми стана интересно и отидох в първото заведение, най-близо до Общината, до брега на морето. Рибената чорба беше 5,30 лв. Беше вкусна. За мен е смущаваща цената от близо 20 лева за рибена чорба, но може и да съдържа някакви екзотични риби. Явно щом предлагат на такава цена рибена супа то има и хора, които предпочитат да я консумират. За мен е най-важно качеството на предлаганата услуга.“

Цените по българското Черноморие са като цените, които са във всеки български град. Според бюджета, който сте определили можете да откриете и Вашето място край морето. Трябва обаче да знаете, че на морето, както и в живота всяко нещо си има цена, но и нищо не е на всяка цена.

А дали е скъпо в Созопол - чуйте от туристите в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в представения от Полша план за действие има подчертан ангажимент за преодоляване на дефицита, свързан с..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 милиона, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование. За това се разбраха след срещата в Министерството на образованието синдикатите, Съветът на ректорите и просветният министър Галин Цоков. Новата методология на..

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах Израелските сили са нахлули за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за катастрофата са в процес на изясняване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома.  Тежък сблъсък на..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25
Депутатите изслушват служебният премиер Димитър Главчев във връзка с повишаването на пенсиите от 1 юли.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, когото депутатите изслушват на извънредно заседание. Парламентът събра кворум за извънредното си заседание Главчев подчерта, че решението за увеличаване на пенсиите е взето от Надзорния съвет на НОИ с..

публикувано на 21.05.24 в 15:18