Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Актуална анатема - хулигани и вандали

Имаше едно предаване навремето - “Актуална антена”, сега има нещо като “Актуална анатема”.

Общността на софийските градски демократи вече си има проблемен кандидат-кмет - Васил Терзиев, който явно се оказа крайно неподготвен за това, в което се забърка. И неочаквано за самия себе си се озова на бойно поле в битка със собствените си потенциални избиратели.

Ето как стана това.

Най-напред кандидат-кметът се роди в неподходящо семейство.

Кандидат-избирателите зашумяха недоволно и представиха на кандидат-кмета редица претенции - за произхода на първия му милион, за генетичния му произход, за общественото положение на роднините му; накратко - за скелетите в чекмеджето му.

Някои хора си имат пари и кюлчета в чекмеджето, други си имат скелети - мними или реални проблеми от тъмното минало и мъглата на Историята.

Стреснат от приятелските претенции, преминаващи в приятелски огън, кандидат-кметът неочкавано се извини за греховете на службите, в които са работили повечето от роднините му.

Обаче електоратът от центъра на София има в гърдите си не жълто паве, а сърце и душа. А в главата си има мозък и красота. Кандидат-избирателят на Васил Терзиев е умен и красив - това не е обида, напротив, много е хубаво човек да е умен и красив като мен. Аз имам дълга гъста брада, в която отглеждам пойни птички и любовни поеми, а от фонтанелата ми блика мозък и позитивна енергия. Но не всички мои събратя са така скромни и непретенциозни. Затова кандидат-електоратът продължи да шуми невесело - бум! - въпреки извинението на кандидат-кмета и декларацията му, че той е опонент на Държавна сигурност и влиянието на старите служби в новата ни история.

И тъй като кандидат-електоратът не се умири, кандидат-кметът се изнерви и нацупондри, което хич не му е работа. И като се нацупондри, заяви:

“Вий какво искате, дами и господа избиратели. Искате да се извиня за Сталиновите репресии, за Виетнамската война, може би и за разграбването на Рим от вандалите!...”

Тоест той го каза с други думи, но напълно сардонизира и обезсмисли предишното си извинение.

Битката за кметския стол на този етап е най-ожесточена между най-красивия кандидат и потенциалните му най-умни избиратели.

Понеже споменахме разграбването на Рим от вандалите, нека поясним.

Вандалите са едно германско племе от късната Античност и ранното Средновековие. Те били много войнствени, безчинствали из цяла Европа, направили си едно вандалско царство в Северна Африка, по едно време разграбили Рим. Римляните много се обидили и оттогава вандал станало нарицателно за хулиган.

Въпреки че тогава понятието хулиган още не съществувало.

Хулиганите пък произхождат от ирландските хулиганщини в Лондон от края на 19 век. Някой си Патрик Хулиган бил такъв обесник, че името му станало нарицателно за това грозно социално явление - хулиганските прояви с изключителна дързост и цинизъм.

Връщаме се в България за най-важното събитие на седмицата - посещението на президента Зеленски, което заглуши лошото впечатление от комуникационните неудачи на кандидат-кмета Терзиев.

Зеленски дойде у нас в обичайната си войнишка форма, по тениска с мускули. Скара се с нашия президент, но без вандалски прояви. Направи си стотина селфита с фенове-депутати - малко беше като бившия кмет Бойко Борисов на среща с народа.

Обаче имаше и недоволни от посещението на Зеленски граждани.

Особено един с черно расо, който се оказа поп-самозванец. Той буйстваше в близост до кортежа на Зеленски и крещеше: “Анатема, анатема!” Късайки расото си, той настояваше да му се присъди орден и да се ползва с привилегии на активен борец с фашизма и сатанизма.

После самозваният поп, държейки голям кръст като микрофон, пак раздаваше анатеми като бонбонки, искаше незабавен Народен съд, а Зеленски да ходи да чука камъни и да разбива атома в Белене. Въобще тоя гражданин трол, дядо поп самозванец, този хулиган и вандал се държеше доста… емоционално (учтиво казано).

Ех, рекох си - такъв кандидат-кмет ни трябва. Да влезе такъв един самозван поп в кампанията, че да не обръщаме внимание на историческия вандализъм и детското цупондрене на нашите умни и красиви кандидати! 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29