Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта Овеч край Провадия: История, легенди и зашеметяващи гледки

Крепостта Овеч до град Провадия
Снимка: Иван Русланов

Крепостта Овеч се намира до град Провадия. Това е сцена на много история, легенди и зашеметяващи гледки.

"Крепостта Овеч е създадена през 3 век от византийците и функционира до началото на 7 век. След това тя преминава под ръководството на цар Ивайло и по негово време крепостта е била най-добре управлявана, разказа за "Понеделник вечер" Десислава Банушева, специалист туристически бази в крепост Овеч до град Провадия.

"На крепостта са съществували три църкви, в момента техните останки ги има. Най-голямата от тях е била Митрополитската. На крепостта има едни кладенец - наречен - "Говорещ", който е дълбок 79 метра, който буди голям интерес сред нашите туристи.

Крепостта Овеч до град Провадия

Интересен е и дървеният мост, дълъг 119 метра, по който турситите обичат да се разхождат, защото той предлага унтикални гледки. Вижда се целият град. Общината се е погрижила да има пейки, места за отдих.

Преди години провадиец дари и огромен светещ кръст, като жест към града и хората много обичат да се снимат там, макар че той не носи историчеса стойност, но пък е много впечатляващ с рамерите си, разказа още Банушева.

"15 щерни имаме, което е резервоари за събиране на дъждовна вода преди време, също много впечатлява хората. Но имаме какво още да желаем по крепостта, има и хора, които нищо не пазят, цапат, хвърлят боклуци, което е наше отрицателно качество, сподели Банушева.

Крепостта Овеч до град Провадия

Крепостта е имала на времето три входа, имаме и еко пътека до запдния главен вход на крепостта, допълни екскурозоводката.

"Друга атракция е металната спираловидна стълба, заради която идват много хора. Тя достига до платото и там хората се снимат и разхождат. Имаме и легенда откъде произлиза името на град Провадия, посочи за "Понеделник вечер" Десислава Банушева, която допълни, че чуждите туристи са възхитени от крепоста Овеч.

Банушева отправи апел към туристите да пазят културните и исторически дадености така, както пазят собствените си домове.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12