Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: Подуправителят може да ръководи НЗОК до избора на нов управител

Със 118 гласа "за" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които позволяват подуправителят да поеме ръководството на Националната здравна каса до избора на нов управител. 

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

ИТН, "Възраждане" и БСП възразиха срещу липсата на срок за това временно ръководство и обвиниха управляващите в създаване на хаос и опит за присвояване на средства, управлявани от Касата. 

До патовата ситуация и спешното приемане на промените се стигна, след като в началото на седмицата кандидатът за управител на Здравната каса, предложен от управляващите, се оттегли, а в зала бе отхвърлен единственият останал претендент за поста - проф. Жени Стойчева, номинация на БСП. 

От "Има такъв народ", "Възраждане" и БСП възразиха срещу липсата на посочен срок, в който подуправителят може да управлява здравната каса. 

Професор Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" настоя: 

"Допуснали сме редица държавни органи да бъдат нелегитимни поради изтекли мандати. Не би трябвало ние да носим вината, че управленското мнозинство не се е разбрало за техния кандидат". 

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС предупреди: 

"Националната здравноосигурителна каса от 13 юли 00:00 часа е без управител. Това означава, че няма кой да подписва и разплаща всички онези средства, които са необходими, за да стигнат до лечебните заведения. Давам ви мъжката си дума, че аз ще внеса такъв текст за срок, какъвто професор Чорбанов каже". 

Обещанието за бъдещи промени в нов закон не успокои, а разгоря страстите. Управляващите обвиниха опозицията в тероризъм, а те тях - в опит за кражба на бюджета на Здравната каса. 

Александър Симидчиев от ПП-ДБ каза: 

"За съжаление, това, което наблюдаваме в момента, е опит за парламентарно представен тероризъм по отношение на здравната ни система". 

Георги Свиленски от БСП репликира: 

"А сега се мисли как тези 7 милиарда да бъдат откраднати и не могат да намерят крадеца. В момента се търси процедура за избор на крадец на 7 милиарда". 

В крайна сметка гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС бяха достатъчни, за да мине предложението. След това без дебат бяха приети и правилата по откриване на нова процедура за избор на управител на здравната каса. Сред изискванията към него са да няма свързаност с "Държавна сигурност". 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова. В операцията заедно с полицаите  участват..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14