Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Над три милиарда души не могат да си позволят здравословно хранене. Това е огромен процент от населението"

Синди Холемен: Глобалната рецесия повлия на достъпа до храна

"Икономическият ефект от пандемията беше подсилен от природни бедствия и от конфликти"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 619 милиона и 783 милиона души по света гладуват - със 112 милиона повече от времето преди пандемията - и не се правят достатъчно усилия за справяне с основните причини за глада: породените от глобалното затопляне бедствия, войните и икономическите кризи.

"Новото нормално" е несъвместимо с постигането на една от целите за устойчиво развитие на ООН - тази за елиминиране на глада и недохранването до 2030 година, пишат ръководителите на някои от ключовите агенции на ООН в годишния си доклад за хранителната сигурност и прехраната по света.

"Последната информация, която се съдържа в нашия доклад, е, че през миналата година гладни са били около 735 милиона души. Това са 122 милиона повече в сравнение с 2019 и времената преди пандемията. Основната причина е повсеместният икономически спад заради нея, като големият скок в броя гладуващи беше през 2020 и 2021. Няма съмнение, че глобалната рецесия повлия на достъпа до храна, посредством по-пряката загуба на доходи и това се наблюдаваше във всяка една държава по света", коментира за БНР Синди Холемен - главен икономист на Организацията за прехрана и земеделие и главен редактор на доклада.

"Сравнявахме данните в различните държави и региони по време на пандемията. Въпреки че тя беше основната причина за разпространението на глада, в различни страни продължиха и извънредните климатични явления, имаше наводнения. На различни места икономическият ефект от пандемията беше подсилен от природни бедствия и от конфликти. Или с други думи: светът не спря да се върти заради ковид.

През 2021 година вече видяхме неравенства и забавяне в икономическото възстановяване. По-късно дойде и повишаването на цените на енергоизточниците, а и на храните, отчасти заради войната в Украйна, но също заради засушаването. Трудно е за света да отговори на тази комбинация от кризи, някои от които са безпрецедентни. Сега настояваме да се поучим от всичко преживяно и да създадем механизми, така че рецесията да не води до големи увеличения на броя гладуващи."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Данните ви показват, че в някои проблемни региони броят на гладуващите намалява, докато другаде той се увеличава. Освен от общата икономическа криза и свързаните с климата бедствия, тази разлика вероятно се дължи и на политическата нестабилност.

"В някои региони на Азия и Латинска Америка, където гладът намалява, основната причина е икономическото възстановяване след пандемията. Повишават се заетостта и доходите, и това ограничава хранителната несигурност. На тези места едновременно имаме такъв позитивен ефект, но в същото време има и повишаване на цените.

Ако вземем за пример Южна Азия, там устойчивото развитие на икономиката и земеделието неутрализира ефекта от инфлацията при храните. Там гладът намалява, включително чрез политики като субсидии за торове, отпадане на мита и друга помощ за фермерите. Но в Западна Азия гладът се увеличава. Част от страните там спечелиха от повишените цени на петрола, но това не намали броя на гладуващите. И причината са политическата нестабилност, конфликтите, нарушените вериги на доставки.

Същото наблюдаваме в Латинска Америка. Като цяло там виждаме положителни резултати, особено в Южна Америка. Но пък в Карибския басейн малки острови, които разчитат на вноса, са повлияни много повече от инфлацията. В Африка гладът се повишава навсякъде. Въпреки че има икономически растеж, там ударът от инфлацията и сушите беше много силен, както и въоръжените конфликти."

А успявате ли да определите каква роля играе пазарната спекулация?

"На цените на храните повлияха различни фактори. Скокът при енергоизточниците доведе до увеличения на цените на спедиторите, което се отразява на крайната цена на продуктите. Този кумулативен ефект води и до хиперинфлация. Видяхме също как сушата в Северна Америка намали добива на зърнени култури и това също предизвика скок на цените. Това са реални фактори за инфлацията при храните, но в различните държави има различно разпределение на икономическия растеж, а също и други негативни фактори."

Миналата година вашата и други агенции на ООН предупредиха, че блокираният износ на украинско зърно може да доведе до глобална криза с прехраната. Впоследствие след споразумение между Украйна и Русия бяха установени коридорите за износ през Черно море. Тази спогодба изтича този месец, като Москва е недоволна от сегашните условия, включително заради условията за износ на руски торове. Ако отново попаднем в ситуация на блокада, как това ще повлияе на глобалната хранителна сигурност?

"Инициативата за износ на зърно през Черно море даде сигурност и възможност за доставки на глобалните пазари, увеличава конкуренцията между вносителите и така сваля и цените на хранителните продукти.  В Организацията за прехрана и земеделие се надяваме инициативата да бъде продължена не на последно място заради критичния момент - жътвата. Коридорите са от ключово значение и за хуманитарни програми, включително тези на партньорите ни от Световната програма по прехраната. Всичко, което намалява ценовия натиск върху храните, е добре дошло."

Във вашите доклади обръщате внимание на проблема, че здравословното хранене е икономически недостъпно на много места. Така в признак за липсата на хранителна сигурност се превръщат и 37 милиона деца по света с наднормено тегло. Кои са работещите решения на този проблем?

"Това е голям проблем, на който обръщаме внимание от 2020 година насам. Не е достатъчно хората да имат достъп до храна, тя трябва да е здравословна, за да решим всички проблеми с прехраната и различните форми на недохранване. Над три милиарда души не могат да си позволят здравословно хранене. Това е огромен процент от населението. Анализи в нашия доклад показват, че в повечето държави няма достатъчно плодове и зеленчуци, а това прави здравословното хранене невъзможно. Това откритие е шокиращо - не само цените на суровините са високи, а самото количество е недостатъчно. Така че са ни нужни технологични решения, с които да повишим производителността.

Нужно е също да потърсим начин да намалим цените на плодовете и зеленчуците. Нужни са инвестиции в съхранението им при по-ниски температури. Има нужда и от повече обяснения за значението на здравословното хранене. В доклада отбелязваме и един от ефектите на урбанизацията - тя променя начина на хранене по света. Силно преработените храни са много по-евтини и достъпни от здравословните. Нужно е да разубеждаваме хората да потребяват тези преработени храни с високо съдържание на мазнини и захар, водещи до наднормено тегло и редица болести. Средата може да се подобри чрез пазарни регулации, чрез етикиране и повече информация.

В доклада ни от миналата година обърнахме внимание на държавната политика в тази посока. В момента много от държавната подкрепа в хранителната промишленост е насочена към зърнените храни. Липсва подкрепа за производството на по-здравословни хранителни продукти. Решенията са свързани с използването на нови технологии и финансова помощ, така че да спаднат производствените разходи и крайните цени на здравословните храни. Хората трябва да могат да си позволят здравословна диета, а тези, които могат да си я позволят, да са наясно с рисковете от лошото хранене."

Конференция в Германия, посветена на политиките срещу глада и хранителните предизвикателства  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докладът ви съдържа предупреждението, че при сегашните тенденции, една от целите за устойчиво развитие на ООН - тази за елиминирането на глада по света до 2030 година, няма да бъде достигната. А в понеделник генералният секретар Антонио Гутериш предупреди, че в момента цялата програма 2030, свързана с елиминиране на крайната бедност и ограничаване на неравенствата е заплашена и може да стане паметник на неслучилото се бъдеще. Какво е вашето лично мнение - защо не успяваме да се справим с глобалните предизвикателства, включително бедността, глада, а и опасността от промените в климата?

"Това, което наблюдаваме в нашите доклади още от 2017 година досега, е усилване на причините за глада - климатичните кризи, които стават все по-тежки и влияят върху производството, върху доходите на хората, достъпа им до работа. Дори не споменаваме климатичните бедствия. Да погледнем към конфликтите - те също стават все повече, включително трансграничните, и влияят на цените по света. Имаме икономически спад. Влиянието на всички тези фактори се усилва. Нужно е да сме креативни с решенията, защото проблемите имат кумулативен ефект в различните страни.

Едно от нещата, за които настояваме, са мерки в посока на по-издръжливи земеделски системи. Това изисква нов начин, по който да разглеждаме и да се борим с проблемите. Такава издръжливост означава ако има климатично бедствие, то да не доведе до голям брой гладуващи. Преди 10 или 15 години не бяхме изправени пред такава ситуация, а с времето тя се влошава. Нужна ни е по-голяма политическа воля за целенасочено финансиране и други действия за борба с глада. Нужни са воля и ресурси." 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40