Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смени на ръководства, които се маскират под лозунг за реформи, привеждат службите в удобно състояние, смята бившият вътрешен министър

Иван Демерджиев: Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин. Тенденцията е да се пази моделът

"За мен е загадка защо не се приемат законопроектите по ПВУ"

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

"Полицаите трябва да получат тези пари. Това е въпрос на оцеляване. Не  е въпрос на правилен бюджет, от който се нуждае министерството. Те са пари за оцеляване. Не са пари, с които министерството може да се справя успешно със задачите си. Притесненията ми са, че парите ще бъдат взети от други пера от бюджета на МВР и по този начин той ще бъде допълнително осакатен."

Този коментар направи пред БНР Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и на вътрешните работи. Той е категоричен, че не трябва да се прави "бюджет за оцеляване, какъвто ще бъде този, ако се гласуват въпросните 10%".

Протестът на полицаите пред парламента, 15 юли 2023 г. Снимка: БТА

В предаването "Политически НЕкоректно" Иван Демерджиев изрази тревогата си за МВР, че "в част от съществените, важни кадрови промени прозират действия на политически партии – ГЕРБ и ДПС", като посочи, че не е оптимист, защото си спомня как е изглеждало МВР по времето на ГЕРБ. Според него "Калин Стоянов не за всяка от тези промени има решаващата дума".

По темата с набелязаните в докладите на службите рискове, касаещи войната в Украйна и отражението ѝ върху нашата страна Иван Демерджиев изтъкна, че рисковете, визирани в тези доклади, са били напълно реални към 2022 г. и са били предприети действия за обезпечаването на реакция при евентуална ядрена авария:

"Предприехме редица действия по електрифицирането на скривалищата, с които разполагаме, по тяхното привеждане в надежден вид. Те са много малко като места, много малко са останали в добро състояние. Предприехме действия да бъдат приведени във функционален вид."

Смяна на ръководствата на службите не е реформа. Там прозират други цели и намерения. До смени трябва да се прибягва изключително рязко и те да бъдат много добре мотивирани, смята Демерджиев.

Подобен род смени на ръководства, които се маскират под лозунг за реформи, не представлява нищо друго, освен привеждане на службите в удобно състояние, коментира бившият вътрешен министър. По думите му "в нито един момент службите не са били със затворени очи".

Първо, тези служби трябва да бъдат снабдени с нормален бюджет и тогава вече да се преценява тези хора могат или не могат да изпълняват задълженията си, подчерта Иван Демерджиев, като добави, че техническата обезпеченост не е добра и в много аспекти държавата не е конкурентна на онези, които трябва да преследва и да изправя пред правосъдието.

"Нормално е държавата да има същия технически ресурс като тях. Ние, за съжаление, изоставаме от тях."

Демерджиев припомни разследването за АМ "Хемус" с привлечени обвиняеми след много активни действия от страна на МВР и отчете, че "в момента стигаме до парадокса, че този случай още не е разрешен". Той акцентира още върху казуси, засягащи НКЖИ и купуването на гласове.

"Не виждам как при подобна подкрепа, политическа, подкрепеният екип от тези политически сили ще тръгне да разследва тези преписки."

Как да имат смелостта да разследват тези хора, след като видяха как парламентът с помощта на ВСС се разправи с главния прокурор, попита още Демерджиев и коментира, че "Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин – с чиста игра със закона".

"Остава впечатлението, че моделът не е променен. Бях критик на Гешев не толкова в личен план. Бях критик на начина, по който беше назначен на този пост. Тенденцията е моделът да се пази, да функционира по един и същи начин, като се сменят лицата му. Смяната на лицата не води до качествена промяна. (…) След толкова борби една част от нас позволиха на тези хора отново да управляват съдебната система по познатия начин."

ПВУ в частта му за правосъдие и корупция е бил разписан от самия него, а не по време на управлението на ПП, каквато спекулация има, уточни още той.

"За мен е загадка защо не се приемат законопроектите по Плана. Това е изключително лош знак към обществото. Тези реформи, предвидени в Плана, могат да бъдат приети само на законодателно ниво, могат да бъдат приети много бързо, консултирани са с ЕК", заяви Иван Демерджиев. Според него вместо това не се предприемат такива действия и се говори за промени в Конституцията. 

Президентът Румен Радев по време на националния събор на Рожен  Снимка: БТА/Прессекретариат на държавния глава

Националната политика трябва да се ражда тук и да бъде добре обоснована, каза в заключение Иван Демерджиев. Той призова за повече разум и по-малко лозунги, когато се говори за войната в Украйна. Запитан споделя ли позициите на президента за войната в Украйна, той заяви:

"Голяма част от позициите, които споделя президентът, ги поддържам. Но не е това пътят - на институционалното протипвопоставяне. (...) Отчетливо се търси такова противопоставяне."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43