Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величествен спектакъл „Звезден Рожен“ събра хиляди във втория ден от Роженския събор

Величествен спектакъл „Звезден Рожен“ събра няколко хилядна публика във втория ден от Роженския събор. Присъстващите на роженските поляни пяха заедно с родопските изпълнители и рецитираха химна на Родопите „Бела съм, бела юначе“.

Днес е последният ден на събора и ще бъде представена възстановка „Родопската Шипка“, за 21-ви Пехотен полк на полк Владимир Серафимов, който преди 111 години освобождава Родопите.

Днес е и награждаването на лауреатите във фолклорния конкурс.


Слънчеви и перфектно почистени от рано сутринта са Роженските поляни! И в трите дни на събора от ранни зори хора с ръкавици и чували обикалят ливадите и събират боклуците. Снощи, около 2 часа, кошовете и местата около тях буквално преливаха. Сега няма помен от това. Всичко е перфектно почистено. Росата по тревата блести от слънчевите лъчи. Чува се народна музика и се носи аромат на скара.

В последния ден в песенния храм на Родопите ще бъде официалното обявяване на лауреатите от фолклорната програма. На обяд ще се извие и голямото роженско хоро. Закриването на събора ще е от 14 до 16 ч. с народни веселби „Извило се хора насред Родопа“.

За концерт - спектакъл като „Звездния Рожен“, който снощи събра на сцена всички известни родопски изпълнители се намират трудно думи, с които да се опише. Каквото и да се каже ще е недостатъчно. Той трябва да се преживее, за да се усети емоцията за род, родина, единство! Общото рецитиране на химна на Родопите, енергията на няколкокатните хора и гласът на водещия Адриян Петров, главният художествен ръководител на ансамбъл „Родопа“.


Родовете сядат около фамилното дърво. Пеят и свирят гайди. Столетник бял като преспа сняг става от ливадата, размахва кърпа и дава знак на гайдата за хоро. Бавно повежда тежкото хоро, а до него се нареждат родове и започва да се вие деветкатното родово хоро. Тогава разбираш, че столетниците се прощават с планината, каза още на откриването Адриян Петров. 

Концертът бе открит с химна на Родопите „Бела съм бела, юначе“, рецитиран вдъхновено от десетки хиляди души. Ансамбъл „Родопа“ представи и откъси от своята известна постановка „Невястата“. Публиката изригна, когато на сцената излезе Валя Балканска, с гайдаря Петър Янев. Бурно ги аплодира и връща отново и отново.

Известният гайдар Петър Янев призова от сцената да се помни, че сме наследници на един много древен и достоен народ.

Извиха се огромни хора, който продължиха до ранни зори.

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Тодоров

Над 2 200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

От началото на годината са станали над 2 200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2 700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период..

публикувано на 16.05.24 в 10:19
Народен театър „Иван Вазов“

В Народния театър връчват наградите за кино "Васил Гендов"

Наградите за кино "Васил Гендов“ ще бъдат връчени тази вечер от Съюза на българските филмови дейци на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Повече от 20 игрални, документални и анимационни филми се борят за призове в различните категории. Националният фестивал на българското кино се проведе от 1 до 13 май в Дома на киното, като..

публикувано на 16.05.24 в 10:18
Кириакос Велопулос

Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония. Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос..

публикувано на 16.05.24 в 10:17

Черешоберът в Кюстендил започва със срещи по график по селата

Срещи по график започват в селата на Община Кюстендил преди старта на черешобера, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Целта е да се съдейства по прибирането и изкупуването на плодовете, за качеството на продукцията, по разкриването на изкупвателни пунктове и др. Ще се разясни на производителите какви са изискванията на изкупвачите,..

публикувано на 16.05.24 в 10:15

Байдън и Тръмп в пряк тв сблъсък на 27 юни

Президентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп приеха поканата на телевизия Си Ен Ен да се изправят един срещу друг на първия предизборен дебат на 27 юни. Подобен сблъсък ще има и на 10 септември. На 27 юни Джо Байдън и Доналд Тръмп трябва да се срещнат в студиото на Си Ен Ен в Атланта, щата Джорджия, а..

публикувано на 16.05.24 в 10:10
Димитър Главчев

Служебният премиер форсира проектите за АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. От правителствената информационна служба съобщават, че основната им цел ще е  да съдействат изпълнение на всички законови..

публикувано на 16.05.24 в 09:46
доц. д-р Евгения Близнашка

Доц. Евгения Бързашка отчита повишена консумация на алкохол при по-ниска възраст

Клиниката по токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.  Специалистите отчитат повишена консумация на алкохол с всичките последици от все по-млади хора и ученици...

публикувано на 16.05.24 в 09:25