Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова: Не следим какво става с парите ни за здраве, докато не се разболеем

"Ние сме болна нация, която обаче не се интересува какво е състоянието на всички останали до момента, в който не му се случи да загуби здравето си персонално. Тогава българинът мрънка, съвсем кротичко, на институции, които са сравнително глухи за неговите сигнали. Ние не сме имали протест за това, че здравната ни система не е особено добра, че достъпът ни е лош, че по малките градове и села медицинската услуга не е особено качествена."

Това мнение изрази в интервю за БНР Десислава Николова от "Капитал" преди избора на нов управител на НЗОК. Според нея ние не следим какво става с парите ни от здравни вноски "до момента, в който се разболеем и трябва да доплатим още толкова за здравни услуги".

"Новият кандидат за управител на Здравната каса изглежда напълно непознат в здравния сектор. Досегашните предложения не изглеждат особено красиво от гледна точка на този сектор", коментира тя.

Относно кандидатурата на Станимир Михайлов в предаването "Преди всички" Николова отбеляза:

"Вътрешната конкуренция е била преборена с това, че той е страничен, доколкото е възможно, кадър за здравната система. Човек, на когото се възлагат огромни надежди да я изчисти, да не се поддава на влиянието на различните лобита в здравната система. Ще следим всяка негова стъпка."

Новият управител би трябвало спешно да разпредели новогласувания бюджет на Здравната каса, посочи още журналистът.

Първото предизвикателство на новия управител е, че ще работи с настоящите директори на регионалните здравни каси, добави Десислава Николова.

"Става въпрос за "вечни амбъри", за феодализирана структура, в която хора стоят 10-20 години на една и съща позиция."

Коалицията "орел, рак и щука", която управлява, е изключително странна. Всички браунови движения по договаряне и заемане на постове в държавата изглеждат странно, смята Десислава Николова.

"За доверие в тази ситуация е трудно да говорим."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София. Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. През юни предстоят още две класирания, след които..

публикувано на 13.05.24 в 12:35
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидата А, Б, В. Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт, който е..

публикувано на 13.05.24 в 12:10
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6.  Куратор на изложбата е Петър Станимиров от СБХ. Пред БНР той подчерта, че са обхванати..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

До 3000 евро бонус в Гърция за сигнал до властите за фалшива касова бележка

Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери. От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са информирали министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело да разкриване на случаи на..

публикувано на 13.05.24 в 11:20