Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Никъде в България не съм виждал овце да пасат при фотоволтаици"

Лавинообразен ръст на инвеститорски намерения за фотоволтаици в земеделски земи и пасища

Крупен инвеститор си е харесал 1300 декара пасища край великотърновското Ново село за фотоволтаична централа

пасища в Ново село
Снимка: Здравка Маслянкова

Расте броят на българските села, към чиито пасища и земеделски земи проявяват интерес крупни инвеститори за изграждане на фотоволтаични паркове на стотици и хиляди декара. В парламента има внесено предложение за въвеждане на мораториум за смяна предназначението на терените, върху които да се изграждат централите за енергия от възобновяеми източници, но политическо решение няма, а в Закона за земеделските земи има много „вратички“. 

Великотърновското Ново село е поредното, към чийто земи има инвестиционен интерес.

Голям инвеститор си е харесал 1300 декара пасища край великотърновското Ново село за фотоволтаична централа. Във Великотърновския общински съвет от месеци има депозирано инвестиционно намерение, но там не бързат да вземат решение. Преди няколко дена инвеститорът разпрати до медиите прессъобщение, че фотоволтаичната централа край Ново село може да бъде една от най-големите по рода си в Северна България, а при одобрение на проекта, Община Велико Търново ще се превърне в партньор на инвеститорите, като 3% от оборота на соларната централа ще се влива директно в местната хазна. Сумите могат да достигнат до 1 млн. лв. годишно, като солиден дял приходи са предвидени да се върнат и към Ново село.  

Земеделските земи не са най-добрият вариант за централи за енергия от възобновяеми източници, коментира за БНР кметът на Ново село Христо Христов: 

„От цялата гама възможности за производство на зелена енергия определено фотоволтаиците са възможно най-щадящите и най-компромисния вариант, но лично аз смятам, че не са земеделските земи точно местата за изграждане на такива системи“.  

Инвеститорът обяснява, че мястото ще си остане пасище и животновъдите ще могат да го ползват. Кметът на Ново село е скептик: 

„Единият от въпросите е свързан с ползването на пасищата за пасищни нужди. То е ясно, че няма да могат да бъдат очертавани и да се получават субсидии. Тревогата ми е провокирана от това, че никъде не съм виждал, поне в България, овце да пасат във фотоволтаици. Не съм виждал даже незаградена фотоволтаична централа. Все пак това си е енергиен обект и най-вероятно има изисквания към тези енергийни обекти и те пак трябва да бъдат заградени. Чудно ми е, може би ще предоставят ключ на фермерите или ще си отключват и ще ги пускат?“  

В Ново село има овцеферма с над 2000 животни, изградена там именно заради пасищата. Те се ползват и от други стопани. Иван Ефтимов е пастир на над 200 крави на тези пасища: 

„Няма как да стане. Животното ще направи някаква беля, не можем да го овардим. Накъде около 200 и кусур крави са и не вярвам как да стане - да пасат покрай това нещо. Ако направят тази работа, няма къде да пасат животните“.

Хората в Ново село са в пълно неведение за инвестиционното намерение за слънчевата централа върху 1300 декара от селските пасища и искат общоселско събрание: 

„Някои са притеснени. В неизвестност сме. Не е разяснено от до какво точно ще бъде, за колко време, как ще стане. Като направим такова събрание, да се проведе обсъждане. Не зная. Нямам притеснения. Всеки да си гледа работата, при мен няма нищо. Не сме говорили все още, не съм чувала за това, не съм запозната. Аз съм стар човек и не ме бърка, нито ми пречи, нито ще ми помогне и ползва. Инвеститорът все още не е идвал“. 

Във великотърновското село Леденик хората възроптаха, имаше събрание и протести, но Общинският съвет даде съгласието си за промяна на предназначението на 267 декара общински земи за частна фотоволтаична централа. В павликенското село Вишовград хората се готвят за протестен поход тези дни срещу решение на общинските съветници по същата причина.  

Тепърва ще обсъждаме този въпрос в нашата общност на чужденците в Ново село, казва ирландката Елинор Адамсън, която живее тук от 14 години: 

„По-добре за всички е селото да каже какво иска и какво не иска. Не мисля за коментар. Зная, че във Вишовград чужденците не искат там“. 

Христо Христов

Общинският съвет във Велико Търново е изискал становище по инвестиционното намерение за фотоволтаиците от кмета на Ново село. Той е категоричен, че ще го даде само след общоселско събрание, но не по-рано от зимата

„Няма да дам становище нито писмено, нито устно без да проведен обществено обсъждане по въпроса, на което обществено обсъждане да се вземе решение какви да бъдат въпросите на общото събрание на населеното място, на което да се вземе решение дали искаме фотоволтаична централа или не. Не смятам и не мога преди зимата да им отделя време, за да извършим всички тези процедури“. 

Инвестиционните намерения за фотоволтаици в земеделска земя, пасища и мери растат лавинообразно в цялата страна. Кметът на великотърновското Ново село е член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници. Христо Христов е песимист, че може да бъде проведен разговор по този въпрос с държавата: 

„То едва ли е възможно, почти нямаме резултати от всички провокации, които сме отправили до момента. Няма никакъв контрол. Основният проблем е това. Каквото и да ни обещаят, инструменти за контрол липсват напълно“. 

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09