Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На изборите в Испания кмет гласува в костюм на римски император, имаше и избиратели по бански

В избирателна секция в Толедо, Испания, 23 юли 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На предсрочните парламентарни избори, които се провеждат днес в Испания, дегизиран кмет като римски император, избиратели по бански костюми и рекорд по най-кратко време за гласуване на всички избиратели в една от секциите бяха сред колоритните случки на деня. 

Към 14:00 часа днес активността на вота беше близо 41%, което е с 2,5 пункта повече в сравнение с предишните парламентарни изборите през ноември 2019 г. Най-висока е в Кастилия-Ла Манча, Валенсия, Естрамадура, Ла Риоха и Мурсия, а най-ниска в Сеута, Мелийя, Канарските острови и Каталуния.

Заради жегата и отпускарския сезон 2 470 000 души предпочетоха да гласуват по пощата. Рекордът принуди Централната избирателно комисия да удължи времето за приемане на документи до петък в 14:00 часа. Право на глас имат над 37 милиона испанци, които многократно през деня бяха призовавани от лидерите на политическите партии да се възползват от него, за да изберат силно правителство.

Пръв тази сутрин гласува премиерът Педро Санчес, който беше посрещнат от два лагера с викове "Санчес – премиер" и "Лъжец и предател". Втори беше лидерът на опозиционната консервативна Народна партия Алберто Фейоо, според когото тази вечер "Испания може да започне нова ера".

Сантяго Абаскал от крайнодясната "Вокс" използва повода, за да разкритикува медиите и политическите си опоненти, че са "демонизирали партията му". Последна гласува лидерът на Сумар Йоланда Диас, която се надява утре испанците "да станат с повече права