Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Няма да е толкова бърз изборът на директор на НЗОК, какъвто беше за БНБ

| Интервю
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Няма да е толкова бърз изборът на директор на НЗОК, какъвто беше за БНБ. Това заяви пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/ Аркади Шарков преди днес депутатите от здравната комисия в НС да изслушат единствения кандидат за управител на НЗОК Станимир Михайлов. Неговата кандидатира бе издигната от групата на ПП-ДБ. 

Той подчерта, че с удължаването на правомощията на настоящия управител д-р Пенкова НЗОК продължава да има своята стабилност. Тук може да очакваме леко забавяне по отношение на избирането на новия кандидат, изказа мнението си Шарков в интервю за предаването "12+4".

Директорът на Касата трябва да е експерт и да е равно отдалечен от всички политически сили, подчерта още той. По думите му второто ключово нещо е да се пазят баланси. Друго важно нещо е човекът да е с безупречна репутация:

"В момента е много тежко политически натоварен секторът. Преди години секторът беше оставен по скоро на експерти, политици също имаха своята роля, но не беше толкова силно изявена функцията им, когато става въпрос за гласуване на директори на НЗОК. Тук вече си личи разпределение на постове и ясно очертаване на линии". 

"Касата не би трябвало да е орган, който определя политики, макар че сме виждали такива опити през годините. Касата е изпълнител, а министерството е това, което определя политиката в здравеопазването", коментира Шарков.

"Стои на дневен ред въпросът доколко управителят ще има единствена функция в управлението на НЗОК, тъй като измененията в Закона за здравното осигуряване и увеличаването на правомощията на подуправителя - това също е в ход, няма да създаде един паритет между двете управляващи коалиционни формации. Имало е разговори. Друг е въпросът дали това ще срещне подкрепа в зала", добави още той.
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мега делото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха,че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма. В понеделник, в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия-..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-та световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса. На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила, присъстваха..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство . Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не - с втория, "за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев". "Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат,..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване: "BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е..

публикувано на 18.06.24 в 12:59
Емил Радев

ЕНП ще предложи забраната за двигатели с вътрешно горене да отпадне

Най-голямата партия в ЕП - ЕНП, ще поиска да отпадне забраната за двигатели с вътрешно горене. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред членове на организацията на партията във Варна. По думите му, ще има промяна в политиките и регулациите, които предвижда Зелената сделка на Европейския съюз.  Радев изтъкна, че трябва да има яснота какво следва,..

публикувано на 18.06.24 в 12:58