Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български филм среща съученици и тайни

"Клас 90" излиза по кината догодина

Снимка: Мирамар филм

Любо Нейков, Юлиан Вергов, Параскева Джукелова и Стефка Янорова са част от актьорския състав на новия български филм "Клас 90". Лентата ще излезе по екраните през следващата година. Сюжетът е близък до голяма част от българите и от екипа са сигурни, че ще е интригуващ, защото в основата му е среща на съученици години след завършването на гимназията

Снимките продължиха 18 дни в хотел в столичния квартал "Симеоново", където десетина съученици от гимназията празнуват 30 години от завършването си. Купонът не се развива според очакванията и празнуващите прекарват една бурна нощ, пълна с изненади и обрати. Очакваният купон, на който да си спомнят младостта, за много от тях се превръща в изненадващо преживяване – на повърхността изплуват стари и нови травми, които ги преследват от години. 

Продуцентът Матей Константинов, който стои зад филми като "Дзифт", Love.net, "Вездесъщият" и тв сериала "Порталът", казва, че екипът прави тази продукция с амбицията за голям пълнометражен филм, а всъщност е нискобюджетен.  

Режисьор е Бойко Боянов, за когото този филм е пълнометражен дебют. Той е и сценарист, заедно със Станислав Тодоров-Роги. 

Жанрово "Клас 90" е драма с елементи на комедия, като забавните моменти не пречат на историята да бъде сериозна и дълбока и едновременно да разсмива, казват от екипа на филма. И докато всички помнят кой открадна дневника, много по-големи тайни излизат наяве в паметната нощ, в която се развива целият сюжет на филма. 

Една от актрисите е германката Катрин Йене, защото в "Клас 90" има герой, който от дълги години е емигрирал в родината й. Това е Юлиан Вергов, който влиза в образа на неин съпруг, дошъл си в България за въпросната среща на съученици. 

Любо Нейков казва, че филмът е носталгичен не само за него, а за едно цяло поколение. Той е собственикът на хотела, събрал съучениците. Георги Златарев влиза в ролята на адвокат. На екрана в "Клас 90" ще видим още Робърт Янакиев, Биляна Петринска, Стефан Денолюбов, Елена Атанасова, Надя Конакчиева и още Параскева Джукелова и Стефка Янорова: 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


снимки: Мирамар филм

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виви Василева и специалните гости на концерта във Виена

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в напълно разпродадената зала „Моцарт“ на виенския Концертхаус състоя забележително  събитие. Концертната вечер беше финал и кулминация на специализирания музикален цикъл „Percussive Planet“ за сезон 2023/2024 година. Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и..

публикувано на 20.06.24 в 18:25
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35