Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно разделение в израелското общество, спад в подкрепата за Нетаняху

| Коментар
Снимка: БТА

Налице е спад на подкрепата в социологическите проучвания за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, съобщава БТА. Причина е законът за съдебната власт, който неговата твърдолинейна дясна коалиция иска да наложи, преминавайки през най-сериозната си вътрешнополитическа криза, предаде Ройтерс. 

Допитванията показват, че ако сега се проведат избори, броят на депутатите в 120-местния парламент от управляващата коалиция на Нетаняху ще спадне от 64 на 52 или 53Депутатските места на партията "Ликуд" на Нетаняху ще намалеят от 32 на 28, според проучването за "Ен 12 нюз" (N12 News), и ще спаднат до 25 места според допитването на израелската телевизия "Решет 13" (Reshet 13).

Националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху, сформирана след изборите на 1 ноември миналата година, в понеделник даде парламентарно одобрение на законодателство, което ще ограничи някои от функциите на Върховния съд въпреки масовите улични протестиТова бе първата ратификация на законопроект, който е част от опита на правителството да реформира съдебната система.

САЩ, близкият съюзник на Израел, нарекоха гласуването в Кнесета "злополучно" и призоваха да се работи за постигане на широк консенсус. Но не направиха намек, че правителството на Нетаняху може да се сблъска с практически последици, разкривайки ограниченията пред американския президент Джо Байдън да обуздае дългогодишния десен лидер, отбелязва Ройтерс. 

В предаването "12+3" Весела Райчинова от Тел Авив подчерта, че по-голямата част от обществото в Израел се противопоставя на законодателството, докато правителството продължава войната в съдебната система

"Партията "Ликуд" не искаше компромис и тичаше с всички сили да гласува. Беше ясно, че правителството няма да се подаде на натиска. Обстановката в страната предразполага негативни, политически, социални, икономически последици... Има реална заплаха за състоянието на армията, свързана със сигурността на страната. Говорим за безспорен факт, който поставя Нетаняху пред много въпроси. Силно разделение в обществото, абсолютна криза". 

Интервюто на Петър Волгин с Весела Райчинова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58