Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мюсюлманите живеят в скрит или явен конфликт с модерността"

Мохамед Халаф: Религията е най-добре продаваната от политиците стока

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова
Религията е най-добре продаваната от политиците стока. Това заявеи пред БНР журналистът Мохамед Халаф. Той коментира процесите и събитията, последвали двата случая на оскверняване на Корана в Стокхолм
Правителството на Швеция обяви, че армията и специалните служби са задействани, за да увеличат готовността за предотвратяване на терористичен акт на територията на страната. „Оценката на разузнаването е, че сме приоритетна мишена за терор“, съобщи премиерът Улф Кристерсон.

Оскверняването на свещената книга разбуни духовете в мюсюлманските държави. В Багдад гневна тълпа успя да подпали шведското посолство. До датското не можа да стигне, след като и в Копенхаген група, наречена „Датски патриоти“, запали два пъти копия на Корана пред иракското посолство.

В Стокхолм извършителят е 37-годишен бежанец християнин от Ирак, който има временно разрешение за престой в Швеция. Точно преди месец, на Курбан Байрам, той застана пред джамия в Стокхолм с копие на Корана. Стъпка го и нареди върху него парчета бекон. След това скъса и запали няколко страници. Миналата седмица всичко се повтори пред посолството на Ирак, но без огъня.

Шведските и датските власти спазват категорично законите си, които гарантират напълно свободата на изразяване. Мюсюлманските страни обаче настояват Стокхолм и Копенхаген да прекратят проявите на омраза срещу исляма.

"Има повече политика и интереси на партии, които се опитват да се възползват от религиозните ценности, за да спечелят политически дивиденти", обясни Мохамед Халаф. Той разказа в предаването "Събота 150" и историята на Салуан Момика, който изгори Корана в Швеция.

 "Хвърлен е в тази акция от радикалната десница. Преди да отиде в Швеция и да потърси временно убежище,  Момика беше един от военните лидери на проиранска шиитска група. В иракските медии бяха публикувани негови снимки с военни дрехи и редом до лидерите на други проирански въоръжени милиции, които в момента определят политическия курс на страната. Той е обвинен в престъпления срещу сунитите в Ирак".

След този вандалски акт в Швеция  виждаме най-много агресивност в Ирак, отбеляза Халаф.

"Това е златен момент за правителствата на някои арабски държави, които могат  да отклонят вниманието на масите от проблемите и и да предизвикат реакции срещу Запада. А също е и момент, в който могат да покажат силата си".

Има и непотвърдени индикации, че Русия стои зад този акт, каза журналистът.

Шведското контраразузнаване също съобщава официално, че има съмнения, че Русия се възползва от случилото се, за да извършва манипулации в интернет пространството.

Законодателството в Швеция, Норвегия и Дания позволява такива актове, обясни още Мохамед Халаф. 

"В Холандия не се позволяват. В първите три страни трябва да се предприемат строги процедури, за да се забранят. Аз не съм оптимист, че това ще се случи".

Мюсюлманите живеят в скрит или явен конфликт с модерността и световните ценности, отбеляза още журналистът. 

"Мюсюлманинът смята, че интеграцията му в една друга култура би означавала компромис с неговата идентичност. Такъв компромис му се струва невъзможен, поради убеждението, че западните цивилизации не само са му традиционен враг, но и са изградени върху морални упадъчни ценности. Точно тези фрази повтаря днес и Русия- за Запада и за либералната демокрация".

Цялото интервю на Деян Йотов с Мохамед Халаф може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота.  Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Храмът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева. Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева,..

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на острова. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради повишената опасност..

публикувано на 04.05.24 в 01:47