Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Конституционните реформи целят поделяне на властта в прокуратурата"

Петър Москов: Случаят в Стара Загора е разказ за това как се сещаме да бъдем активни по повод

"Сглобката слага печат "Одобрено" върху модела на перестройката"

| Интервю
Снимка: Добрина Карамболова

"Случаят в Стара Загора е садизъм и разказът не е за анестезиолог или за хирург, а за психиатър - за да каже какво може да накара един човек да нанесе рани за 400 шева на друг човек. Такъв човек не трябва да бъде пускан в обществото. За цялото ни общество това е разказ как се сещаме да бъдем активни по повод - понеже сме приели, че общите правила на играта са лабави, ние не ги спазваме и като алиби изкрещяваме, когато има нещо такова, че сме на правилната страна, за да си повярваме, че в ежедневието си отстояваме правилните позиции. Но ако като общество имахме ясната имунна система срещу такива неща, то трябваше да има система от правила". 

Коментарът пред БНР е на Петър Москов, анестезиолог, председател на партия КОД, бивш министър на здравеопазването. 

Той попита - как през призмата на случилото се с момичето в Стара Загора се съотнасят "високите приказки за справедливост, съдебна реформа и промяна"

Според него прокуратурата и съдебната система през годините са били овладени от ДПС, а целта на планираните дълбоки конституционни реформи е влиянието върху прокуратурата да бъде поделено между ДПС и другите олигархични организации. 

"Когато стъпих срещу големи финансови интереси в сферата, която управлявах, а това е работа на един министър, бях поръчан на прокуратурата от ДПС с ясното съгласие на ГЕРБ... Истинското пресичане на старите, криминалните, ченгеджийските канали, които ДПС управлява политически, е чрез прекъсване на хранителните вериги в отделните публични системи. Моето пребиване в здравеопазването струва на печалбите на големите фармацевтични фирми 3 млрд. лева, натрупани в годините. Това не се прощава". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Москов допълни, че ГЕРБ е партия без идеология, "създадена, за да бъде в управлението"

"Има две различни философии за правене на политика. Или правиш стабилно мнозинство и мачкаш користните интереси във всеки един от публичните сектори. Или вярваш в някаква политологична или правна теория и търсиш конституционни мнозинства, които на всяка цена минават с ДПС. Но минаването с ДПС означава връщане на финансовия министър на Пламен Орешарски в БНБ и ред други назначения. Повтаря се същата наивност". 

По думите му сглобката и сговорът между ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС, ДПС слагат мокър печат "Одобрено" върху модела на перестройката

Интервюто на Силвия Великова с Петър Москов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06