Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите ще получат повече пари за стипендии, но за ремонт на общежитията - не

| Интервю
Снимка: Комисия по настаняване в общежитията на СУ

Студентите очакват повече пари за стипендии. В бюджета са заложени исканите допълнителни 6 млн. лв. Това каза пред БНР Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети.

Още през април входирахме писмо и искане за увеличение на средствата за стипенсии, припомни той и каза, че още не са ги получили, но в бюджета са отбелязани

"През 2021 г. имаме 60 млн. за стипендии, през 2022 г. - 74 млн., сега вече са 80 млн. Това ще ни даде възможност да разгледаме вдигането на праговете". 

По думите му допълнителните средства са само за докторантски и студентски стипендии. Той посочи, че долната граница на стипендиите към момента е 85 лв., а максималната - 180 лв. Масово във висшите училища се дава минималният размер, отбеляза Парушев и обясни, че това се прави, за да може повече студенти да получат стипендия. Заради това предлагаме минималният праг да бъде повишен на 120 лв., а максималният - на 200 лв. от новата академична година, обяви Даниел Парушев. Той изчисли, че при долната граница увеличението ще е над 35%. 

По думите му по-високите стипендии със сигурност ще бъдат стимул. "Трябва да се покаже на студентите, че трудът им се оценява", категоричен бе той. 

Докторантските стипендии в момента са 1000 лв. Ръстът на желаещите, които искат да кандидатстват докторантура, е двоен, обяви Парушев. 

Според него стипендиите трябва да се обвържат с минималната работна залата и това може да се направи в Бюджет 2024. Дадохме си срок до края на седмицата да направим план за бюджета за следващата година, заяви Парушев. Те ще настояват докторантските да са 150% от минималната работна заплата, а стипендиите на студентите - 125%. Оптимисти сме, посочи той.

Имаме 10 блока, които не са завършени, а 10 000 студенти продължават да са на квартири или в други блокове на други висши училища, коментира още Даниел Парушев във връзка с исканите средства за ремонти на общежитията.

Просветният министър пое ангажимент да се опита да постигне 17 млн. лв. повече за ремонти на общежитията, в бюджета обаче ги няма, посочи той и добави: "Рано или късно ще бъдат завършени тези 10 блока, но в момента ние караме студентите да си търсят квартири". 

"Общежитията са социален елемент. Един наем в София е 500 лв. за 1 стая, а в същото време един студент може да плаща за общежитие 60-70 лв. с включен ток и вода", отбеляза Даниел Парушев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Манов

Стефан Манов: За момента изборите стоят малко далеч от сънародниците ни в чужбина

" Като че ли за момента изборите стоят малко далеч. Може би и рутината след толкова поредни избори относно техническата организация прави така, че хората са спокойни. Утвърдихме механизма на т.нар. автоматични секции, нещата са планируеми, организирани своевременно. Едни добри текстове, като ги оставихме да поработят няколко години, виждаме как..

публикувано на 13.05.24 в 10:28
Изглед към сградите на Оксфордския университет.

Рязък спад на чуждестранните кандидат-студенти на Острова

Британските университети отчитат рязък спад на международните студенти, кандидатстващи за Обединеното кралство, на фона на предупрежденията, че по-нататъшните ограничения върху студентските визи ще спрат жизненоважен поток от таланти за творческите индустрии на Великобритания. Ръководители на университети и работещи в образованието се..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган.

Мицотакис обсъжда с Ердоган мигрантския наплив и сближаването на двете страни

Намаляване на напрежението между Гърция и Турция в Егейско море и мигрантският наплив са основни теми на днешната визита на премиера Кириакос Мицотакис в Анкара. Продължаване на диалога и задълбочаване на процеса на сближаване между Анкара и Атина е целта на срещата между гръцкия примиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Ердоган,..

публикувано на 13.05.24 в 10:12

Петър Банков: Връзката е разкъсана между гражданите и политически партии

Има разкъсана връзка между гражданите и политическите партии. В НС се водят дебати, за които хората не разбират, защо се водят и каква е причината и последицата. От друга страна изглежда , че политическите партии не се интересуват от това – от какво се вълнуват хората в своето ежедневие. Тази връзка е разрушена. Това предупреди..

публикувано на 13.05.24 в 10:01
Доц. Д-р Жана Казанджиева

Косопадът се влияе от преходните сезони, вирусните инфекции и автоимунните заболявания

Да губим повече коса през пролетта е нещо нормално. Това е процес на обновяване и е напълно обратим.  Как да разграничим сезонния косопад от косопада, причинен от заболяване е темата в "Минути за здраве".  "Нормално е да губим около 100 косъма дневно, като в преходните сезони има по-засилен косопад, каза за "Хоризонт" доц. Жана Казанджиева,..

публикувано на 13.05.24 в 09:57

Трима задържани при акция срещу търговията с гласове в Бургас

Двама мъже и една жена бяха задържани при специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове за изборите в бургаския квартал "Горно Езерово".  Малки търговски обекти и частни домове бяха претърсени в района на улица "Каваци". Тетрадка с имена беше иззета от една от къщите, а собственикът и отведен в полицейското управление...

публикувано на 13.05.24 в 09:52
областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Среща за организация на изборите в Монтана

Няма сигнали за купуване на гласове в Монтанско. В града предстои работна среща при областния управител с директора на полицията относно организацията на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. Нормално и без затруднения преминава организацията в област Монтана за изборите на 9 юни за европейски и национален парламент. Финансиране от държавата е..

публикувано на 13.05.24 в 09:52