Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка?"

Райна Аврамова: Не искам да смятам, че Истанбулската конвенция се вкарва през задния вход, но така звучи

Мястото на закрилата на лицата в интимна връзка е в Наказателния кодекс, не в Закона за защита от домашното насилие, смята адвокатът

| Интервю
Райна Аврамова
Снимка: БГНЕС

Законодателните промени, които депутатите от Правната комисия одобриха спешно с въвеждането на понятието "интимна връзка" няма да доведат до абсолютно нищо като ефект, дори превенция. Те ще предизвикат още по-голямо объркване в самата съдебна система, по-специално предложените изменения в Закона за защита от домашното насилие.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Райна Аврамова. Тя се аргументира детайлно защо мястото на закрилата на лицата в интимна връзка трябва да е в Наказателния кодекс, а не в Закона зазащита от домашното насилие.  

Дефиницията за интимна връзка, приета от Правната комисия, гласи, че това е "доброволен, относително траен съюз между две лица".

"Първо какво значи относително? Спрямо кое ще бъде съотносимо? "Относително" и "трайно" са две думички, като всяка една изключва другата. Това ще доведе до различни тълкувания на различните съдебни състави и ще предизвика невероятна каша. Реално се изваждат лицата, които са във фактическо съпружеско съжителство, защото тези думички – "фактическо съпружеско съжителство" се заменят с "интимна връзка".

Най-добрият вариант е да се махне изцяло "интимната връзка", смята Аврамова.

"По отношение на Закона за защита от домашното насилие настава още по-голямо объркване, зачертава се фактическото съпружеско съжителство, вкарва се в този закон да попадат лица, които са в интимна връзка. Това могат да бъдат лица от един и същи пол. Не искам да смятам, да ми напомня на вкарване на Истанбулската конвенция през задния вход", коментира Райна Аврамова в предаването "Преди всички".

"Това е закон за домашно насилие. Ние нямаме узаконен брак между лица от един и същи пол. Нямаме узаконено фактическото съжителство на семейни начала между лица от един и същи пол. Няма как мястото на тази защита да бъде в Закона за защита от домашното насилие. Мястото на тази защита ще бъде в Наказателния кодекс."

Запитана има ли основание да допуска, че има дълбока цел, в която трябва да бъдат подозирани депутатите с внасянето на тези изменения, Райна Аврамова посочи:

"Не ми се иска, но така звучи и така изглеждат фактите. Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка? Ако узаконим браковете между лица от един и същи пол и съжителството на съпружески начала между един и същи пол, тогава нямаше да има проблем да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка, за да може да попадат под закрилата на Закона за защита от домашното насилие. Но при положение, че нямаме такова узаконяване в България, то тогава ще се търси защита и на този кръг лица, които са от един и същи пол и съжителстват на съпружески начала или пък имат интимна връзка – ще трябва тяхната защита да бъде уредена в Наказателния кодекс."

По думите ѝ тази форма ще обхване "всички други форми извън брака като форма и съжителството на съпружески начала".

Аврамова акцентира върху заглавието и духа на закона - за защита от домашно насилие, тоест присъства думата "дом", която има съвсем различен смисъл от този, влаган от депутатите с предлаганите промени.

"Лицата в интимна връзка не е задължително да живеят в един дом. Интимната връзка, ако погледнем тълковен речник, това е близост. Близост има между приятели, между колеги", допълни още Райна Аврамова относно тълкуванията, които могат да възникнат във връзка с понятието "интимен".

Трябва да се въведе допълнителен член в Наказателния кодекс, който да регламентира гаврата, изтезанията, унижаването на човека като деяние. Включването на този състав ще даде възможност да бъдат обхванати всички лица, не само тези в сексуална връзка – ще бъдат обхванати например съквартиранти, наематели, студенти, подчерта адвокатът.

"Аз ако съм съквартирант с вас и ви нарежа с макетно ножче, острижа ви косата, ще попадна автоматично в този член, който ще бъде изцяло нов и ще регламентира тази гавра."

Сега според Аврамова тази категория лица остава незащитена.

Ако депутатите в Правната комисия имаха идея да се вслушат във всички становища и да ги анализират, нямаше да гласуват точно текстовете, които са внесени, каза още Аврамова. Според нея в случая става дума за "непълни, неясни, неточни" предложения.

Според нея след няколко месеца политиците ще трябва да отговарят защо тези промени не са проработили, защото "хората стават все по-будни и един ден те ще потърсят отговорност за всяко действие".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58