Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафик на хора: Най-честите сценарии продължават да бъдат чрез романтична връзка

Моника Николова: Много трудно човек може да се измъкне, ако е въвлечен в трафик

| Интервю
Моника Николова
Снимка: Ирина Недева

"Попадне ли се в трафик е много трудно човек да се измъкне. Затова е превенцията, информацията, начинът на въвличане е много важен". Това заяви пред БНР Моника Николова от международната неправителствена организация А21. 

"В България сме от 10 години. А21 управлява и националната телефонна линия за борба с трафика на хора - 0800 20 100, откъдето получаваме много от нашите сигнали за потенциални жертви, които са попаднали в някакъв вид трудова или сексуална експлоатация. Повечето ни сигнали идват от линията, но работим и с други партньорски организации, организации в Европа, институции. Целта е колкото се може първо да информираме хората за опасността от въвличане в трафик и все пак ако попаднат, че има един номер, на който те могат да се обадят 24 часа 7 дни в седмицата - напълно безплатен и анонимен, на който може да им се помогне", посочи тя. 

В предаването "Преди всички" Николова посочи, че най-честите сценарии продължават да бъдат чрез романтична връзка

"Момиче е ухажвано от даден човек, който е чаровен, прави комплименти, кара момичето да се чувства много специална до момент, в който й предлага да заживеят заедно или да отидат в чужбина да работят, да съберат пари. Много често това въвлича момичето в трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Ухажването може да е в дълъг период от време. През това време един от индикаторите, че нещо не е наред, е когато даденото лице започне да изолира момичето, да я задушава, започва да й отнема свободата". 

По думите й това може да се случи на жени във всякаква възраст - от тийнейджърска възраст до около 40 години. 

Моника Николова подчерта, че при тийнейджърите много често въвличането и набирането става по социалните мрежи

"Трафикантите използват много умело тази платформа за набиране, наблюдаване на техните жертви и след това изнудването може да бъде под формата на изпратени леко полуголи снимки, след това започва изнудването, контакти на други приятелки". 

При пълнолетните ухажването е същото, но при тях има и срещи лице в лице, започване да живеят на семейни начала и т.н., добави тя и продължи:

"В един момент момичето може да е изкарано извън страната. Заключена в апартамент някъде, където уж са отишли да търсят по-добрър живот, работа и тогава вече тя е склонявана да предлага сексуални услуги против нейната воля. Много е трудно да се измъкне, ако попадне в такава ситуация, защото тя някъде е заключена, може да не знае в кой град. Личната й карта е отнета. Тя няма вече своята свобода. Идва физическото насилие, заплахите. Тя е пречупена отвсякъде и я е страх, че ако посмее да избяга, това може да коства нейния живот или животът на нейни близки". 

Говорим за нещо по-сериозно от домашно насилие в случая с Дебора, коментира Моника Николова. Тя определи случилото се в Стара Загора като изтезание

"Тук виждаме едно много хладнокръвно извършване. Изтезание и също заплаха за заличаването на момичето, но и послание към други, евентуално ако има - че ако те дръзнат да кажат нещо или да се отскубнат, същото нещо ще последва и за тях".

Много често формата за набиране за трудова експлоатация е чрез фалшиви обяви за работа, отбеляза също Николова. Тя призова хората, които имат предложение за работа в чужбина, да се обадят на националната телефонна линия и да кажат какво им е предложено. Линията ще направи детайлно проучване и ще им каже дали има нещо притеснително. Това е много ценен инструмент - хората да знаят, че има такава услуга. 

По думите й трафикът на хора не е само в чужбина - има и вътрешен трафик, който обхваща както трудова, така и сексуална експлоатация

"Трафикът на хора някой път стои много далече от нас. Важно е да бъдем информирани, схемите на въвличане, как действат трафикантите и как да се предпазим. Виждаме все повече хора да се обаждат или да подават сигнали", каза в заключение Моника Николова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00