Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград модернизира системата за видеонаблюдение

Снимка: Георги Нейков, БНР

Община Благоевград разширява и модернизира системата за видеонаблюдение, като в обхвата ѝ ще се включат и повечето малки населени места. Новият софтуер ще позволи да се анализират данните от конкретни ситуации и да се предвиди степента на риска за здравето и живота на хората, както и да се предотвратят вандалските прояви, превърнали се в сериозен рецидив в общината

След направен сериозен анализ на системата за видеонаблюдение, нейната ефективност и обхват, както и необходимостта да бъдат подменени някои от камерите, Благоевград ще инвестира в модернизация на системата и ще разшири обхвата ѝ. Пряко отговорен към този процес е секретарят на общината Дейвид Арабаджиев. 

Надграждането на системата за видеонаблюдение в Благоевград изисква модерен софтуер, който анализира ситуацията, заснета на камерите. Към момента системата разполага с 300 крайни устройства за наблюдение и видеозапис.  

Освен за вандалски прояви, рискови ситуации за живота и здравето на хората, бързата обработка на данни в мониторинговия център е предотвратила и бедствени ситуации, споделя Арабаджиев. 

Средствата за разширение и модернизиране на системата за видеонаблюдение и анализ на информацията са осигурени от бюджета на община Благоевград и обществената поръчка вече е в ход. Очакванията са до два месеца да стартират и дейностите, като в селата трябва да се решат и комуникационни проблеми.  

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Грант Шапс

Лондон: Западът да не се разсейва, а да помогне на Украйна

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като "сигнал за събуждане" за нациите, които са "разсеяни" от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация..

публикувано на 16.05.24 в 11:57
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник , заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ. "Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е..

публикувано на 16.05.24 в 11:56
Руслан Трад

Руслан Трад: Политическият живот в Словакия е токсичен, очакват се още такива събития

В следващите ден-два ще има още детайли около покушението срещу Роберт Фицо, които ще излязат наяве, ако словашкото правителство позволи да има видимо разследване. Засега има пасивна роля, което е изненадващо. Определено има противоречива информация. Това коментира Руслан Трад, анализатор към Атлантическия съвет на САЩ и основател на..

публикувано на 16.05.24 в 11:38

Утре сутрин теглят въпросите за матурата по БЕЛ измежду 4 млн. варианта

13 000 учители са ангажирани с матурите, каза служебният образователен министър Галин Цоков.  50 200 са учениците, които са зрелостници. Всичко е готово за провеждането на матурите. Изпитните въпроси за матурата по БЕЛ утре са 41 и ще се генерират утре сутрин измежду 390 000 варианта, ако се включи темата за "Есе“ или "Интерпретативно..

публикувано на 16.05.24 в 11:36
Благовест Георгиев

Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет.  ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС Нинела Върбанова, съпредседател на сдружение "Ангели на..

публикувано на 16.05.24 в 11:06
Александър Вучич

Задържан е мъж за заплахи към сръбския президент

Вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич съобщи днес, че в Сърбия е задържан мъж заради заплахи, отправени към сръбския президент Александър Вучич, информират сръбските медии. Поради заплаха, засягаща сигурността на президента на републиката, Д. М. от Сомбор е арестуван и му е постановено задържане под стража за 48..

публикувано на 16.05.24 в 11:03
Иван Таков

Общинарите от БСП в София искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Общинските съветници от БСП в София поискаха отстраняването на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов, както и призоваха за връщане на старата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". По думите на Иван Таков, общинските съветници са били заблудени, че в района ще бъде направен ремонт, а не реорганизация на..

публикувано на 16.05.24 в 11:02