Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С фотодокументална изложба Велико Търново почете паметта на генерал Сава Муткуров

Великотърновският комитет с дарение на пловдивската общественост – проект за бюст-паметник на дееца и защитника на Съединението

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново отново почете паметта на първия български генерал Сава Муткуров. С фотодокументална изложба в центъра на града се припомнят паметните дати от живота и делото на великотърновския генерал и български регент. Поводът за изложбата пред Факултета по изобразително изкуство са паметните августовски събития с участието на Сава Муткуров – боевете при Шипка от 1877 година от Руско-турската война и контрапревратът на военните от 10 август 1886 година. Беше обявено и дарението, което прави великотърновският комитет „Генерал Сава Муткуров“ на пловдивската общественост – проект за бюст-паметник на дееца и защитника на Съединението. 


В навечерието на Шипченската епопея и Съединението Велико Търново отдаде почит на своя генерал, участвал в тези събития. Дълги години името на първия български генерал Сава Муткуров незаслужено тънеше в забвение, разказва историкът проф. Милко Палангурски, член на великотърновския комитет, носещ името на бележития българин: 

„Генерал, който е свързан с всички събития за освобождението на България като започнем от боевете при Шипка и Стара Загора като офицер в опълчението, преминем през участието му в Съединението на България като един от активните участници на комитета, победоносната Сръбско-българска война, контрапреврата през 1886 година, когато спаси България със своите войници от бившата Източна Румелия и да стигнем до това, че е бил български регент и един от първите българи военни министри. Ако погледнем в дългосрочен план, армията, която води Балканската война, е създадена от него като министър и ако не беше оръжието, закупено по негово време и на Стефан Стамболов, ние нямаше да водим дори и Балканската война“. 


През 2019 година великотърновският комитет „Сава Муткуров“ получи като дарение от наследниците на генерал Муткуров и постави в старопрестолния ни град 125-годишния италиански мраморен бюст на генерала, който стана първият паметник на генерал Муткуров в България.  

Длъжници сме на този бележит българин, коментира полковникът от запаса и настоящ заместник-кмет на Велико Търново проф. Георги Камарашев: 

„Този човек има безспорни заслуги за развитието на отечеството и името му е записано със златни букви в скрижалите на нашата история. Той тънеше в забвение затова, че той потуши преврата на офицерите русофили в онези времена и това беше преекспонирано в едно бъдещо време. Дори по времето на комунизма той беше така да се каже затрит като личност“.  

Става въпрос за военния преврат от 9 август 1886 година и контрапревратът, воден от Сава Муткуров на следващия ден, след което настъпва поредицата от политически събития, които водят до абдикацията на княз Александър Първи Български, както и до тежка политическа криза в страната, продължила повече от година.  

Не само обществото, но и армията ни беше останала „глуха и сляпа“ за делото на генерал Муткуров, коментира майорът от запаса Иванка Георгиева от основателите на комитет „Генерал Сава Муткуров“:  

„Делото на генерал Сава Муткуров беше неглижирано, а във военните среди генерал Муткуров не се споменаваше. Чест прави на хората, които инициираха създаването на този комитет, за да може името му да бъде споменавано, да бъде разпространявано делото му и редица инициативи вече бяха реализирани“. 


Една от инициативите е, че великотърновският комитет всяка година връчва наградата „Генерал Сава Муткуров“ на курсантът, родом от Велико Търново, завършващ с най-висок успех и постижения в Националния военен университет „Васил Левски“.  

Генерал Муткуров умира едва 38-годишен в италианския град Неапол. 

Преди да получи дарението на бюста на генерал Муткуров от наследниците за старопрестолния град, великотърновският комитет поръча на скулптора Денислав Сираков да направи проект за негов паметник.  

„Изработил съм дигитален триизмерен модел по специална технология, който може да бъде принтиран чрез 3D принтер в какъвто размер искаме и след това да му бъде смъкнат калъп, който да бъде отлят от добър материал, траен – бронз“. 


Този проект великотърновският комитет „Генерал Сава Муткуров“ дарява на пловдивската общественост за бъдещ паметник на офицера, пряко свързан със Съединението, разказа председателят на комитета Венелин Иванов: 

„Влезли сме в контакти с местната власт, на която сме казали нашата идея и тя я подкрепя напълно. Влезли сме в контакти с представители на военните в Пловдив, защото и с тяхна помощ се надяваме да изберем подходящо място. След като бъде уточнено мястото, ще внесем документи, както е редът в Общинския съвет в Пловдив, за да вземе решение, след това в Областна администрация и в Министерство на отбраната“. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между Испания и България Ралица Тодорова издава детски книжки

Между България и Испания една врачанка успява да издаде детска книжка "Приказки в рими". Тя е Ралица Тодорова и е на 36 години. Работи като библиотекар в читалището във Враца. Вдъхновението да пише римувани истории за малчугани идва от работата ѝ с деца в библиотеката. Преди това е била изкушена от любовната лирика. Сега живее в..

публикувано на 20.10.24 в 06:53

Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия в България, за епическата поема "Витязът в тигрова кожа"

В София се състоя специално събитие по повод публикуването на българския превод на епическата поема "Витязът в тигрова кожа" от Шота Руставели – шедьовър, смятан за "короната на грузинската литература". Това изключително произведение е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е важен символ за грузинската идентичност . На събитието присъства..

публикувано на 17.10.24 в 15:00

За окривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" - д-р Стамен Григоров

Местни фермери и производители на мляко и млечни продукти от Трънско представиха продукцията си по време на втория за тази година Празник на киселото мляко, който се проведе на 13 октомври.  Проявата беше в с. Студен извор – родното място на откривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.  По време на празника..

публикувано на 16.10.24 в 12:00
Д-р Лиляна Димитрова - лицево - челюстен хирург

Д-р Лиляна Димитрова - гост в "Горещи сърца": Вярата ми дава закрила и сигурност

Д-р Лиляна Димитрова е лицево-челюстен хирург с 42 годишен опит. Работила е във Варненската военно-морска болница, в "Пирогов", в болницата по Лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет, в "Александровска болница". Тя е една от създателите на отделението по Лицево - челюстна хирургия в болницата в Русе. "В Северна България – от Видин до..

публикувано на 13.10.24 в 07:23
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01

Иван Игов: Понякога децата са по-разумни и по-силни от възрастните

"Психичното здраве в България за съжаление е доста окаяно. Според проучванията на Дружеството на психолозите, само една трета са готови да отидат без никакви притеснения на психолог или психотерапевт. Мислим си, че може би основната причина е, че хората си казват „Аз не съм болен, за какво трябва да ходя на терапия?!“, споделя психологът Иван..

публикувано на 10.10.24 в 15:16