Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пожарът на испанския остров Тенерифе се разраства, обхвана над 1 800 ха

Пожарникарите се борят с горския пожар в Канделария, Тенерифе, Канарските острови, Испания, 16 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горският пожар на испанският остров Тенерифе се разраства и вече е обхванал шест общини. Той избухна във вторник вечерта около 23:30 часа и досега е изгорил над 1 800 хектара.

Третата топлинна вълна в Испания с температури над 45 градуса по Целзий миналата седмица остави огромни райони сухи и още тогава местните власти предупредиха, че има увеличен риск от пожари в определени региони.

Избухналият във вторник пожар на остров Тенерифе първоначално тръгна от планините на Арафо в южната част на острова, а сега се разпростря и в северната.

От огъня вече са обхванати и общините Канделария, Ел Росарио, Ла Виктория, Санта Урсула и Ла Оротава. Периметърът му е 22 километра и това допълнително затруднява екипите.

17 хеликоптери и 250 пожарникари втори ден се опитват да го овладеят, като първоначално са успели да прекъснат огъня до гората около вулкана Тейде, най-високият връх в Испания, но в след това са избухнали вторични пожари.

Някои от тях са в много стръмни райони, недостъпни както по въздух, така и по земя.

Евакуирани са над 150 души, като на два пъти са измествани центровете, където са настанени заради промяната на посоката на огъня.

Коне и други животни също са изведени от периметъра на пожара, а местните власти са поискали помощ от континенталната част на страната.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти: