Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо решение на НЕЛК пътува до НОИ над 3 месеца, оставяйки без пари деца с увреждания?

Снимка: БГНЕС

Семейство на дете с увреждания подаде сигнал до БНР, притеснено от сроковете, с които държавните институции работят, което ги оставя без средства за лечението на детето. Бащата Златко Желев разказа: 

“В началото на годината ТЕЛК решението на сина ми изтече! По наша вина, разбира се, защото не знаехме новите правила -  че 3 месеца по-рано трябва да подадем молба за преосвидетелстване. В крайна сметка отидохме през февруари. През април излезе решението. При положение, че до момента 2 пъти е бил освидетелстван от ТЕЛК с 92% (тоест 2 пъти за срок от по 3 години), изведнъж решението беше за 80%. Това автоматично сваля сумата, защото децата над 90% получават 930 лв. Оттам започна ходенето по мъките. Със съпругата ми подадохме жалба в НЕЛК. В края на май НЕЛК излезе със становище, че запазва 80-те процента с чужда помощ - тоест съпругата ми да му е личен асистент. Доколкото знам, решението на НЕЛК трябва по служебен път да стигне до НОИ, за да можем оттам да започнем да получаваме всеки месец пенсия. От края на май, вече сме средата на август, не сме получили и стотинка. Решихме, че ще подадем жалба и в НОИ. Жената на гишето каза, че не сме единственият случай. Направи справка и каза, че документите от НЕЛК не са пристигнали по служебен път и че вероятно ще се наложи да чакаме още 2 месеца, а в лошия случай - и до края на годината. Не дай, Боже, ако нещо се случи с мен и със съпругата ми, това дете на 16 години трябва по някакъв начин да си купува нужните лекарства. Ако ние не можем да ги осигурим и той не получава пари от държавата какво се случва с него?”. 

Семейството не получава добавките за дете с увреждания от 930 лв. Сега им се полагат по 450 лв. на месец, тъй като процентът на увреждането е намален. Семейството не е знаело, че трябва наново да кандидатства за помощите, като занесе в Социалната служба решението на НЕЛК, за да получи добавките в по-нисък размер. Само за седмица е издадена заповед за отпускането на парите и те ще бъдат изплатени за 3 месеца назад. Оказало се, че и в Агенцията за социално подпомагане нямат постъпило по служебен път решение на НЕЛК, но практиката там е документацията да се изисква, което ще направят служителите. Синът на г-н Желев сега трябва да получи от НОИ социална инвалидна пенсия. Размерът ѝ по закон е 130% от размера на социалната пенсия за старост. 

Към момента в НОИ няма постъпила по служебен път документация за детето, потвърди пред “Хоризонт” директорът на дирекция “Пенсии” Любомира Язаджиева: 

“Експертното решение от ТЕЛК още не е постъпило. Разбрахме, че има и експертно решение на НЕЛК след обжалване, което също не е постъпило в НОИ. Ще ги изискаме, защото очевидно от май досега би трябвало да са получени по служебен път. Но, след като имаме индикация за тези експертни решения и след като те не са получени, веднага ще бъдат изискани. По принцип документите се изпращат регулярно по установен ред. Необходимо е всички страни, засегнати от съответното експертно решение, да бъдат уведомени за неговото издаване, да изтече 14-дневният срок за обжалване на решението и след това регионалната картотека на медицинската експертиза има ангажимента да изпрати медицинското досие и съответните експертни на органите, които то засяга. Изпращането се прави с писмо, с известие за доставяне или приемо-предавателен протокол, както и по електронен път, при положение че имаме информация за експертни решения, които не са получени по служебен път в НОИ, изпращаме писмо до картотеката с искане конкретните решения да ни бъдат предоставени”. 

Тъй като детето, по експертно решение, има право и на чужда помощ, заедно с пенсията ще му бъде отпусната към нея и добавка за чужда помощ. 

От МЗ отговориха писмено на БНР, че връчването на експертното решение от страна на НЕЛК съвпада с деня, в който комисията връща медицинското експертно досие за освидетелстването в регионалната картотека на медицинската експертиза. Технологично придвижването на пощенските пратки, с които са предоставени досиетата отнема 1-2 дни. От МЗ изрично подчертават, че НЕЛК е институция, различна от РЗИ и не разполага с правомощието да организира и контролира организацията на работа между РЗИ и поделенията на НОИ.  

Родителят обаче е категоричен, че пътуването на писмо между две точки в София, в продължение на месеци, е подигравка.  

“Синът ми е със сърдечен проблем, генетичен. Големият ми син почина от същото заболяване преди 10 години. Кому е нужно през 3 години ние да ходим да бъдем освидетелствани? Това е подигравка! Лично аз съм ставал свидетел как малки деца, получили инфаркт или инсулт и вегетират, родителите им ги носят на ръце, за да могат да бъдат преосвидетелствани. Толкова ли Здравното министерство не може да купи 4-5 буса и да могат тези експерти от ТЕЛК и НЕЛК да ходят при тези тежки случаи. Защо трябва през 3 години ние да се заливаме в бумащина и да обикаляме какви ли не болници за какви ли не изследвания, от които няма никакъв смисъл, за да получиш гавра”. 

В законодателството никъде няма срок, в който картотеката на Медицинската експертиза да е длъжна да изпрати документите до НОИ и Агенцията за социално подпомагане. 

Пенка Георгиева от пациентската организация “Заедно с теб” коментира в предаването “Преди всички”, че е била ужасена от сроковете, с които работят институциите. 

“Не знам защо тези документи не се предвиждат електронно и да и да се задействат процедурите, а пък хартиените да си ги доставят и с пощенски гълъби, когато искат”, заяви тя и доплъни: 

“Бихме настоявали от новия сезон на парламента да се направят спешни нормативни промени, които да задължат НЕЛК навреме да изпраща всички документи. Има неща, които наистина трябва да бъдат променени в спешен порядък. Но този родител е огорчен и от бездушието на тези чиновници, в които са се превърнали тези лекари. Нашите обвинения към институциите са в две посоки. Не направиха достатъчно информационна кампания, за да информират хората за сроковете за промените. Второ - обеща, че ще удвоят лекарските комисии, но няма откъде да се вземат тези лекари. Ние нямаме достатъчно медицински кадри. Ако не се направи качествена и смислена реформа в ТЕЛК, за да може тези недоразумения и това бездушие на чиновниците да се избегнат, пак ще имаме такива закъснения” 

Ревизия на всички случаи на НЕЛК, поиска Георгиева заради казуса:

"Тези хора са се осмелили и са сигнализирали до вас, но има хора, които си мълчат и не смеят да се обадят. Има хора, които си мълчат, страхувайки се от институциите". 

За опасността от това пациенти да останат без животоспасяващи лекарства 

В “Заедно с теб” постоянно постъпват и сигнали за липсващи лекарства. Вече липсват и основни лекарства за диабет като инсулин. Това принуждава пациентите да търсят заместители, което влошава състоянието им, тъй като диабетът трудно се овладява и стабилизира.  

"Държавата трябва да вземе по-сериозно отношение и да защити българските граждани, защото доста от тези медикаменти, които липсват - за сърдечно-съдови заболявания, за психични заболявания, за някои онкологични заболявания- липсват и заради това, че са предмет на паралелна търговия”. 

Медикаментите, които се наблюдават от Изпълнителна агенция по трансплантация трябва да станат 400, а не сегашните 60 и да се въведе уведомителен режим преди паралелния износ, за да се пресекат тези практики, убедена е тя. 

"Да изнасят, единствено и само след като е сигурно, че се покрива пазарът на 95%”. 

Пациент, който не открива в аптечната мрежа лекарството, от което има нужда, често търси помощ от други с подобна диагноза. Георгиева обаче призова и да се подават сигнали към пациентските организации. Могат да сигнализират и в МЗ. 

Майки на деца с трайни увреждания настояваха наскоро за по-високи месечни помощи. Според “Заедно с теб” обаче държавата трябва да осигури повече социални услуги като достъп до логопед, до рехабилитатор и до рехабилитационни услуги и дневни центрове, в които да престояват децата. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 35 000 са жертвите ба бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница" на АМ "Струма". С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

ГЕРБ - СДС събира подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет, което да се проведе на 23 май. Групата иска да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип заради вчерашното решение на Административния съд, което спря реорганизацията на движението в центъра на столицата с мотива, че тя не се основава на никакъв..

публикувано на 17.05.24 в 11:24