Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Сарийски: Има огромен интерес към влизане в БРИКС, но тази организация не е структурирана

"Организацията функционира по начина, по който функционираше СИВ преди своя разпад"

| Интервю
Григор Сарийски
Снимка: Александра Михайлова

"Има огромен интерес към влизането в структурата на БРИКС, но оттам насетне - тази структура не е структурирана".

Това каза пред БНР икономистът доц. Григор Сарийски.

"Имаме материя, имаме потенциал за възникване на живот, т.е. има първична супа, но за да възникне организация, е необходимо нещо повече от такива първоначални декларации", коментира той.

По думите му всеки от желаещите да бъдат в тази структура вижда бъдещето на БРИКС по различен начин.

"В момента БРИКС Спомнете си как беше разбит Съветът за икономическа взаимопомощ (СИВ). Първото нещо, което беше направено, беше да се позволи на всяка от страните членки на СИВ да се договаря поотделно със западните партньори. Когато загубите преговорни позиции по този начин, оттам насетне стъпката към раздробяване на този съюз е много лека. В момента БРИКС функционира точно по този начин, т.е. по начина, по който функционираше СИВ малко преди своя разпад", смята икономистът.

"Ако разглеждаме ЕС, това е една що-годе хомогенна структура, макар с огромни забележки към тази хомогенност, докато в страните от БРИКС имате производители на ресурси и потребители на ресурси, производители на компоненти и на суровини, както и такива, които произвеждат стоки с висока добавена стойност. Там е възможно да направите една структура, която сама по себе си да бъде самодостатъчна за своето развитие и да не разчита до такава степен на реализацията на външни пазари", обясни още Сарийски.  

Той подчерта, че натискът срещу създаването на тази структура е много голям и това е най-големият проблем - "липсата на някаква формална рамка, която да позволи на БРИКС най-сетне да заработи и да може да реализира своя потенциал на световния пазар".

Интервюто на Петър Волгин с доц. Григор Сарийски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На благотворителен базар събраха средства за детската площадка в махала Асен в с. Гложене

На Велика събота жителите на махала Асен в село Гложене си организираха празник с благотворителен базар, събраните средства от който ще се използват за обогатяване на детската площадка в махалата. Празникът в отдалечената на няколко километра от тетевенското село Гложене, махала Асен се организира за четвърта поредна година с програма,..

публикувано на 04.05.24 в 15:30
Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Учени изяснятват как Covid-19 се движи между хората и дивите животни

Амбициозен американски научен проект има за цел за събере проби от над 50 животински вида, за да изясни как вирусът на Covid-19 се движи между хората и дивите животни. Скоро след началото на Covidпандемията стана ясно, че много животински видове, а не само хората могат да се окажат заразени с коронавируса SARS-CoV-2, включително домашни..

публикувано на 04.05.24 в 14:56

Ден на отворените врати в европейските институции

Стотици граждани от различни страни членки на ЕС се наредиха на огромни опашки пред Европейския парламент в деня на отворените врати на европейските институции. Проявата предшества деня на Европа 9 май. Пленарната зала на Европейския парламент, където обикновено заседават изпратените от гражданите представители, днес се изпълни именно с..

публикувано на 04.05.24 в 14:44

Британското военно разузнаване: Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна

Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна, твърди британското Министерството на отбраната.  Малко под 900 руски войници биват убити или ранени в Украйна всеки ден, според последната сводка на британското военно разузнаване.  "Вероятно е броят на жертвите на Русия отново да се увеличи през следващите два месеца, тъй като те подновяват..

публикувано на 04.05.24 в 14:39

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим, предава БГНЕС. Велика събота е! Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни..

публикувано на 04.05.24 в 14:32

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в парка до метростанцията "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост 3". Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59