Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем приоритета в Националната стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма

Автор:
Снимка: БГНЕС

Осем приоритета са заложени в Националната стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщават от правителствената пресслужба.

Сред акцентите в тях са повишаване на осведомеността на частния и публичния сектор и по-ефективно взаимодействие помежду им чрез информационни кампании и семинари, увеличаване на броя и подобряване на квалификацията на администрацията, засилване на контрола върху преноса на парични средства през границата.

Документът беше представен на заседанието на Съвета за координация и сътрудничество за осъществяване на Националния механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма днес. Предстои да бъде внесен за гласуване в Министерския съвет.

Националната стратегия е изискване, залегнало в одобрения от кабинета през декември 2022 г. план за изпълнение на препоръките на Комитета на експертите за оценката на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL) от май миналата година. Тя стъпва на проучения международен опит и методическите ръководства за разработване на стратегически документи в България.

В рамките на заседанието на Съвета за координация и сътрудничество бе приет и план с конкретни действия, срокове и отговорни институции за изпълнение на част от действията, препоръчани от Комитета MONEYVAL в частта за оценка на ефективността. Сред тях са приемането на националната стратегия и прилагането на целенасочени финансови санкции, свързани с финансирането на тероризма.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни  в Плевен се проведе XXVII Национална олимпиада по астрономия.  Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13